Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/51.0024. Opakování, shrnutí Sochařství a architektura v českých zemích v období baroka Materiál je zpracován v rámci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BAROKO V ČECHÁCH.
Advertisements

České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
Šablona III/2 BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_288_BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH.
Chuchelský háj zpracovali-Šimon,Julie,Nikol,Štěpa a napsal Matyáš P.
UNESCO UNESCO je Organizace pro výchovu, vědu a kulturu založená při OSN v roce 1946 v roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.5 Naše obec Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Opakujeme dějepis na II. stupni. LUCEMBURKOVÉ - TESTÍK: Název: Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: Autor: Mgr. Soňa Blažková ZŠ Choltice.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_03 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiálu Sčítání a odčítání do bez přechodu desítek.
Ostrava. Ostrava je město na rozhraní Slezska a Moravy na severovýchodě České republiky, poblíž hranic s Polskem.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
1 Komentované prohlídky města Poskytovatel: Horácké muzeum a informační centrum Prohlídka města zahrnuje centrum Nového Města, dva historické sklepy a.
16. století – polovina 18. století. Dějepis – Kultura v dějinách Šablona : III/2 Pořadové číslo: 1.4 Baroko Autor: Mgr. Soňa Blažková Škola : ZŠ Choltice.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_14_ZIMA TÉMA: ZIMA ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
N. Sedláková E. Jarabicová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
TATENICE Mgr. Michal Oblouk.
Identifikátor materiálu: EU
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Václav Pfleger – ZŠ Vrchní 19
Druh učebního materiálu
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Velká písmena / velké osobnosti
Základní škola Čelákovice
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Dějiny umění Poznejte významná pražská sochařská díla 4.
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Co víš o své vlasti 4.roč. 4. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Uložení dat v PC -Binární (dvojkový) systém-
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_20_Z7_Skála TÉMA: Česko – Test regiony
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Jazyk a jazyková komunikace
Název školy: Zš a MŠ Březno
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
HRADČANY třetí pražské město založené kolem Hradčanského náměstí
NOVÉ MĚSTO (PRAHA) základy položil Karel IV. v roce 1348, město
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_02_Život v baroku
Dějiny umění Památky a umělecká díla 4.
ŠABLONA III/2 Baroko u nás
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Anotace: Klíčová slova:
Baroko Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
… Karlův most !! Klenot Prahy… Stereo Zvuk
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Svitavské památky – sochařství
Autor: Andrea Kolářová
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická
5.D HUSITSTVÍ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
ŠABLONA 2/III Literární test pro 8. roč
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VYŠEHRAD vznikl jako přemyslovské hradiště v 2. polovině 10. století na skalním ostrohu nad Vltavou r založena kapitula s kostelem sv. Petra a Pavla.
Transkript prezentace:

Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/

Opakování, shrnutí Sochařství a architektura v českých zemích v období baroka Materiál je zpracován v rámci projektu Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/

Architektura (obr. č. 1)

Otázky k obrázku č. 1 Na obrázku vidíte známou barokní stavbu, která se nachází nedaleko Hradce Králové. 1) Kde se uvedená stavba nachází, o jakou stavbu se jedná? 2) Kdo je s největší pravděpodobností autorem této stavby?

Správné odpovědi: 1) Na obrázku je barokní kaple ve Smiřicích. 2) Architektem této stavby je s největší pravděpodobností Kryštof Dientzenhofer. V současné době kaple neslouží k církevním účelům (byla odsvěcena), konají se zde významné kulturní akce, např. každoroční Smiřické svátky hudby. Otázky

Architektura (obr. č. 2)

Otázky k obrázku č. 2: Zřejmě nejznámější barokní stavba v Praze se nachází na Malostranském náměstí. 1) O který významný barokní chrám se jedná? 2) Hlavními autory tohoto chrámu jsou dva slavní barokní architekti. Kteří?

Správné odpovědi: 1) Jedná se o chrám Sv. Mikuláše. 2) Jeho architekty jsou otec a syn, Kryštof a Kilián Ignác Dientzenhoferové. Dalším z architektů byl Anselmo Lurago,zeť Kryštofa Dientzenhofera. Tento chrám patří v současné době mezi nejvýznamnější barokní stavby na sever od Alp. Otázky

Architektura (obr. č. 3)

Otázky k obrázku č. 3: Stavba na obrázku byla zařazena na seznam památek UNESCO a nachází se blízko Žďáru nad Sázavou. 1) O jakou stavbu se jedná? 2) Kdo je jejím autorem? 3) Komu je tento kostel zasvěcen?

Správné odpovědi: Na obrázku je poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře. Jeho autorem je architekt Jan Blažej Santini. Santini se rovněž podílel na doplnění stavby kostela Nejsvětější Trojice ve Žďáru nad Sázavou a rozšířil románský kostel Sv. Petra a Pavla v Horní Bobrové. Otázky

Architektura (obr. č. 4)

Otázky k obrázku č. 4: Barokní stavba na obrázku se nachází blízko Jaroměře. Tento objekt je národní kulturní památkou. 1) O jakou stavbu konkrétně se jedná? 2) Kde si tuto stavbu můžeme prohlédnout? 3) Stavba vznikla díky velkorysému mecenáši. Jak se tento šlechtic jmenoval?

Správné odpovědi: Jedná se o Hospital Kuks. Tato stavba vznikla díky mecenáši hraběti Antonínu Šporkovi. A další otázka: V Kuksu se ještě zdržíme. Známé jsou sochy ctností a neřestí, které k hospitalu neoddělitelně patří. Podívejte se na obrázek. Otázky

Barokní sochy v Kuksu (obr. č. 5)

Otázky k obrázku č. 5: 1) Kdo je autorem těchto barokních soch, které jsou alegoriemi ctností a neřestí? 2) Která díla téhož autora si můžeme prohlédnout v Jaroměři? 3) A které dílo zmíněného sochaře si můžeme prohlédnout v nedaleké Žírči?

Správné odpovědi: Autorem soch v Kuksu je Matyáš Bernard Braun (24 pískovcových soch). V Jaroměři na náměstí stojí mariánský sloup – dílo M.B. Brauna, na hřbitově je Plačící žena – socha, jejímž autorem je rovněž M. B. Braun. V Novém lese nad Žírči vytvořil M. B. Braun známý Betlém. Poslední z následujících obrázků je „bonusem“ – M. B. B. se rovněž podílel na sochařské výzdobě Karlova mostu. Otázky

Mariánský morový sloup na náměstí v Jaroměři

Plačící žena socha na jaroměřském hřbitově

Nový les nad Žirčí – Braunův Betlém

Svatá Ludmila s malým Václavem (Praha – Karlův most; autor – M.B.B.)

Zdroje fotografií – citace: Obrázek č. 1: Obrázek č. 2: _pohled_ze_Snemovni_pres_Thunovskou_na_sv_Mikulase.jpg?uselang=cs _pohled_ze_Snemovni_pres_Thunovskou_na_sv_Mikulase.jpg?uselang=cs Obrázek č. 3: Obrázek č. 4: CAcQ_AUoAmoVChMIwIyP4IGUx CAcQ_AUoAmoVChMIwIyP4IGUx Obrázek č. 5: Obrázek č. 6: (Mariánský morový sloup v Jaroměři) pg?uselang=cs pg?uselang=cs Obrázek č. 7: (Plačící žena – socha na jaroměřském hřbitově) Obrázek č. 8: (Nový les nad Žirčí – Braunův betlém) Obrázek č. 9: (Svatá Ludmila s malým Václavem – socha na Karlově mostě)