DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: A3_45 Datum ověření ve výuce: Třída: 3 PČ
DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Dieta tekutá a kašovitá, vhodné a nevhodné potraviny Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května Lišov IČO: REDIZO:
Dieta č. 0 - TEKUTÁ obyčejně se předepisuje jen na kratší čas nejčastěji se podává v prvních dnech po operaci trávicího systému, při chorobách ústní dutiny, hltanu a jícnu, při kterých je ztížené polykání vhodná úprava potravin: mechanická úprava stravy do tekuté podoby potraviny se uvaří nebo udusí do měkka – po přidání tekutiny - mléka, smetany, žloutků, ovocných šťáv, vývarů z masa a zeleniny – se důkladně rozšlehají v mixéru důležitý požadavek na tekutou stravu: chuť, pestrost, vzhled a barevné ladění → může ovlivnit postoj pacienta ke stravě !!!
nevhodné potraviny: alkoholické nápoje, káva, cibule, česnek vhodné potraviny: polévky - vývary z masa a ze zeleniny, krupicové, rýžové, bramborové… maso - jen ve formě masové omáčky z hovězího, vepřového nebo telecího masa – úprava vařením nebo dušením, rozmixovat a rozředit masovým vývarem mléko - polotučné i tučné mléčné výrobky - jogurty bílé, ovocné, ochucená mléka, … kompoty rozmixované – jablkový, meruňkový, broskvový, ovocné kaše nápoje - bílá káva, čaj s mlékem, ovocné šťávy, džusy, …
Dieta č. 1 - KAŠOVITÁ základem je nenadýmavá, lehce stravitelná, pestrá, chutná strava dieta je přechodná nejčastěji se podává po operacích žaludku a při vředové chorobě žaludku a dvanáctníku, při onemocnění jícnu a hltanu vhodná úprava potravin: vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni strava by měla být připravena doměkka a vždy uvedena do kašovité formy pokrmy upravujeme nasucho, tuk dáváme do hotového pokrmu mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme
nevhodné potraviny: alkohol, káva, uzeniny, cibule, česnek, tučné maso vhodné potraviny maso - libové - hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, kuře uzeniny - libová šunka, šunková pěna mléko - polotučné, plnotučné i nízkotučné, nepodává se jako samostatný nápoj, pouze na přípravu pokrmů mléčné výrobky a sýry vejce - na přípravu pokrmů ks na den tuky - čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné oleje pečivo - bílé, netučné rohlíky, veka, piškoty ovoce a zelenina - vždy mix nebo pyré
Zdroje Obrázky : 1) MARTÍNEZ, Pena Emilio, Be Water my Friend [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 2) Mira a Neša. Commons.wikimedia.org: Krem corba od graska.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 3) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ]. 4) COOPER, Agent, Rovnátka a ortognátní operace: [on-line] [cit ]. Dostupný na Externí zdroje: Klinická dietologie, Štěpán Svačina a kol., Grada Publishing a.s., 2008, ISBN