Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Speciální technologie 3. ročník - kuchař

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Speciální technologie 3. ročník - kuchař"— Transkript prezentace:

1 Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Ing. Martin Vacek Speciální technologie 3. ročník - kuchař Dietní stravování Dietní systém Zdroj:

2 Obsah Co je to dietní systém Druhy dietních systémů
Charakteristika jednotlivých diet

3 Co je to dietní systém jsou diety sestaveny tak, aby jejich nutriční hodnoty byly sestaveny podle potřeb pacientů. Je nedílnou součástí léčebného procesu V ČR je jednotný dietní systém závazný pro lůžková zdravotnická zařízení

4 Historie jednotného dietního systému v ČR
Poprvé zaveden v 50. letech 20. století Novelizován v roce 1968, 1983, 1991, 2008 Systém spravuje a novelizuje Ministerstvo zdravotnictví ČR Zásady jednotného dietního systému jsou přebírány i do dalších zařízení veřejného stravování zejména uzavřeného

5 Druhy dietních systémů
Základní diety Jsou podávány při poruchách trávicího ústrojí a nevyžadují změnu přijímání poměru živiny Jsou označovány 0 až 14 Speciální diety Jsou podávány při nemožnosti přijímání potravy Při nutnosti vyloučení některých látek Dieta základní 0 – 11 diety pro dospělé 12 – 14 diety pro děti a dorost Speciální Bezlepková, vyloučení tuků, strava podávána intravenózně ve formě infuzí

6 Charakteristika základních diet
0 – tekutá Po operacích ústní dutiny 1 – kašovitá Po operacích a úrazových změnách Tepelná úprava vaření, dušení, zapékání ve vodní lázni Kořenění odvary s kmínu, bobkového listu, vanilkou, octem (nepřekyselovat) Podáváme vždy v kašovité úpravě Dieta kašovitá (dieta č. 1) :54 – Základ diety kašovité je nenadýmavá, lehce stravitelná, pestrá, chutná strava. Dieta je přechodná. revidováno dne: Při technologické úpravě pokrmů pro dietu používáme vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni. Strava by měla být připravena doměkka a vždy uvedena do kašovité formy. Pokrmy upravujeme nasucho, tuk dáváme do hotového pokrmu. Zahušťujeme moukou, kterou nejméně 20 minut povaříme. Mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme. Stravu podáváme 5 x denně. Indikace Dietu podáváme při akutním stádiu vředové choroby žaludku a dvanáctníku. Delší dobu po poúrazových změnách v dutině ústní, při poleptání jícnu, stenóze (zůžení) jícnu, karcinomu jícnu, tonzilektomii (výnět mandlí). Výběr potravin Maso Maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík. Ryby - filé. Uzeniny - libová šunka, šunková pěna, dietní drůbeží párek - mletý Mléko Polotučné, plnotučné i nízkotučné, nepodáváme jako samostatný nápoj, pouze na přípravu pokrmů Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko Mléčné výrobky Jogurt bílý s marmeládou a ovocem (povolené druhy). Termix, pribináček, lakrumáček, tvaroh měkký i tvrdý, nízko i plnotučný. Sýry - tvrdé, strouhané. Eidam, Moravský bochník, tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí, nízkotučné do 30 % t. v s. tvarohové sýry všechny Vejce Používáme na přípravu pokrmů ks na den. Můžeme podávat i samostatně v kašovité úpravě Tuky Čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné oleje. Sacharidové potraviny Cukr, med přiměřeně. Mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky, krupice. Kroupy, krupky lisujeme. Příkrmy - bramborová kaše, těstoviny, jemné nudle, rýže, knedlík jemný houskový a jemný bramborový knedlík, krupicové, moučné noky, Pečivo - bílé, starší, vodové, netučné rohlíky, veka, starší netučná vánočka, piškoty Ovoce Syrové pouze - banán, strouhané jablko,meruňky broskve, dobře vyzrálé nektarinky,šťáva z pomerančů, grepů, mandarinek,vyzrálé jahody, maliny. Kompotované jablka, meruňky, broskve, třešně, višně, švestky, dýně, ananas- vždy mix nebo pyré Zelenina Mladá, jemná, čerstvá, mražená, sušená i sterilovaná Syrová - hlávkový salát jemně krájený, jemně strouhaná mrkev, kořenová zelenina, špenát,fazolka, mladý hrášek, rajčatový protlak, rajčatová šťáva, mladý květák, dýně, patisony, cuketa, červená řepa, čínské zelí Koření Natě, vývar z kmínu, bobkového listu, hub. Vanilkový cukr, kůra z citrónu Kyselíme menším množstvím octa

7 Charakteristika základních diet
2 – šetřící Poruchy trávicího ústrojí Převážně tepelné úpravy vaření, dušení, méně pečení Vyloučení těžko stravitelných potravin Připravujeme bez tuku, ten dodáváme až po dokončení Omezení kořenění pouze kmín, bobkový list, sůl Nesmí ovoce se slupkou a brusinky, angrešt, rybíz, hrušky, kdoule, jeřabiny, datle, fíky, kokos, ořechy, mandle, mák Nesmí zeleninu okurky, paprika, ředkvička kapusta, zelí, česnek, cibule Tučné maso Dieta šetřící (dieta č. 2) :04 – Základ diety šetřící je nenadýmavá, lehce stravitelná, pestrá, chutná strava. Dieta by se měla dodržovat dlouhodobě revidováno dne: Při technologické úpravě pokrmů pro dietu používáme vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni. Strava by měla být připravena doměkka, bez nestravitelných zbytků a bez tvrdých kůrek. Pokrmy upravujeme nasucho, tuk dáváme do hotového pokrmu. Zahušťujeme moukou, kterou nejméně 20 minut povaříme. Mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme. Indikace Podává se při funkční žaludeční dispepsii, chronické gastritidě, vředové chorobě žaludku a dvanáctníku. Dále pak při chronických chorobách jater, zánětu tlustého střeva v klidovém období bez průjmů, vleklé pankreatitidě a infarktu myokardu v pozdějším stádiu. Výběr potravin Maso Maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík. Ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé... Mléko Uzeniny - libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, dietní salám Vnitřnosti – játra drůbeží Můžeme podávat jako samostatný pokrm Mléčné výrobky Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko Jogurt bílý s marmeládou a ovocem (povolené druhy). Termix, pribináček, lakrumáček, tvaroh měkký i tvrdý, nízko i plnotučný. Vejce Sýry - tvrdé, strouhané nebo celé plátky. Sýry se nesmějí tepelně zpracovávat. Eidam, Moravský bochník, tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí. V lehce stravitelné úpravě, můžeme i vejce připravené natvrdo, ale pouze ve formě pomazánky, max. 2 vejce/den Tuky Čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné oleje. Sacharidové potraviny Cukr, med přiměřeně. Mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky, krupice. Kroupy, krupky lisujeme. Ovoce Příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, knedlík jemný houskový a jemný bramborový, noky, halušky Čerstvé, kompotované, zmrazené, sušené (správně nabobtnané), Banány, pomeranče, mandarinky, ananas - kompot, grep, citrón, jablka, meruňky, broskve, nektarinky - loupané, hrozny - šťáva, třešně, višně, švestky, ryngle, kiwi, jahody, maliny, borůvky, meloun. Zelenina Nedoporučované - brusinky, angrešt, rybíz, hrušky, kdoule, jeřabiny, datle, fíky, kokos, ořechy, mandle, mák Mrkev, celer, petržel, černý kořen, pastiňák, špenát, sterilovaná fazolka, hrášek, hlávkový salát, čínské zelí, květák, brokolice - individuálně v domácím léčení, červená řepa, rajčata, rajčatový protlak, rajčatová šťáva, pór v malém množství, kedlubna, kukuřice - menší množství, cuketa, dýně, lilek, patison, Koření Nedoporučovaná zelenina - okurky, paprika, ředkvička kapusta, zelí, česnek, cibule Kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, vývar z hub,malé množství sladké papriky, mletá skořice, vegeta, strouhaný perník, majoránka, natě Pečivo Kyselíme menším množstvím octa, citrónovou šťávou, citrónový džus Nedoporučované koření - bujón, maggi, pepř rohlíky, housky, veka, netučná vánočka, mazanec, bílý chléb, dětské piškoty, suchary, loupáčky bez máku.

8 Charakteristika základních diet
4 - s omezením tuku Choroby žlučníku po akutním stavu Zásady stejné jako při šetřící dietě Maximálně 55g tuků na den Omezení kořenění Zelenina pouze mladá Ovoce čerstvé banán, jablka, citrusy, broskve a meruňky Dieta s omezením tuků (dieta č. 4) :44 – Dieta s omezením tuku je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu,proto má dieta mírně protisklerotický charakter. revidováno dne: Ordinuje se v odeznívajícím akutním stádiu onemocnění slinivky břišní a při onemocnění jater Výběr potravin Maso Maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík. Ryby - netučné, sladkovodní i mořské (např. filé, treska, kapr, lín, pstruh...) Uzeniny - libová šunka, párky drůbeží, salám dietní, salám drůbeží Mléko Nízkotučné egalizované, mléko nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko Mléčné výrobky Jogurt bílý nebo s povolenou ovocnou příchutí.Termix, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný Sýry - tavené do 30 % t. v s. bez pikantních příchutí Tvrdé, strouhané. Eidam, Moravský bochník Vhodné jsou tvarohové sýry Vejce Bílky neomezeně, žloutky 1 ks na den Vejce nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů Tuky Povolen max. 55 g tuku/den - volného i v potravinách (volný tuk max 35 g a 20 g tuku obsaženého v potravinách). Větší množství tuků se zařazuje v dopoledních hodinách, méně pak večer Čerstvé máslo, náhradní másla - pomazánkové máslo, Perla, Rama, Flora Jednodruhové rostlinné oleje (slunečnicový, řepkový, olivový) Sacharidové potraviny Cukr, med přiměřeně. Mouka, hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky - po úpravě mix, krupice. Kroupy, krupky lisujeme. Příkrmy - brambory,bramborová kaše, těstoviny, jemné nudle, rýže, knedlík dietní - nesmí být kypřen droždím, krupicové, moučné noky Pečivo - bílé, starší, vodové, netučné rohlíky, veka, starší netučná vánočka nebo mazanec, piškoty. Pečivo ne s posýpkou. Piškotové, moučné těsto, tvarohové, odpalované spařované, krupicové těsto. Ovoce Syrové - jablka, meruňky, broskve dobře vyzrálé Tepelně upravené - jablka, meruňky, broskve, třešně, višně, švestky, ryngle Ovoce jižní - banány, mandarinky, pomeranče, grapefruity Zelenina Mladá, jemná, čerstvá, mražená, sušená i sterilovaná Mrkev, celer, petržel, pastiňák, černý kořen, mladá brukev, mladý květák - malé množství, hrášek - malé množství, dýně, patisony, špenát, fazolka, rajčata,hlávkový salát, červená řepa, rajský protlak, rajčatová šťáva, dýně jako dušené zelí. Koření Pažitka, petrželka, kopr, mladá celerová nať, libeček, bazalka, saturejka, majoránka, drcený kmín, vývar z bobkového listu, vývar z hub, citrónová a pomerančová šťáva, pomerančová kůra, vanilkový cukr.

