DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Advertisements

DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Ukládání potravin VY_32_INOVACE_2C_04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
MINUTKY Z VEPŘOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: vepřové maso, před příprava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 28 Název.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Блюдо 3. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací, upevňovací učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Jazyk: Ruština Očekávaný výstup: rozšíření.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Využití ovoce v kuchyni
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
DUM - Digitální Učební Materiál
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava drůbeže pečením
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
DUM - Digitální Učební Materiál
Vedlejší jatečné produkty
DUM - Digitální Učební Materiál
Aktuální problémy potravinářského sektoru – obchodní přirážky a dovozy
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Předběžná příprava drůbeže
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
DUM - Digitální Učební Materiál
Šablona 32 VY_32_INOVACE_13_16_Jídlo 1..
DUM - Digitální Učební Materiál
Zadělávání jde o tepelnou úpravu vařením, kdy vaříme všechny suroviny najednou (maso, zelenina, houby) nakrájené na kostky podle druhu pokrmu zahušťujeme.
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DUM - Digitální Učební Materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
DUM - Digitální Učební Materiál
Bc. Anna Hana Kučeráková
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
DUM - Digitální Učební Materiál
Diety.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
14.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Transkript prezentace:

DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: A3_45 Datum ověření ve výuce: Třída: 3 PČ

DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Dieta tekutá a kašovitá, vhodné a nevhodné potraviny Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května Lišov IČO: REDIZO:

Dieta č. 0 - TEKUTÁ obyčejně se předepisuje jen na kratší čas nejčastěji se podává v prvních dnech po operaci trávicího systému, při chorobách ústní dutiny, hltanu a jícnu, při kterých je ztížené polykání vhodná úprava potravin: mechanická úprava stravy do tekuté podoby potraviny se uvaří nebo udusí do měkka – po přidání tekutiny - mléka, smetany, žloutků, ovocných šťáv, vývarů z masa a zeleniny – se důkladně rozšlehají v mixéru důležitý požadavek na tekutou stravu: chuť, pestrost, vzhled a barevné ladění → může ovlivnit postoj pacienta ke stravě !!!

nevhodné potraviny: alkoholické nápoje, káva, cibule, česnek vhodné potraviny: polévky - vývary z masa a ze zeleniny, krupicové, rýžové, bramborové… maso - jen ve formě masové omáčky z hovězího, vepřového nebo telecího masa – úprava vařením nebo dušením, rozmixovat a rozředit masovým vývarem mléko - polotučné i tučné mléčné výrobky - jogurty bílé, ovocné, ochucená mléka, … kompoty rozmixované – jablkový, meruňkový, broskvový, ovocné kaše nápoje - bílá káva, čaj s mlékem, ovocné šťávy, džusy, …

Dieta č. 1 - KAŠOVITÁ základem je nenadýmavá, lehce stravitelná, pestrá, chutná strava dieta je přechodná nejčastěji se podává po operacích žaludku a při vředové chorobě žaludku a dvanáctníku, při onemocnění jícnu a hltanu vhodná úprava potravin: vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni strava by měla být připravena doměkka a vždy uvedena do kašovité formy pokrmy upravujeme nasucho, tuk dáváme do hotového pokrmu mírně solíme, nepřeslazujeme a nepřekyselujeme

nevhodné potraviny: alkohol, káva, uzeniny, cibule, česnek, tučné maso vhodné potraviny maso - libové - hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, kuře uzeniny - libová šunka, šunková pěna mléko - polotučné, plnotučné i nízkotučné, nepodává se jako samostatný nápoj, pouze na přípravu pokrmů mléčné výrobky a sýry vejce - na přípravu pokrmů ks na den tuky - čerstvé máslo, rostlinné tuky, nejvhodnější jsou rostlinné oleje pečivo - bílé, netučné rohlíky, veka, piškoty ovoce a zelenina - vždy mix nebo pyré

Zdroje Obrázky : 1) MARTÍNEZ, Pena Emilio, Be Water my Friend [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 2) Mira a Neša. Commons.wikimedia.org: Krem corba od graska.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 3) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit ]. 4) COOPER, Agent, Rovnátka a ortognátní operace: [on-line] [cit ]. Dostupný na Externí zdroje: Klinická dietologie, Štěpán Svačina a kol., Grada Publishing a.s., 2008, ISBN