BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Advertisements

Finanční trh.
 Podstata  Šeky  Směnky  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha. Národní ústav odborného vzdělání, 2008.
Cenné papíry.
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
FINANČNÍ DOKUMENTY Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov.
Cenné papíry kapitálového trhu.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Základní organizace a změny v oblasti cenných papírů Petr Holeček Petr Slavíček Martin Novák Právo ve financích a finančních službách JUDr. Ing. Otakar.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Zsv.
Cenné papíry peněžního trhu
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
14. července 2013VY_32_INOVACE_100306_Cenne_papiry_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Šeky.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Finanční trh II. Kapitálový trh
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
FINANČNÍ DOKUMENTY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Majetek podniku a zdroje financování
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Ocenění Cenných papírů
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH - OBLIGACE Ing. Renata Slaná
BURZY PŘEDNÁŠKA. Burza cenných papíru je instituce, kde se na základě mechanismu vytvářejí ceny cenných papírů – je místem střetávání nabídky s poptávkou.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_93 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_92 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Finanční trhy Cenné papíry. Cenný papír - definice Cenný papír je listina, která ztělesňuje právní nárok jeho vlastníka na finanční plnění. V současné.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Akciová společnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_06 Název materiáluDluhopis.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_04 Název materiáluBurza cenných.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Cenné papíry na peněžním trhu Ekonomika podniku 2. ročník.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
OPAKOVÁNÍ MAJETKOVÝCH CENNÝCH PAPÍRŮ ÚVĚROVÉ CENNÉ PAPÍRY OBLIGACE/DLUHOPISY.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Akcie a jejich náležitosti Ročník / obor studia:
Kapitálový trh – charakteristika CP
Struktura finančního trhu
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Podnik 4.
Cenné papíry VY_32_INOVACE_44_892
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní právo I. Akciová společnost
Akciová společnost Výuková prezentace.
Transkript prezentace:

BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_62_INOVACE_ listopadu 2012

Historie snahy o založení od Marie Terezie 1871pražská burza pro zboží a cenné papíry založena pražská burza pro zboží a cenné papíry v dobách R-Uobchodování s cukrem v dobách R-U úspěch při obchodování s cukrem po 1. sv. válce po 1. sv. válce obchod se zbožím vymizel -> jen cenné papíry za dob komunistické vlády nebyla burza potřebná za dob komunistické vlády nebyla burza potřebná -> vynikla až po sametové revoluci 6. dubna vznik BCPP 6. dubna vznik BCPP

největší organizátor trhu s cennými papíry v ČR akciová společnost akciová společnost členském principupouze licencovaní obchodníci s cennými papíry založená na členském principu - obchodovat mají pouze licencovaní obchodníci s cennými papíry, kteří jsou zároveň členy burzy zákonem o podnikání na kapitálovém trhu a burzovním řádem řídí se zákonem o podnikání na kapitálovém trhu a burzovním řádem ČNB její činnost kontroluje ČNB (FESE) je členem Federace evropských burz (FESE)

Orgány BCPP valná hromada Největší orgán je valná hromada dozorčí rada Kontrolním orgánem je dozorčí rada burzovní komora burzovní výboryburzovního ředitele  Činnost burzy řídí burzovní komora zřizuje burzovní výbory – ty volí burzovního ředitele

Hlavní trh -nejkvalitnějšími cennými papíry Hlavní trh - obchodování s nejkvalitnějšími cennými papíry Volný trh -pro ostatní společnosti Volný trh - pro ostatní společnosti, které chtějí, aby jejich cenné papíry byly obchodovatelné na burze Trh MTF - stanovuje pouze burza Trh MTF - veškeré podmínky přijetí, přístupu a obchodování stanovuje pouze burza

Cenný papír Listinné cenné papíry Listinné cenné papíry jsou takové, které fyzicky existují, např. na papíru (směnky, šeky a některé akcie a dluhopisy) Zaknihované cenné papíry Zaknihované cenné papíry jsou pouze v elektronické podobě Cenné papíry na doručitele - Cenné papíry na doručitele - majitel není uveden na této listině a považuje se jím ten, kdo cenný papír předloží (jsou snadno a neomezeně obchodovatelné)

Cenné papíry na jméno Cenné papíry na jméno nesou na své listině jméno majitele. Cenné papíry na řad Cenné papíry na řad jsou kombinací dvou předchozích forem ( na doručitele a na jméno ) Cenné papíry podle délky držení cenné papíry kapitálovéhotrhu dlouhodobé peněžního trhu -krátkodobé Cenné papíry podle délky držení – rozdělujeme cenné papíry kapitálového trhu - dlouhodobé cenné papíry (existence delší než 1 rok, např.akcie a podílové listy) a peněžního trhu - krátkodobé cenné papíry, jejichž splatnost je do jednoho roku (šeky a směnky)

Akcie majiteli přiznává vlastnické právo určitého podílu - majetkový cenný papír, který majiteli přiznává vlastnické právo určitého podílu firmy a dává mu právo spolurozhodovat o firmě na valné hromadě akcionář -majitel akcie je akcionář dividenda - ziskem z akcie je dividenda (tantiemy)

Podílový list majetkový cenný papír právo majitele podílet se na výnosu fondu právo majitele podílet se na výnosu fondu, který podílový list vydal a právo na odpovídající část majetku podílového fondu nemají však právo zasahovat nemají však právo zasahovat do hospodaření a řízení fondu.

Dluhopis (obligace, bond) úvěrový cenný papír závazek emitenta vůči věřiteli závazek emitenta vůči věřiteli emitent je povinen splatit k určitému datu dlužnou částku emitent je povinen splatit k určitému datu dlužnou částku ve jmenovité hodnotě a vyplatit z ní k určitému datu výnosy

Směnka úvěrový cenný papír, sepsaný přesně stanovenými údaji dlužnický závazek, který dává majiteli směnky právo požadovat ve stanovenou dobu stanovenou částku dlužnický závazek, který dává majiteli směnky právo požadovat ve stanovenou dobu stanovenou částku může být i na pivním tácku!!! konkrétní forma není stanovena (může být i na pivním tácku!!!)

Šek krátkodobý cenný papír poukázka k vydání peněz akceptovaná poukázka k vydání peněz vydavatel šeku přikazuje třetí osoběaby za něj zaplatila osobě v šeku uvedené určitou částku vydavatel šeku přikazuje třetí osobě (obvykle bance), aby za něj zaplatila osobě v šeku uvedené určitou částku má mnoho společného se směnkou, je však jednodušším instrumentem má mnoho společného se směnkou, je však jednodušším instrumentem, nemá přímého dlužníka, nemůže být intervenován, je vždy splatný na viděnou atd.

Pojmy Futures Futures - závazek kupujícího koupit a prodávajícího prodat určité množství,ve sjednaném množství v předem určený čas a za předem stanovenou cenu. Emitent Emitent - vydavatel cenného papíru Emise Emise - vydání nových cenných papírů

Použité webové stránky Burza cenných papírů Praha, Rybná 14, Praha 1 Burza cenných papírů Praha. [online] [cit ]. Dostupné z: