Kanton St.Gallen 27. března 2013 Konference o demokracii Liberec Budoucnost a výzvy demokracie Dr. Benedikt van Spyk Právo a legistika, Státní kancelář.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Součástí státního území
Advertisements

I.6. Horizontální a vertikální dělba moci
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Politika, politické strany, politický pluralismus
Občanská nauka Politické strany ; VY_32_INOVACE_D2_16
Politika a politické strany
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
IDEOVÁ KONFERENCE TOP 09 Olomouckého kraje Konzervativní hodnoty a politika 21. století – , Olomouc Anna Putnová.
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
I.5. Demokracie přímá a nepřímá
Projekt Kreativní města Future City Game Snímek 2 „Rozvoj města stojí na pomezí řádu a chaosu. Nemá žádný počátek ani konec. Rozvoj města je.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Funkce voleb
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Studijní obor: Sociální činnost
Základní otázky demokracie
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Parlamentní volby 1946 Poválečná politická situace
Teorie státu - pokračování
DISTANČNÍ VOLBY VE SVĚTĚ Miloš Brunclík 5. březen 2015.
Demokracie a její hodnoty
Poválečný vývoj v Německu
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
Politika Pavel Šuranský.
Anotace Materiál představuje žákům jednotlivé typy a formy států.
Odpovědnost Accountability Problémy demokratického vládnutí.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Název školy: Základní škola Městec Králové
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
POLITOLOGIE TEST Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Politický systém Rakouska
Politický systém, instituce, režimy Politické režimy (demokratické) Vzájemné vztahy mezi jednotlivými složkami moci ve státě určují konkrétní.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Kanton St.Gallen Konference o demokracii, 27. března 2013 Willi Haag, vládní rada Demokracie z pohledu Švýcarska.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Státověda.
Desatero problémů – „10P“
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Název školy: Základní škola Městec Králové
VOLEBNÍ PROGRAM ČESKÁ PIRÁTSKÁ STRANA INTERNET JE NAŠE MOŘE.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.09_Principy demokracie.
Funkce a podoba politických stran
Novela zákona o střetu zájmů 09/2016
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Občanská společnost Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu Občanská společnost. Prezentace obsahuje několik aktivit vhodných k procvičení,
volby Volební systémy v demokratických zemích
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Politický systém ČSR.
POLITICKÝ PLURALISMUS
Transkript prezentace:

Kanton St.Gallen 27. března 2013 Konference o demokracii Liberec Budoucnost a výzvy demokracie Dr. Benedikt van Spyk Právo a legistika, Státní kancelář St.Gallen

Kanton St.Gallen 1.Demokracie úspěšný model! Strana 2 Rozšíření demokratických států V absolutních číslech a podíl na všech státech v procentech, 1989 až 2008

Kanton St.Gallen Demokracie úspěšný model? Strana 3

Kanton St.Gallen Vývoj od 2007 do 2011 Strana 4

Kanton St.Gallen Důvody tlaku na demokracii Strana 5  Globalizace /nadnárodnost = ztráta národní suverenity  Koncentrace moci = závislost na nestátních aktérech  Sociální nepokoje a protesty = omezení politických práva a svobody médií  Finanční krize / nestabilita = ztráta důvěry v instituce  Korupce / zneužití moci = ztráta důvěry v politiky chybějící účast a protesty

Kanton St.Gallen Hlasování a volební účast ve Švýcarsku Strana 6 Hlasování a volební účast ve Švýcarsku v letech Nationalratswahlen – volby do národní rady Abstimmungen – hlasování Abstimmungsbeteiligung – účast na hlasování

Kanton St.Gallen Protesty a protestní volby Strana 7 ŠpanělskoPortugalsko Řecko Itálie

Kanton St.Gallen Výzva Strana 8 «Demokracie žije z předpokladu, který sama nemůže garantovat.» Důvěra ve společenství Stabilní sociální poměry Aktivní civilní společnost Zapojení občana

Kanton St.Gallen Demokracie umožňuje pluralismus Strana 9 Demokracie umožňuje členům společnosti uskutečňovat vlastní představy o vydařeném životě.

Kanton St.Gallen Demokracie vyžaduje angažmá občana … Strana 10  Jako voliče a účastníka politických procesů ….  Jako kritického účastníka otevřeného dialogu …  Jako dobrovolníka ve spolcích, NGO a sociálních projektech.

Kanton St.Gallen Strana 11 Demokratie není nikdy hotová, avšak stále zůstává úkolem pro nás pro všechny!