S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV20 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ 1 Téma POLOTOVARY Ročník 2. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby KVĚTEN 2013 Anotace Žáci se seznámí s druhy polotovarů v prodeji, jejich vadami a skladováním. Materiál je určen pro žáky 2.ročníku obor prodavač.
POLOTOVARY
CHARAKTERISTIKA Jsou poživatiny zpracované na pokrmy do takového stupně, že zbývá vykonat jen poslední nenáročnou úpravu / rozmíchání ve vodě, tepelné zpracování…/
1.MASNÉ POLOTOVARY: 1.CHLAZENÉ nebalené – obalovaná kotleta, obalovaný karbanátek, kuřecí roláda… balené – v misce přetažené fólií – čevabčiči, kuřecí čína, vepřová roláda… 2.ZMRAZENÉ MASNÉ POLOTOVARY – např. Rybí filé obalované, Pizza se šunkou a salámem, Hamburger z drůbežího masa…
2.BEZMASÉ POLOTOVARY a) chlazené – obalovaný sýr, houskový knedlík, kynuté knedlíky ovocné, listové těsto… b) zmrazené – knedlíky z tvarohového těsta, plněné bramborové knedlíky, listové těsto plátky…. VYJMENUJTE DALŠÍ DRUHY BEZMASÍCH POLOTOVARŮ V PRODEJNĚ.
Posuzovaní jakosti a skladování masných polotovarů Senzoricky – vzhled, konzistenci, chuť a vůni Skladování : Chlazené – velmi krátká trvanlivost, v chladící lednici, teplota 1 až 5°C Zmrazené – v mrazícím zařízení při teplotě - 18°C, takto skladované vydrží i několik měsíců
3.SUCHÉ POLOTOVARY V PRÁŠKU Druhy v prodeji: Těsto v prášku – bramborové, linecké.. Omáčky v prášku – rajská, koprová, svíčková… Polevy v prášku – čokoládová, kokosová… Kaše v prášku – bramborová… Moučníky v prášku – palačinky, perník… VYJMENUJTE DALŠÍ DRUHY SUCHÝCH POLOTOVARŮ V PRODEJI.
4.NÁPOJE V PRÁŠKU Druhy v prodeji: Šuměnky - s různými příchutěmi Další rozdělení: ovocné – Vita pomeranč, grap, kiwi, Vitacit … neovocné – Iontový nápoj, rozpustná káva, kávoviny… JAKÉ ZNÁTE PŘÍCHUTĚ ŠUMĚNEK.
Posuzovaní jakosti a skladování suchých polotovarů PŘEJÍMKA – provádí se senzoricky, kontroluje se: vzhled – neporušenost obalu, záruční lhůtu VADY: Pomačkaný a roztrhaný obal, vlhkost, záměna druhu, prošlá záruční lhůta SKLADOVÁNÍ: v suchých, čistých a dobře větratelných skladech, odděleně od aromatického zboží, provádíme obměnu zásob
ZDROJE Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147,