9 Charakteristika základních diet
5 – bezezbytková Strava, která neprodukuje nestravitelné zbytky Výrazné omezení čerstvého ovoce a zeleniny, mléka Omezení kořenění Vitamin C je nutné dodávat v tabletách Tuk dodáváme až do hotového pokrmu Technologická úprava vaření, dušení, pečení bez kůrky Nutné rozrušovat hrubou vláknitost a je nutné tepelně opracovávat do měkka Možné použít i více koření ( paprika, skořice, nové koření) Dieta s omezením zbytků (dieta č. 5) :23 – Dieta s omezením zbytků (bezezbytková dieta) by měla obsahovat 9500 kJ (energie), 80 g bílkovin, 70 g tuku, 320 g sacharidů, 90 mg vit.C revidováno dne: Je to strava plnohodnotná, lehce stravitelná, nenadýmavá, podáváme 5 x denně, vylučujeme potraviny zanechávající nestravitelné zbytky. Je zde velmi omezený výběr ovoce a zeleniny, je snížen vit. C, který se snažíme dodávat medikamentózně. Omezujeme podávání mléka, mléko nepodáváme jako samostatný pokrm, je zde však individuální snášenlivost, někdy podáváme i druhou večeři – vyjímečně. Indikace Podává se při akutním střevním kataru v období ústupu průjmu, při chronickém střevním kataru, při vleklém zánětu tlustého střeva – v období zhoršení potíží, při chronických průjmových onemocněních. Technologická příprava Při vaření se snažíme rozrušovat hrubou vlákninu, potraviny připravujeme doměkka. Používáme vaření, dušení, pečení (bez kurky). Maso a obiloviny před tepelnou úpravou opékáme a opražujeme nasucho, tuk dáváme až do hotových pokrmů. Pokrmy obsahující vlákninu při konečné úpravě lisujeme nebo mixujeme (brambory, zelenina, ovoce, kroupy, ovesné vločky…) Výběr potravin Maso Libové - hovězí maso zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, dobře odblaněný králík. Ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé... Mléko Uzeniny - libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, dietní salám Vnitřnosti – játra drůbeží Nepodáváme jako samostatný pokrm Mléčné výrobky Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko Jogurt bílý, jogurty s povoleným druhem ovoce, termix, pribináček, lakrumáček, tvaroh měkký i tvrdý, nízko i plnotučný. Úplně vylučujeme jogurty ovocné s přísadami jako jsou ovesné vločky, ořechy…) Sýry - tvrdé, strouhané nebo celé plátky. Sýry se nesmějí tepelně zpracovávat. Eidam, Moravský bochník, tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí. Vejce Vhodné jsou tvarohové sýry Lučina, Žervé V lehce stravitelné úpravě, můžeme i vejce připravené natvrdo, ale pouze ve formě pomazánky, max. 1 vejce/den Tuky Čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné oleje. Sacharidové potraviny Cukr, med přiměřeně. Mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky, krupice. Kroupy, krupky lisujeme. Příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, knedlík jemný houskový, noky, případně halušky Ovoce Pečivo – starší a bílé, housky, rohlíky, veka, piškoty v menším množství, netučná vánočka, mazanec, suchary. Čerstvé pouze banány, případně jemně strouhaná jablka. Další ovoce jablka meruňky, broskve pouze ve formě rosolů, kyselů, pyré, kompotů mix Ze syrového ovoce dále pouze ovocné šťávy Zelenina Podáváme pouze vařenou, dušenou a lisovanou mrkev. celer a petržel pouze jako vývar Dále je povolen špenát, dýně, jemně krájený hlávkový salát, rajčatová šťáva a rajský protlak Koření Kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, malé množství sladké papriky, mletá skořice, vegeta, strouhaný perník, majoránka, natě Nevhodné potraviny Kyselíme menším množstvím octa, citrónovou šťávou, citrónový džus Nedoporučované koření - bujón, maggi, pepř Masa tučná, smažená, nakládaná, konzervy, zvěřina, vnitřnosti, sádlo, škvarky, slanina, veškerá nadýmavá a Ovoce – syrové, třešně, višně, ryngle, rybíz, jahody, meloun. aromatická zelenina – cibule, česnek, zelí, kapusta, ředkvička. Ořechy, kokos, mandle, mák, čerstvé kynuté pečivo, mléko jako samostatný nápoj, dráždivé koření, luštěniny…

10 Charakteristika základních diet
6 – nízkobílkovinná ( ledvinová ) Snížení příjmu bílkovin na polovinu Tepelné úpravy pečení, zapékání a může být i smažení Sladká jídla jen jako hlavní pokrm Pokrmy se připravují neslané Vejce max 1 ks týdně Mléko 1x denně ředěné Kořeníme pouze neostrým kořením nejlépe natěmi Nízkobílkovinná dieta (dieta č. 6) / Dieta s omezením B-neslaná :16 – Základem ledvinové diety je snížit bílkoviny na polovinu běžné dávky. Nutno zajistit přívod bílkovin plnohodnotných, to je bílkovin živočišného původu. Snažíme se omezit přívod bílkovin rostlinných. Stravu připravujeme neslanou. revidováno dne: Nízkobílkovinná strava foto: Pacient může dosolit dle dávky určenou lékařem. Vylučujeme potraviny, při jejichž přípravě byla použita kuchyňská sůl. Maso zařazujeme 1 x denně v poloviční dávce to je 50 g. Zastíráme neslanou chuť pokrmů vhodnou technologickou úpravou – opékání, zapékání, občas můžeme i smažit. Nepodáváme moučníky, pouze sladká hlavní jídla. Z důvodu doplnění vitamínů C podáváme ovocné šťávy a to většinou zařazujeme na druhou večeři. Indikace nízkobílkovinné ledvinové diety Ledvinová onemocnění Výběr potravin Maso Maso libové – hovězí zadní, vepřová kýta, drůbeží, kuřecí, krůtí – vše v polovičních dávkách Mléko Vhodné je zařadit sladkovodní ryby Uzeniny nepoužíváme z důvodů velkého množství soli Nepodáváme jako samostatný nápoj, pouze ředěné a to jednou za den. Dále mléko můžeme používat na přípravu pokrmů, ale v polovičním množství. Mléčné výrobky Jogurt bílý i ovocný, termix, lakrumáček – můžeme zařadit na snídani Tvaroh, sýry pouze tvarohové – Lučina, Žervé, Fénix. Ostatní druhy sýrů vylučujeme Vejce 1 ks/týden. V jakékoliv úpravě Tuky Živočišné – máslo Rostlinné – oleje Sacharidové potraviny Cukr, med bez omezení Příkrmy – brambory, rýže, nízkobílkovinné těstoviny. Vhodné jsou opečené brambory, bramborové opečenky, brambory na česneku... Pečivo – v domácím léčení nejlépe neslané, nízkobílkovinné, jinak podáváme normální pečivo,ale bez soli na povrchu Ovoce Ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice Mouka nízkobílkovinná Neomezený výběr Zelenina Koření Ne ostré, dráždivé koření Nedoporučované potraviny Pouze sladká paprika, nové koření, bobkový list, libeček, saturejka – v malém množství Všechny, při jejichž výrobě byla použita kuchyňská sůl, ostré dráždivé koření, zrnková káva, alkohol. Toto nedoporučujeme kvůli ledvinám – ledviny čistí a my je zbytečně více zatěžujeme. :06 – Dieta nízkocholesterolová je dlouhodobá, podstatou je pravidelný příjem stravy, který zamezí nárazovému a jednostrannému přejídání v okamžiku, kdy člověk pociťuje hlad. Dieta nízkocholesterolová (dieta č. 7)

