Nové trestní sankce Trest domácího vězení a zákaz vstupu sportovní, kulturní a jiné společenské akce Výzkumný projekt „Teoretické a trestněpolitické aspekty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kybernetické trestné činy v českém trestním zákoníku
Advertisements

Trestní právo hmotné – druhy trestů v ČR
TRESTNÍ ŘÍZENÍ VE VĚCECH DĚTÍ A MLADISTVÝCH
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Dohled nad odsouzenými Příprava a výkon z pohledu praxe PMS ČR.
o PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBĚ
VĚZNICE A VĚZNI V ČESKÉ REPUBLICE Křečková Magdalena, 2.A.
Zánik trestů a ochranných opatření
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
TREST DOMÁCÍHO VĚZENÍ (§ 60 a § 61 trestního zákoníku)
Alternativní sankce a opatření ve 21. století. Pavel Štern, PMS ČR.
Alternativní řešení trestních věcí
KYBERSTALKING Kyberstalking se odvozuje od pojmu stalking (česky „stopování“, „lovení“). Volně se toto slovo vykládá jako pronásledování, opakované a stupňující.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Probační a mediační služba České republiky Středisko Olomouc
Fotbalové stadiony mohou být místem dobré zábavy a bezpečí
Trestní právo Trestní sankce.
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
TRESTNÍ PRÁVO Zánik výkonu trestu a zahlazenéí odsouzení Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Trestní právo hmotné II.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
TRESTNÍ PRÁVO Zánik výkonu trestu a zahlazenéí odsouzení Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Řešení problematiky diváckého násilí. Proč?  zvyšující se intenzita projevů násilí  příliš velké zatížení Policie ČR  nedostatečná efektivita postihů.
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu Správní právo trestní Lucia Madleňáková.
Sankční systém trestního práva Přednáška
Tresty a ochranná opatření
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Sankční systém trestního práva
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Sankční systém trestního práva Přednáška
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
TRESTY a OCHRANNÁ OPATŘENÍ
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA)
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA) de lege lata vybrané problémy Prof. JUDr. V. Kratochvíl.
2. Správní trestání a správní delikty
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 12. Trestní právo Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4. Číslo.
SANKČNÍ POLITIKA POHLEDEM PRAXE SANCTIONS POLICY IN TERMS OF PRACTICE Výzkumný projekt „Teoretické a trestněpolitické aspekty reformy trestního práva v.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Elektronický monitorovací systém pro trestní justici – možnosti jeho využití v kontextu zvýšení bezpečnosti a ochrany osob.
Alternativní tresty a recidiva Alternatives to prison and reoffending Jan Tomášek Institut pro kriminologii a sociální prevenci 13. listopadu 2015 kriminologie.cz.
Aktuální trendy trestní politiky aneb jak přispět ke snížení recidivy pachatelů Pavel Štern, Probační a mediační služba, Dagmar Doubravová, Rubikon Centrum.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBA
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Název vzdělávacího materiálu
OPATŘENÍ UKLÁDANÁ MLADISTVÝM
Ochrana poskytovaná před domácím násilím
Sankční systém trestního práva
Sankční systém trestního práva
Název projektu: Moderní škola
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Transkript prezentace:

Nové trestní sankce Trest domácího vězení a zákaz vstupu sportovní, kulturní a jiné společenské akce Výzkumný projekt „Teoretické a trestněpolitické aspekty reformy trestního práva v oblasti trestních sankcí“ GA ČR - P408/12/2209 Mgr. Jiří Vlach kriminologie.cz 13. listopadu 2015

kriminologie.cz Počet uložených trestů domácího vězení v letech Trest domácího vězení Trestní opatření – TDV Celkem

kriminologie.cz Počet uložených trestů zákazu vstupu v letech TZV uložen jako hlavní trest TZV uložen jako vedlejší trest Celkem

kriminologie.cz Případová studie k trestu domácího vězení a trestu zákazu vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce

kriminologie.cz Délka trestního řízení (TDV + TZV) Celková délka trestního řízenípočet% do 3 měsíců533% přes 3 měsíce do 6 měsíců854% více než 6 měsíců213% Celkem15100%

kriminologie.cz Věková struktura pachatelů (TDV + TZV)

kriminologie.cz Socioprofesní status (TDV + TZV) Socioprofesní statusPočet% Zaměstnanec v dělnické profesi426,7 % Zaměstnanec v nedělnické profesi16,7 % OSVČ / podnikatel16,7 % Uchazeč o zaměstnání (v evidenci ÚP)213,3 % Bez zaměstnání426,7 % Student16,7 % Invalidní důchodce213,3 % Celkem15100 %

kriminologie.cz Předchozí odsouzení (TDV + TZV) Počet předchozích odsouzeníPočet% Pachatel dosud nebyl trestán 320,0 % Pachatel byl již jednou trestán 213,3 % Pachatel trestán 2x - 5x 853,3 % Pachatel trestán více než 5x 213,3 % Celkem %

kriminologie.cz Výkon trestu domácího vězení Polovina odsouzených vykonala trest domácího vězení, aniž by bylo zjištěno porušení stanovených podmínek Tři odsouzení vykonali uložený trest v celé výměře, ale byly u nich zjištěny ojedinělé případy porušení stanovených podmínek U dvou odsouzených došlo k přeměně trestu na náhradní nepodmíněný trest odnětí svobody

kriminologie.cz Výkon trestu zákazu vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce Tři odsouzení vykonali celý trest, aniž by bylo zjištěno porušení stanovených povinností U jednoho z odsouzených rozhodl soud o podmíněném upuštění od výkonu zbytku uloženého trestu

Trest zákazu vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce se zvláště pro prvotrestané osoby jeví vhodným a při řádném výkonu na základě vhodně koncipovaného probačního plánu lze předpokládat, že povede ke splnění jeho účelu. kriminologie.cz Trest zákazu vstupu – závěrečné shrnutí

kriminologie.cz Domácí vězení – závěrečné shrnutí U trestu domácího vězení není i přes nezanedbatelné úsilí probačních úředníků provádějících namátkové kontroly v současnosti možné plně kontrolovat dodržování jeho výkonu, což u některých odsouzených může vyvolávat přesvědčení, že se lze povinnostem vyplývajícím z uloženého trestu úspěšně vyhýbat. Zefektivnění kontroly výkonu tohoto trestu lze do budoucna předpokládat se zavedením systému elektronického monitoringu odsouzených.

Děkuji Vám za pozornost Mgr. Jiří Vlach kriminologie.cz