Psychiatrické nemocnice a jejich role MUDr. Jaromír Mašek Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod 7.10.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Magdaléna Štochlová, Aleš Lang 11. září 2013 Komunitní služby v oblasti bydlení.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Fokus.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Ferdinand Polák KARIM VFN a 1. LF UK  Česká republika (aktuálně 107 pacientů) 1,0 pac./ obyv.  Evropská unie 3,4 (Irsko) až 17/100.
Koncept úhrad v roce Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015  2016) + 7,4 mld. Kč Platba státu za státní pojištěnce.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
1.  Historie,  Základní údaje o zdravotnickém zařízení  Předmět činnosti organizace  Spektrum poskytované péče, počty lůžek  Plánované změny ve struktuře.
Zdravotnictví v KHK PharmDr. Jana Třešňáková členka rady s gescí za oblast zdravotnictví.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Fakta a mýty.  Psychiatrické léčebny  Obvykle akreditované pro praktickou i teoretickou část specializačního vzdělávání  Nemocnice  Fakultní a jiné.
Pražská linka důvěryPražská linka důvěry
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Sociální práce na obcích v rámci ORP - Zákon o sociálních službách.
SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ZMĚNY NA OBZORU ? II. sněm Mladí lékaři o.s MUDr. Martin Švestka.
LEHKÁ SÁDRA - PROBLEMATIKA ODLEHČENÝCH FIXACÍ ANEB O CO VŠECHNO USILUJEME MUDr. Josef Liška Odd. ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí Nemocnice.
Příspěvek pro seminář Zvláštní dětská zařízení na rozcestí – jak dál?
PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D.
Centrum na podporu integrace cizinců
Analýza potřeb uživatelů sociálních služeb a potřebnosti rozvoje dosavadních sociálních služeb v městě Brně   Cílová skupina: Osoby s duševním onemocněním.
(pro jednání výboru pro zdravotnictví)
Místní programy sociálního začleňování – oblast bydlení
31 Základní typy zdravotnických systémů
Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním II.
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Kde vzít na platy lékařů?
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Nízkoprahová denní centra
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Služby následné péče.
Charakteristika primární péče
Role praktického lékaře v měnící se společnosti
„Problematika lékových interakcí u seniorů“ Představení projektu SENIOR , PSP PhDr. Ivana Plechatá
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Role krajů ve zdravotním systému ČR MUDr
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Dopadová a nákladová evaluace CDZ
KATEDRA SUPERVIZE A ODBORNÉ PRAXE
Ing. Stanislava Správková
Individuální projekt Karlovarského kraje Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Shrnutí.
Setkání PZS v oblasti paliativní péče
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Život bez střeva , Praha.
KA 1: Nové služby v péči o pedopsychiatrické pacienty
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Komunitně plánujeme na Brandýsku
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Koncepce dostupného bydlení v Jablonci n/N
Transkript prezentace:

Psychiatrické nemocnice a jejich role MUDr. Jaromír Mašek Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod

Psychiatrické nemocnice Součást systému zdravotních služeb v České republice změna názvu z „léčebna“ na „nemocnice“ od = symbolické otevření cesty ke kultivaci a destigmatizaci lůžkové psychiatrie Současná kapacita (ÚZIS z r. 2012) : lůžek pro dospělé pacienty  hospitalizací 260 dětských lůžek  hospitalizací

Psychiatrické nemocnice = zdravotní péče o duševně nemocné osoby Ambulantní:specializovaná konzilia (mezioborová spolupráce) krizová intervence (24/7) Lůžková: akutní následná specializovaná: ochranná léčení, zvýšená somatická péče (interna, geriatrie, TRN) Obory:psychiatrie dětská a dorostová psychiatrie gerontopsychiatrie návykové nemoci sexuologie

Psychiatrické nemocnice = zázemí pro specializační vzdělávání zdravotníků Lékaři:psychiatrie dětská a dorostová psychiatrie gerontopsychiatrie návykové nemoci sexuologie Psychologové:klinická psychologie Všeobecné sestry:ošetřovatelská péče v psychiatrii

Psychiatrické nemocnice - struktura a náplň lůžkové péče Akutní psychiatrická péče urgentní psychiatrické stavy + detence Následná psychiatrická péče psychiatrická rehabilitace a doléčení na lůžku napojení pacienta na psychiatrickou ambulanci a na vhodné poskytovatele sociálních služeb (terénních, pobytových) Specializovaná péče o osoby se specifickou psychiatrickou problematikou: dětská a dorostová psychiatrie sexuologie, návykové nemoci, gerontopsychiatrie somatická péče (interna, geriatrie, TRN), ochranné léčení: psychiatrické, protialkoholní, protitoxikomanické, sexuologické, kombinované

Psychiatrické nemocnice - výhody současného systému Odborná centra poskytující: lůžkovou zdravotní péči osobám se závažnými duševními poruchami specializované zdravotní služby osobám se specifickou psychiatrickou symptomatikou Lokálně funguje úzká mezioborová spolupráce s jinými poskytovateli zdravotních služeb: vyšší kvalita a bezpečí zdravotních služeb konzultační (liaison) psychiatrie + krizová intervence Zázemí pro specializační vzdělávání zdravotníků v psychiatrických oborech

Psychiatrické nemocnice - rezervy současného systému Velká spádová území (běžně více než obyvatel a více než 1 kraj) = problematická místní a časová dostupnost akutní lůžkové péče Nedokonalé financování – úhrada za obsazené lůžko, nikoli za vyléčeného (zlepšeného) a propuštěného pacienta (naopak ovšem pozor na „syndrom otáčejících se dveří“!) Obtížná resocializace propuštěného pacienta „na dálku“ – slabá lokální nabídka cílených terénních sociálních služeb, takže klient po propuštění z lůžka často nečerpá žádné soc. služby, nebo rovnou pobytové (ÚSP, DD apod.)

Psychiatrické nemocnice - fungování v nových podmínkách Akutní lůžková všeobecná psychiatrická péče pro menší definovaná území (2-3 současné okresy – cca obyvatel) „Centrová péče“ = specializovaná péče o nejzávažnější psychiatrické stavy a o pacienty se specifickou psychiatrickou problematikou (návykové nemoci, sexuologie, ochranná léčení ústavní apod.) ze současných spádových území (cca – obyvatel) Spolupráce s lokálními poskytovateli zdravotních a sociálních služeb ze spádových území, včetně CDZ – z hlediska úhrad péče zajistit bezproblémové přechody pacientů mezi poskytovateli podle aktuální potřeby péče

Děkuji za pozornost.