11 Charakteristika základních diet
8 – redukční Plnohodnotná strava Šetrnější teplené úpravy bez použití tuku Přílohy mají poloviční dávkování Maso pouze libové a málo tučné Omezení cukrů a škrobů Vejce maximálně 1x týdně Pokrmy nezahušťujeme Redukční dieta (dieta č. 8) :10 – Strava má být plnohodnotná, pestrá. Mělo by být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. revidováno dne: K redukci váhy je nutné spalovaní tuků pohybem foto: Hlavní zásadou redukční diety je vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry - cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky. Omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů - škrob (mouka, mlýnské a pekárenské výrobky - pečivo. Dále obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice... Dále se vylučují ze stravy volné tuky a omezují se potraviny, které obsahují tzv. skryté tuky Indikace Redukční dieta se nasazuje při obezitě + obezita spojená s jinými zdravotními problémy např. diabetes. Výběr potravin u redukční diety Maso Maso libové - hovězí zadní,vepřová kýta, telecí, jehněčí, kuřecí,krůtí maso, králík. Mléko Ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Ryby by měli být zařazeny 1 - 2x týdně, Polotučné, nízkotučné, odstředěné Mléčné výrobky Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko, vše s nízkým obsahem tuku Jogurt bílý, jogurt s marmeládou dia, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný Nízkotučné mléčné nápoje a výrobky bez cukru - Diavita, Vitalinea Tvrdé sýry do 30 % t. v s. Sýry tvarohové (Žervé, Lučina), tvarůžky, plísňové i zrající sýry, tavený sýr do 30 % t.v s. Vejce 1x týdne jako jako samostatný pokrm, občas také používáme u diety na přípravu pokrmů Tuky Jejich nadměrná konzumace zvyšuje riziko rozvoje cévních komplikací, tuky jsou vysokoenergetické látky - ukládání tuku do zásob!!! Sacharidové potraviny Doporučujeme vyloučit tuky živočišné (máslo, sádlo, slanina, tučná masa, tučné mléčné výrobky, zabijačkové produkty...), i rostlinné (rostlinné jedlé oleje, margariny...) Příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže Tmavé pečivo, celozrnné mlýnské a pekárenské výrobky Mouka hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná Ovoce Všechny sacharidové potraviny používáme u redukční diety v omezeném množství. Můžeme se řídit podle tzv. rámcového jídelníčku na den. Neomezený výběr, pouze méně často ovoce, které je příliš sladké a přezrálé (banán, hrušky, hrozny, švestky) Zelenina Bez omezení Koření Zbytečně pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme, Doporučení Vhodné je používat naťe Dodržujeme správné zásady zdravé výživy Redukční dieta však bez zvýšené tělesné aktivity nemá smysl, pohyb rozpumpuje lymfu, která z těla odvádí toxické látky. Nesprávná dieta může zmenšit nadváhu, ale snadno vede ke svalové ochablosti. Dieta spojená s pohybem nemusí být tak tvrdá a přitom je mnohem účinnější. Účelem rozumné redukce tělesné hmotnosti je vyměnit alespoň část přebytečného tuku za svalovou hmotu a současně zpevnit kosti. viz také: Zdravá racionální výživa

12 Charakteristika základních diet
9 – diabetická Plnohodnotná strava s omezením zejména cukrů a potravin s polysacharidy Tepelné úpravy všechny kromě smažení s použitím rostlinných tuků Kořeníme méně zejména je vhodné používat natě Ovoce používáme méně často Nutné dodržovat dávkování zejména u potravin obsahující cukry Diabetická dieta (dieta č. 9) :30 – Hlavní zásadou diabetické diety je vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry (sacharidy) - cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky. revidováno dne: Strava má být plnohodnotná, pestrá. U diabetické diety by mělo být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. Omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů (složené cukry) - škrob, mouka, mlýnské a pekárenské výrobky - pečivo. Dále obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice... Dále cukr, který je obsažený v mléce, mléčných výrobcích, v ovoci. Indikace Diabetes mellitus - úplavice cukrová, cukrovka, diabetes Výběr potravin u cukrovky Maso Maso libové - hovězí zadní,vepřová kýta, telecí, jehněčí, kuřecí, krůtí maso, králík. Mléko Ryby – sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Ryby by měly být zařazeny 1–2x týdně, Polotučné, nízkotučné, odstředěné Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko, Mléčné výrobky Jogurt bílý, jogurt s marmeládou dia, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný Nízkotučné mléčné nápoje a výrobky bez cukru - Diavita, Vitalinea Tvrdé sýry do 30 % t.v s. Sýry tvarohové (Žervé, Lučina), tvarůžky, plísňové i zrající sýry, tavený sýr do 30 % t.v s. Vejce 1 ks za týden v jakékoliv úpravě (kromě smažení) Tuky Jinak používáme vejce na přípravu pokrmů Jejich nadměrná konzumace zvyšuje riziko rozvoje diabetických cévních komplikací Doporučujeme omezení tuků živočišných - máslo, sádlo, slanina, tučná masa, tučné mléčné výrobky, zabijačkové produkty... Sacharidové potraviny Vhodnější jsou tuky rostlinné např. margariny, jednodruhové rostlinné oleje V diabetické dietě (diety u cukrovky) máme stanovené dávky sacharidových potravin podle tzv. rámcového jídelníčku nebo se můžeme řídit podle výměnných jednotek Příkrmy - brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže Ovoce Tmavé pečivo, celozrnné mlýnské a pekárenské výrobky Mouka hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná Neomezený výběr, pouze méně často ovoce, které je příliš sladké a přezrálé (banán, hrušky, hrozny, švestky) Zelenina Bez omezení Koření Zbytečně pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme, Vhodné je používat naťe Dodržujeme správné zásady zdravé výživy

