DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: A3_46 Datum ověření ve výuce: Třída: 3 PČ
DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Dieta šetřící, vhodné a nevhodné potraviny Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května Lišov IČO: REDIZO:
Dieta č.2 - ŠETŘÍCÍ základ diety - nenadýmavá, lehce stravitelná, pestrá, chutná strava dieta by se měla dodržovat dlouhodobě podává se při onemocněních žaludku a dvanáctníku při chorobách jater, zánětu tlustého střeva vhodná úprava vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni strava by měla být připravena doměkka, bez nestravitelných zbytků a bez tvrdých kůrek pokrmy upravujeme nasucho, tuk dáváme do hotového pokrmu mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme
nevhodná úprava smažení nedoporučované potraviny brusinky, angrešt, rybíz, hrušky, ořechy, mandle, mák okurky, paprika, ředkvička kapusta, zelí, česnek, cibule bujón, maggi, pepř uzená masa, koření, alkohol, káva, čokoláda, nadýmavé potraviny
vhodné potraviny maso libové - hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík ryby - sladkovodní i mořské, pstruh, štika, kapr, filé... vnitřnosti – játra drůbeží mléko a mléčné výrobky mléko můžeme podávat jako samostatný pokrm vhodné jsou zakysané mléčné výrobky - podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko, jogurty, tvaroh, tvrdé sýry vejce max. 2 vejce/den
tuky máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné oleje sacharidové potraviny cukr, med přiměřeně; mouka, ovesné vločky, krupice ovoce čerstvé, kompotované, zmrazené, sušené banány, pomeranče, jablka, meruňky, broskve zelenina mrkev, celer, petržel, špenát, hlávkový salát, květák, rajčata pečivo rohlíky, veka, netučná vánočka, bílý chléb, piškoty
Zdroje Obrázky: 1) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ]. 2) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ]. 3) Heydrienne. Commons.wikimedia.org: Spices jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 4) KUHN, Stefan. Commons.wikimedia.org: Milk glass.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 5) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ]. 6) BRAND, Gilla. Commons.wikimedia.org: BikurimS.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na Externí zdroje: Klinická dietologie, Štěpán Svačina a kol., Grada Publishing a.s., 2008, ISBN <