DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Civilizační choroby a výživa
Zelenina.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Strava při zánětu jater
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
LÉČEBNÁ VÝŽIVA PŘEHLED ZÁKLADNÍCH DIET Říjen 2015.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Dietní Normování. Dietní systém Historie jednotného dietního systému sahá do padesátých let minulého století byl publikován v Praze: Nový dietní.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
13. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
LÉČEBNÁ VÝŽIVA PŘEHLED ZÁKLADNÍCH DIET
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
20. – 24.června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
6. – 10. června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DUM - Digitální Učební Materiál
9. – 13. května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
5.12. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
Název projektu: Moderní škola
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
27.2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
17.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky.
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DUM - Digitální Učební Materiál
8.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
25.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PITNÝ REŽIM U NEMOCNÝCH S CKD
Transkript prezentace:

DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: A3_46 Datum ověření ve výuce: Třída: 3 PČ

DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Dieta šetřící, vhodné a nevhodné potraviny Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května Lišov IČO: REDIZO:

Dieta č.2 - ŠETŘÍCÍ základ diety - nenadýmavá, lehce stravitelná, pestrá, chutná strava dieta by se měla dodržovat dlouhodobě podává se při onemocněních žaludku a dvanáctníku při chorobách jater, zánětu tlustého střeva vhodná úprava vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni strava by měla být připravena doměkka, bez nestravitelných zbytků a bez tvrdých kůrek pokrmy upravujeme nasucho, tuk dáváme do hotového pokrmu mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme

nevhodná úprava smažení nedoporučované potraviny brusinky, angrešt, rybíz, hrušky, ořechy, mandle, mák okurky, paprika, ředkvička kapusta, zelí, česnek, cibule bujón, maggi, pepř uzená masa, koření, alkohol, káva, čokoláda, nadýmavé potraviny

vhodné potraviny maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, kapr, filé... vnitřnosti – játra drůbeží mléko a mléčné výrobky mléko můžeme podávat jako samostatný pokrm vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko, jogurty, tvaroh, tvrdé sýry vejce max. 2 vejce/den

tuky máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné oleje sacharidové potraviny cukr, med přiměřeně; mouka, ovesné vločky, krupice ovoce čerstvé, kompotované, zmrazené, sušené banány, pomeranče, jablka, meruňky, broskve zelenina mrkev, celer, petržel, špenát, hlávkový salát, květák, rajčata pečivo rohlíky, veka, netučná vánočka, bílý chléb, piškoty

Zdroje Obrázky: 1) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ]. 2) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ]. 3) Heydrienne. Commons.wikimedia.org: Spices jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 4) KUHN, Stefan. Commons.wikimedia.org: Milk glass.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 5) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ]. 6) BRAND, Gilla. Commons.wikimedia.org: BikurimS.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na Externí zdroje: Klinická dietologie, Štěpán Svačina a kol., Grada Publishing a.s., 2008, ISBN <