13 Charakteristika základních diet
10 – neslaná šetřící Nepoužívají se potraviny s obsahem soli Technologická úprava bez tuku, který se přidává na konci přípravy Používáme více koření nebo aromatickou zeleninu Dieta neslaná šetřící (dieta č. 10) :21 – V dietě je zakázáno používat veškeré potraviny a pokrmy, při jejichž výrobě byla použita sůl (konzervy, uzeniny, šunka, polévkové koření, sterilovaná zelenina, sardelová pasta, sojová omáčka a pod. revidováno dne: Do této diety se zařazují potraviny, které obsahují větší množství draslíku (zelenina, ovoce - meruňky, banány, mouka, rýže, brambory, těstoviny, med, tvaroh, oleje, tuky). Vhodné je zařadit dny v týdnu odlehčovací dny. Zastíráme neslanou chuť vhodným kořením nebo aromatickou zeleninou (natě, cibule, česnek, houby, celer...). V dietě se nedoporučuje potraviny upravovat smažením, vylučujeme přepalovaný tuk. Tuk dáváme do hotových pokrmů. Strava je lehce stravitelná, nenadýmavá, chutná. V dietě je zakázáno používat veškeré potraviny a pokrmy, při jejichž výrobě byla použita sůl (konzervy, uzeniny, šunka, polévkové koření, sterilovaná zelenina, sardelová pasta, sojová omáčka a pod. Indikace Dieta se podává při chorobách srdce a cév v období dekompenzace (při srdečním selhání). Dále při chorobách, při nichž dochází k zadržování tekutin v těle např: v těhotenství tvoří-li se otoky (těhotenská gestóza). Při nefrotickém syndromu, při maligní formě hypertenze Výběr potravin Maso Maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, drůbeží Uzeniny nepoužíváme z důvodů velkého množství soli Pro vysoký obsah sodíku nezařazujeme skopové a jehněčí maso, vnitřnosti, mořské ryby, mladá masa (telecí) Vhodné je zařadit sladkovodní ryby Mléko Nepodáváme jako samostatný nápoj Mléčné výrobky Zakysané mléčné výrobky - vhodné méně tučné druhy Jogurt bílý i ovocný, termix, lakrumáček Tvaroh tvrdý i měkký méně tučné druhy. Vejce Sýry používáme pouze tvarohové, ostatní sýry nezařazujeme z důvodů velkého množství soli 1 ks/týden. V jakékoliv úpravě Tuky Živočišné, ale přednostně zařazujeme rostlinné oleje Sacharidové potraviny Cukr, med bez omezení Pečivo - v domácím léčení nejlépe neslané, jinak podáváme normální pečivo,ale bez soli na povrchu. Kynuté pečivo podáváme starší - až 2 dny po upečení Občas můžeme zařadit luštěniny (záleží na zdravotním stavu) Mouka hladká, polohrubá, hrubá, kroupy, krupky, ovesné vločky, krupice... Příkrmy - brambory, rýže, těstoviny. Vhodné jsou opečené brambory nasucho, brambory na česneku. Vhodné jsou pokrmy z bramborového těsta Ovoce Neomezený výběr, pouze nezařazujeme druhy, které jsou nadýmavé (hrušky) Zelenina Nezařazujeme nakládanou zeleninu. Používáme pouze čerstvou, mraženou, sušenou zeleninu Koření Syrová zelenina neomezeně, nadýmavější druhy zeleniny zařazujeme občas (zelí, kapusta, okurky, paprika Houby, kmín, fenykl, majoránka, bobkový list pažitka, jalovec, kopr, petrželka, nať z cibule, pórek, cibule, česnek, celer...

14 Charakteristika základních diet
11 – výživná Řídí se pravidly racionální stravy Zvyšujeme přísun bílkovin a sacharidů Větší množství masa a mléčných výrobků Technologické úpravy všechny Dieta výživná (dieta č. 11) :23 – Předepisuje se pacientům, u kterých je potřeba zvýšit energetickou hodnotu na kJ za den a biologickou hodnotu na 105g bílkovin, 80 g tuků a 420 g sacharidů za den. revidováno dne: Dieta výživná se řídí pravidly racionální stravy. U těchto pacientů je potřeba zvýšit tělesnou hmotnost, kterou předtím ztratily v důsledku onemocnění nebo léčby, především onkologické. Strava se podává 6 x denně, tudíž podáváme i druhou večeři, která se skládá jen z lehčího studeného jídla. Může to být jogurt nebo šlehaný tvaroh nebo pečivo s máslem a sýrem doplněné zeleninou. Hlavní zásadou je, že množství sacharidových pokrmů nijak nezvedáme, abychom předcházeli případnému nežádoucímu přejídání, ale potraviny a pokrmy zařazujeme do jídelního lístku častěji a snažíme se zvýšit dávku bílkovin jako masa, mléka a mléčných produktů

