Podnik 1. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Podnik 6.hodina. Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik je právně samostatný subjekt trhu, zakládaný a provozovaný.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. duben 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.8.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_18 Název materiálu:PODNIKÁNÍ V TRŽNÍ EKONOMICE Tematická oblast:Ekonomika, 2. ročník Anotace:Prezentace.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04B1 Autor Ing. Anna Tichopádová Období vytvoření Srpen-září.
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Podnik a podnikání Střední odborná škola Otrokovice
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Daňová evidence Daň z přidané hodnoty. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti II.
Charakteristika daňové evidence Evidence majetku a závazků.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Daňová evidence Pohledávky a závazky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Deník příjmů a výdajů. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Daňový systém ČR Rozdělení daní. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
Úvod do daňové problematiky Konstrukční prvky daně I.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Právní subjekty v podnikání
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Živnostenský zákon Podnikání.
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Výchova k občanství 9.ročník
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Podnik 4.
Účetní doklady III.
Autor: Ing. Alice Horáčková
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
EVIDENCE MAJETKU a ZÁVAZKŮ
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ekonomika – Podnik CZ.1.07/1.5.00/ Ing. Eva Zmeškalová
Účetní doklady I.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Podnik 1

3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: VI _Podnik 1 Autor: Ing. Jana Csiková Tématický okruh: Ekonomika Ročník: I. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Csiková

Podnik ? Klíčová slova podnikání, podnikatel, podnik, právní, ekonomická a organizační samostatnost, obchodní rejstřík

Základní právní úprava podnikání Občanský zákoník č. 40/1964 Sb. Obchodní zákoník č. 513/1991 Sb. Zákon o živnostenském podnikání č. 455/4991 Sb.

Právní norma všeobecně závazné pravidlo chování, vydané státními orgány v předepsané formě vynutitelné státní mocí

Podnikání soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku

Podnikatel právně samostatný vlastnicky oddělený právní subjekt činnost vyvíjí svým jménem na vlastní účet za účelem dosažení zisku Právnická osoba – zapsaná v obchodním rejstříku Fyzická osoba – zapsaná v živnostenském rejstříku

Základní pojmy Podnik je soubor vzájemně souvisejících hmotných (zůstatková hodnota věcných prostředků) osobních (struktura a klasifikace zaměstnanců) nehmotných (obchodní jméno, práva k průmyslovému vlastnictví, patenty, know how…) složek podnikání.

Charakteristické znaky podnikatele právní samostatnost právo podnikatele vstupovat do právních vztahů provozuje svou činnost samostatně pod svým jménem vymezuje si sám předmět podnikání nese podnikatelské riziko hospodaří s majetkem podniku vede účetnictví podniku

Má každá FO nebo PO, která splní tyto podmínky: 18 let (zletilost), 16 let (od se souhlasem zákonného zástupce a soudu) Získání živnostenského oprávnění (Výpis z živnostenského rejstříku, koncesní listina) PO zápis do obchodního rejstříku

Neoprávněné podnikání Definováno tak, že podnikatel nemá koncesní listinu nebo výpis z živnostenského rejstříku pro svoji činnost

Některé jsou tyto: Umožnit prohlídku provozovny živnostenskému úřadu Označit provozovnu jménem, provozní dobou Uzavření provozovny ohlásit zákazníkům 3 dny předem Označit zboží cenami Prokázat původ zboží Odpovědnost za zaměstnance (bezpečnost práce) Zařízení na ochranu životního prostředí

Podnik vede povinně o svém hospodaření účetnictví Volí si předmět činnosti Vybírá dodavatele Vybírá odběratele Vybírá zaměstnance Stanovuje ceny

Podnikatel je povinen vést: a) Peněžní deník – evidence finančních operací s druhovým rozpisem příjmů a výdajů b) Evidenci operativní: majetek a zásoby v inventárních kartách, knihách pohledávky (kniha vydaných faktur) a závazky (kniha přijatých faktur) mzdovou evidenci (mzdové listy) evidenci zakázek

Podnik se dělí na organizační útvary (vrcholový management, výrobní úsek, finanční úsek, odbyt,… Podnik sám rozhoduje o organizační struktuře

Podnikatel se musí vyrovnat se státním rozpočtem: Daň z příjmů za sebe a zaměstnance Pojištění nemocenské a sociální za sebe i zaměstnance Daň silniční Daň z přidané hodnoty (je-li plátcem) Spotřební daň Clo při obchodování se zahraničím A další:nájem, pojištění za škody, ….

Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do kterého se zapisují: Povinně obchodní společnosti PO Dobrovolně na základě žádosti FO Obchodní rejstřík je veden rejstříkovým soudem. Firma (PO a FO) získává identifikační (IČ) číslo, pod kterým je vedena.

1. Nalezněte v živnostenském zákoníku některé ohlašovací i koncesované živnosti. 2. Posuďte, zda jde o bezúhonnost: a. Občan, který zavinil dopravní nehodu z nedbalosti, si chce otevřít pekařskou živnost, b. Občan, který byl odsouzen za úmyslné prodávání zdravotně závadných potravin, si chce zřídit obchod se smíšeným zbožím c. Občan, který odsouzen za lehké ublížení na těle, si chce zřídit autoopravnu. 3. Tatínek koupil pro naši rodinu auto. Staršímu bratrovi prodal staré auto za Kč Je to podnikání? 4. Jaké jsou sankce za neoprávněné podnikání?

Anotace: Podnik je společenství lidí a prostředků, které jsou spojeny za účelem zabezpečování různých činností za účelem zajištění vlastního prospěchu. Znalost základních podmínek podnikání usnadní výběr formy podnikání. Zásadní rozhodování nelze uskutečňovat bez potřebných informací. Tento učební materiál obsahuje obecné pojetí podniku a podnikání, je doplněn o praktické cvičení. Použité zdroje: PREISLEROVÁ, Ing. Dagmar. Ekonomika: pro střední školy, pro podnikatele. Brno: MC nakladatelství, Moldavská 11, Brno, ŠTOHL, Ing. Pavel. Učebnice účetnictví díl. 14. vyd. Znojmo: Ing. Pavel Štohl s.r.o., Znojmo, ISBN ŠTOHL, Ing. Pavel a Ing. Vladislav KLIČKA. Maturitní okruhy z účetnictví upravené vydání. Znojmo: Ing. Pavel Štohl s.r.o., Znojmo, ISBN MACH, Josef. Ekonomika pro SOU 2. díl. Praha: Fortuna, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.