DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
Civilizační choroby a výživa
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Škola: Praktická škola dvouletá
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Strava při zánětu jater
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Ivana Francová, SOU LIběchov
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 34 Název školy: Střední průmyslová.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
TUKY (LIPIDY).
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
PESTROST STRAVY.
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
Název projektu: Moderní škola
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
DUM - Digitální Učební Materiál
Název projektu: Moderní škola
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: A3_49 Datum ověření ve výuce: Třída: 3 PČ

DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Dieta racionální, vhodné a nevhodné potraviny Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května Lišov IČO: REDIZO:

Dieta č.3 - RACIONÁLNÍ dieta bez omezení je vhodnou prevencí proti nejrůznějším civilizačním chorobám, jako je vysoký krevní tlak nebo cukrovka je vhodná pro pacienty s různými druhy onemocnění, při kterých není léčen zažívací trakt

nevhodné potraviny tučné a s vysokým obsahem cukru, moučníky, alkohol vhodné potraviny maso vhodné zařazovat netučné - ryby, kuře, králík, hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, drůbeží šunka mléko a mléčné výrobky mléko nízkotučné, jogurty, zakysané mléčné výrobky - kefír, podmáslí; tvaroh, sýry do 30% tuku v sušině, tvarohové a krémové sýry, tvrdé sýry

tuky pouze 10 g volného tuku na den - rostlinné oleje s obsahem nenasycených mastných kyselin vejce spíše používáme na přípravu pokrmů, bílky můžeme neomezeně i jako samostatný pokrm obiloviny a moučné výrobky mouka, ovesné vločky, kroupy, těstoviny pečivo vhodné je celozrnné, tmavé pečivo s posýpkou na povrchu

ovoce tvoří základ, vybíráme především to ovoce, které obsahuje menší množství cukrů - jablka, meruňky, broskve, pomeranč zelenina používáme skoro všechny druhy zeleniny, může být čerstvá, sušená, mražená koření mírně kořeníme a solíme, pokrmy ne příliš pikantní

Zdroje Obrázky: 1) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ]. 2) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ]. 3) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ]. 4) CHIESA, Luigi. Commons.wikimedia.org: Fusilli pasta.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 5) JEREM43. Commons.wikimedia.org: Breakfast cereal.png [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 6) BAUER, Scott Commons.wikimedia.org: Apples.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 7) JUDEPICS. Commons.wikimedia.org Spices in an Indian market.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na Externí zdroje: Klinická dietologie, Štěpán Svačina a kol., Grada Publishing a.s., 2008, ISBN