15 Charakteristika základních diet
12 až 14 – dětská strava Liší se množstvím v dávkování Řídí se pravidly racionální výživy Je nutné přihlížet ke správnému poměru živin s přihlédnutím na vývoj dítěte

16 Charakteristika speciálních diet
4S – s přísným omezením tuků Vychází z diety s omezením tuků Technologické úpravy jsou vaření, dušení a zapékání ve vodní lázni Do receptur je možné použít jen bílky Vyloučeny jsou všechny potraviny obsahující tuk Strava neobsahuje maso :00 – Neplnohodnotná strava, je krátkodobá, obvykle se podává 3 dny, někdy i déle (záleží na stavu pacienta). revidováno dne: Dieta s přísným omezením tuků (dieta č. 4S) Dieta je převážně sacharidová (tzn. moučná jídla, rýže, brambory, těstoviny,...). Ze stravy je úplně vyloučen volný tuk. Povolené potraviny by měly obsahovat co nejméně vázaného neboli skrytého tuku. Ze stravy úplně vylučujeme, kromě volného tuku také maso, masové výrobky, masové vývary, masové šťávy, vývary z kostí, uzeniny, mléčné výrobky, žloutky. Mléko používáme pouze na přípravu pokrmů, v malém množství a ředěné. Strava musí být lehce stravitelná, nenadýmavá, nearomatická. Z technologických úprav pokrmů je povoleno vaření, dušení, pečení ve vodní lázni a úpravu v mikrovlnné troubě. Pokrmy jsou většinou jednoduché. Pokrmy zahušťujeme moukou opraženou nasucho a 20 až 30 minut povařenou. Strava musí být připravena doměkka, hrubší části raději rozmixujeme nebo prolisujeme Výběr potravin Mléko pouze ředěné Vejce pouze bílky a to 2 ks za den Tuky volné tuky žádné, volíme potraviny s co nejmenším obsahem tuku Sacharidové potraviny Cukr - v přiměřeném množství, nepřeslazujeme, Med - v přiměřeném množství Obiloviny mouka - všechny druhy, krupice, ovesné vločky, kroupy + krupky po uvaření lisujeme Pečivo vodové, netučné suchary, housky, rohlíky, starší veky Zelenina vařená, dušená, lisovaná, mrkev, rajčatová šťáva, malé množství rajčatového protlaku. Při podávání delším než 3 dny můžeme zařadit dušenou lisovanou dýni, dušený špenát, dušenou lisovanou fazolku, dušenou lisovanou mladou brukev Ovoce banán, pomerančová, mandarinková a citrónová šťáva, vařená, dušená a lisovaná jablka, meruňky, broskve, - pyré, kysely, rosoly Přílohy lisované brambory, rýže, méně vaječné těstoviny Koření petrželka, pažitka, kopr, vanilkový cukr, mírně solíme

17 Charakteristika speciálních diet
S42 – přísně redukční Zásady jako u redukční diety Vyloučení potravin volnými cukry a ve formě polysacharidů výrazně omezujeme Technologické úpravy všechny kromě smažení na přípravu je možné použít rostlinné oleje max 10g na den Přísná redukční dieta (dieta č. S42) :07 – Strava má být, pestrá. Mělo by být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. revidováno dne: Vhodný pohyb je důležitý k redukci váhy foto: Rozdíl oproti klasické redukční dietě je omezení kJ na 4200 / den odtud tedy název. Hlavní zásadou je vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry - cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky. Omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů - škrob (mouka, mlýnské a pekárenské výrobky – pečivo, těstoviny). Dále obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice... Dále se vylučují ze stravy volné tuky, a omezují se potraviny, které obsahují tzv. skryté tuky Indikace Obezita, obezita spojená s jinými zdravotními problémy. Výběr potravin Maso Maso libové - hovězí zadní,vepřová kýta, telecí, jehněčí, kuřecí,krůtí maso, králík. Mléko Ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé. Ryby by měli být zařazeny 1 - 2x týdně, Nízkotučné, odstředěné Mléčné výrobky Jogurt bílý, jogurt s marmeládou dia, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný Tvrdé sýry do 30 % t. v s. Sýry tvarohové (Žervé, Lučina), tvarůžky, plísňové i zrající sýry, tavený sýr do 30 % t.v s. Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko, vše s nízkým obsahem tuku a všechny s označením light nebo dia. Vejce Nízkotučné mléčné nápoje a výrobky bez cukru - Diavita, Vitalinea 1x týdne jako jako samostatný pokrm, občas také používáme na přípravu pokrmů Tuky Doporučujeme vyloučit tuky živočišné (máslo, sádlo, slanina, tučná masa, tučné mléčné výrobky, zabijačkové produkty...), i rostlinné (margariny...) Občas použijeme malé množství (5-10 g )rostlinného slunečnicového nebo olivového oleje na přípravu pokrmů Sacharidové potraviny Příkrmy - brambory, rýže, občas těstoviny Všechny sacharidové potraviny používáme v omezeném množství. Můžeme se řídit podle tzv rámcového jídelního lístku na den. Tmavé pečivo, celozrnné mlýnské a pekárenské výrobky (doporučujeme jíst pouze ráno malé množství pečiva, ne večer) Mouka hladká, polohrubá, hrubá, celozrnná na přípravu pokrmů Ovoce Neomezený výběr čerstvého ovoce, pouze méně často ovoce, které je příliš sladké a přezrálé (banán, hrušky, hrozny, švestky, ananas) Zelenina Bez omezení Koření Zbytečně pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme, Vhodné je používat naťe Dodržujeme správné zásady zdravé výživy

18 Charakteristika speciálních diet
9S – Diabetická, šetřící Jedná se o kombinaci diabetické a šetřící diety Omezují se potraviny s polysacharidy Tepelná úprava vaření, dušení, zapékání Je nutné vše zbavovat částí, které jsou náročné na trávení ( slupky, semínka ) Diabetická dieta šetřící (č. 9 S) :08 – Strava má být plnohodnotná, pestrá. Mělo by být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel. Hlavní zásadou je vyloučit potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry - cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky. revidováno dne: Omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů - škrob (mouka, mlýnské a pekárenské výrobky - pečivo. Dále obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice. Dále se omezuje cukr, který je obsažený v mléce, mléčných výrobcích a v ovoci. Při technologické úpravě pokrmů používáme vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni. Strava by měla být připravena doměkka, bez nestravitelných zbytků a bez tvrdých kůrek. Pokrmy upravujeme nasucho, tuk dáváme do hotového pokrmu. Zahušťujeme moukou opraženou nasucho, kterou poté nejméně 20 minut povaříme. Mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme. Dodržujeme základy diety šetřící a diety diabetické. Indikace Diabetes mellitus - úplavice cukrová a onemocnění žaludku a žlučníku. Výběr potravin Maso Libové – hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík. Ryby – sladkovodní i mořské, pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé Mléko Uzeniny – libová šunka, libové dietní párky, šunkový salám, dietní salám Vnitřnosti – játra drůbeží Můžeme podávat jako samostatný pokrm Mléčné výrobky Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko dia Jogurt bílý s marmeládou dia a ovocem (povolené druhy). Tvaroh měkký i tvrdý, nízko i polotučný. Vejce Eidam, Moravský bochník, tavené sýry přírodní nebo s jemnou příchutí. Vhodné jsou tvarohové sýry. Sýry – tvrdé, strouhané nebo celé plátky. Sýry se nesmějí tepelně zpracovávat. V lehce stravitelné úpravě, můžeme i vejce připravené natvrdo, ale pouze ve formě pomazánky, max. 2 vejce/den Tuky Čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné jednodruhové oleje. Sacharidové potraviny Mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky, krupice. Kroupy, krupky lisujeme. Ovoce Příkrmy je nutno přesně odvažovat podle rámcového jídelního lístku Příkrmy – brambory, bramborová kaše, těstoviny, rýže, dietní knedlík a jemný bramborový, noky, halušky Čerstvé, kompotované dia, zmrazené, sušené (správně nabobtnané), Pomeranče, mandarinky, grep, citrón, jablka, meruňky, broskve, nektarinky – loupané, hrozny – šťáva, třešně, višně, švestky, ryngle, kiwi, jahody, maliny, borůvky, meloun. Zelenina V omezené míře a řádně odvážené používáme banány Nedoporučované – brusinky, angrešt, rybíz, hrušky, kdoule, jeřabiny, datle, fíky, kokos, ořechy, mandle, mák Mrkev, celer, petržel, černý kořen, pastiňák, špenát, sterilovaná fazolka, hrášek, hlávkový salát, čínské zelí, květák, brokolice – individuálně v domácím léčení, červená řepa, rajčata, rajčatový protlak, rajčatová šťáva, pór v malém množství, kedlubna, kukuřice – menší množství, cuketa, dýně, lilek, patison, Koření Nedoporučovaná zelenina – okurky, paprika, ředkvička kapusta, zelí, česnek, cibule Kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, vývar z hub,malé množství sladké papriky, mletá skořice, vegeta, strouhaný perník, majoránka, natě Pečivo Kyselíme menším množstvím octa, citrónovou šťávou, citrónový džus Nedoporučované koření – bujón, maggi, pepř rohlíky, housky, veka, netučná vánočka dia, mazanec dia, bílý chléb, suchary.

19 Charakteristika speciálních diet
SP 1-4 – pankreatická Rozdělená do 4 stádií Poslední stádium je shodné s dietou č.4 (omezení tuků) Ve 2 stádiu technologická úprava vaření zejména šlemové vývary bez koření Ve 3 stádiu je technologická úprava vaření bez tuku a koření je možné přidávat již dietní maso v mleté formě Ve 4 stádiu se přechází na dietu č.4 Dieta pankreatická (dieta č. SP1-4) :47 – Dieta pankreatická se dělí do 4 stádií. Podává se obvykle po akutním záchvatu slinivky břišní revidováno dne: Odvar z vloček foto: Stádia pankreatické diety I. stádium - nic per os (ústně), nasazena je parenterální výživa II. stádium - přecházíme na ni asi po 3 dnu prvního stádia. Podáváme čaj, sacharidové potraviny, zejména hlenové polévky, viz obrázek Příprava odvaru z vloček, odvar z rýže nebo z ovesných vloček, vodová bramborová kaše, starší pečivo, mrkvové pyré. Ke konci stádia můžeme přidat netučné mléko, jemné omáčky. Technologická úprava je bez koření a kašovitá III. stádium - přecházíme na ni 12 až 15 den po akutním stavu. Podáváme piškoty, jemné těstoviny, banán, ovocné šťávy, mrkev, petržel, cuketa, netučný tvaroh, mleté maso kuřecí telecí, ryby. Ke konci stádia zkoušíme 5 g čerstvého másla do hotových pokrmů. Technologická úprava je stále bez koření a kašovitá. IV. stádium - podáváme 3 týden od hladovky. Přecházíme na dietu č 4 (dieta s omezením tuků)

20 Charakteristika speciálních diet
Bezlepková – celiakie Vyloučení potravin obsahující lepek potraviny s obsahem žita, pšenice, ječmene, ovsa Pokrmy zahušťujeme škrobem z brambor Technologická úprava bez omezení s dodržením zásad zdravé výživy Bezlepková dieta – správná výživa celiakie :23 – Celiakie (celiakální sprue, endemická nebo-li netropická sprue, glutenová enteropatie, Herterova choroba) je chronické onemocnění střevní sliznice způsobené toxickým působením lepku. Doživotní bezlepková dieta je tak jedinou možností jak se vyhnout toxicity lepku. revidováno dne: bezlepková dieta foto: Kdy se může celiakie objevit? Toto onemocnění se může projevit u dětí od 6. měsíce věku do 10 – 12 let nebo u dospělých mezi 30. až 50. rokem věku. Jak se celiakie projevuje? U dětí neprospíváním na váze, bolestmi a vzedmutím břicha, mastnými stolicemi, případně průjmy a postupným vývojem podvýživy, častá je chudokrevnost a otoky nohou Jak celiakii léčit? u dospělých se může projevovat podobně. Často dochází ke špatnému vstřebávání základních živin, minerálů, žlučových kyselin a vitamínů. Dospělý často trpí zlomeninami (při nedostatku vit. D a vápníku), chudokrevností (při nedostatku železa a kyseliny listové), mohou hůře vidět (nedostatek vit. A), bývají více náchylnější k infekcím. Hlavní zásadou léčby je dodržování dlouhodobé bezlepkové diety. Je nutné vyloučit ze stravy potraviny, které obsahují lepek. Ten je hlavní součástí zrn obilovin – pšenice, žita, ječmene a ovsa. Přehled povolených potravin při bezlepkové dietě Plodiny a výrobky z nich Vybíráme rýži , a to ve formě rýže Natural, bílé rýže, rýžové burizony bez lepku, rýžové kaše instantní, rýžové mouky, rýžové vločky, rýžové těstoviny bez lepku. Další vhodnou plodinou je kukuřice, a to kukuřičná mouka a krupice, kukuřičná kaše instantní, kukuřice pražená přírodní, kukuřičný chléb a lupínky bez lepku, křehký kukuřičný chléb (Dexi), Maizena (kukuřičný škrob). Můžeme použít brambory v různé úpravě. K přípravě pokrmů se povoluje bramborová škrobová moučka (Solamyl). Zařazujeme i sojové boby a vločky, sojovou krupici a mouku, sojové maso bez lepku (kostky, plátky, drť). Holandské sojové maso, sojový sýr (Tofu), sojové mléko i jogurt, sojové klíčky. Můžeme použít i jáhly, pohanku, quinoa, luštěniny (fazole, čočka, hrách), ořechy a semena. Ovoce a ovocné výrobky Je vhodné čerstvé ovoce všeho druhu, ale i kompotované, zmrazené, protlaky, ovocné přesnídávky (bez obilninových přísad), ovoce sušené i kandované dle snášenlivosti. Zelenina a výrobky ze zeleniny Zařazujeme syrovou zeleninu všeho druhu, saláty z čerstvé zeleniny, vařenou zeleninu bez zahuštění, zeleninu dušenou, pečenou a pyré zahuštěné bezlepkovou moukou, Maizenou nebo Solamylem. Vhodná je i kvašená, nakládaná, mražená a sterilovaná zelenina s ohledem na snášenlivost. Maso Druhy masa nejsou u bezlepkové diety omezeny. Povoleny jsou drůbež, ryby, králík, zvěřina, hovězí, vepřové, telecí, uzené maso, vše připraveno na bezlepkovém základě. Sekaná a mletá masa, paštiky a masité pomazánky jen doma připravované na bezlepkovém základě. Může se zařadit debrecínská a cikánská pečeně, drůbeží a krůtí šunka. Mléko a mléčné výrobky Mléko povoleno dle snášenlivosti. Jsou vhodné sýry měkké, tvrdé a tavené, tvarohy, jogurty. Dále pudingy a krémy připravované jen doma. Vejce Vejce můžeme připravovat ve formě omelety, palačinek, pomazánek, a to jen na bezlepkovém základě. Tuky V rámci zdravé výživy dáváme přednost tukům rostlinným (tj. rostlinné oleje, Rama, Perla, Flora…). Živočišné tuky ovšem nejsou zakázány (máslo, smetana, sádlo, slanina), ale doporučujeme minimalizovat jejich konzumaci. Nápoje Dáváme přednost přírodním ovocným šťávám a moštům doma lisovaným a čerstvým. Doporučujeme zejména šťávu z mrkve a rajskou šťávu. Samozřejmě můžeme zařadit i bylinné čaje, minerální vody, mléko kravské, kozí a sojové. V malém množství se povoluje čistá zrnková káva. Přehled nevhodných potravin při bezlepkové dietě Při bezlepkové dietě jsou zakázány tyto plodiny Pšenice – pšeničné mouky všech druhů, pšeničná krupice a krupky, pšeničné vločky, zrno pšenice Žito – žitná mouka, žitné vločky, Melta, zrno žita a žitovce Oves – ovesná mouka, ovesné vločky Ječmen – ječná mouka, kroupy, krupky, ječné vločky, ječný slad Ostatní Seiten a Klaso – je vegetariánský bílkovinný pokrm, vyrobený z obilí, který obsahuje mnoho lepku. Zakázáno je veškeré pečivo a chléb, pokud není vysloveně označené jako bezlepkové. Doma připravujeme pečivo a chléb z bezlepkové mouky. Nevhodná je sušená a instantní káva, kávovina, Malcao, Bikáva, alkohol. Nedoporučujeme ovocné přesnídávky (pokud nejsou označeny jako bezlepkové), hotová zeleninová jídla, zeleninové přesnídávky a pomazánky, kupované majonézové saláty. Uzeniny Nevhodné jsou uzeniny (salámy, párky, klobásy), kupované paštiky, játrovky, pomazánky, masové konzervy. Nepovoluje se nugeta a podobné čokoládové krémy. Nedoporučujeme U bezlepkové diety nedoporučujeme běžně kupované těstoviny, pekařské výrobky, příkrmy vyráběné z ječné, pšeničné, žitné, ovesné mouky a vloček. Nastavované kaše a škubánky.

21 Otázky Vyjmenuj základní diety. Vyjmenuj speciální diety.
Kde se musí používat dietní systémy? Charakterizuj jednotlivé základní diety z pohledu technologické úpravy pokrmů. Charakterizuj jednotlivé speciální diety z pohledu technologické úpravy pokrmů.


Stáhnout ppt "Speciální technologie 3. ročník - kuchař"

Podobné prezentace


Reklamy Google