Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Advertisements

Inovace předmětu Grafika na PC
Počítačová grafika Nám umožňuje:
Počítačová grafika.
Počítačová grafika.
Tvorba webových stránek
Počasí tabulka v MS Excelu Mgr. Jitka Křičková, Mgr. Jitka Rybenská.
Rastrová a vektorová grafika
Modelování jako prostředek vytváření předmatematických představ
Počítačová grafika - úvod
Grafika Rastrová X Vektorová.
Počítačová grafika Nagla Al Samsamová 4.B.
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
Základy práce v aplikaci Adobe Illustrator 1. část
Referát č. 18 Počítačová grafika, prezentace (základní pojmy a principy z oblasti počítačové grafiky, grafické a multimediální formáty, jejich vlastnosti.
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
SIPVZ – úvodní modul P Počítačová grafika a prezentace metodické poznámky (4 h)
Klíčové kompetence Komentovaný přehled v IKT pro 2.st. ZŠ Vladimír Klír.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dagmar Vítková Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Počítačová grafika - teorie Autor:
GRAFIKA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Užití skeneru.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Počítačová grafika a prezentace
Rastrová grafika Výpočetní technika.
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Vlastnosti stránky a tisk
VY_32_INOVACE_In 6.,7.18 PowerPoint - Zásady pro zpracování počítačové prezentace Anotace: Žák se seznámí se zásadami zpracování počítačové prezentace.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
Počítačová grafika.
Základní pojmy Grafiky
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Anotace Žák se seznámí s textovými editory Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže vysvětlit pojem textový editor a ví jeho funkci Speciální.
Informatika Základní formáty počítačové grafiky Obrázek: Žaneta Lažková 2012.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_19.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
Rastrová grafika Úprava fotografií
Počítačová grafika.
PREZENTACE.
Vektorová grafika (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Využití elektrických točivých strojů v podmínkách hlubinného dolu.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková. Barevná hloubka barevné odstíny jsou dány kombinací barev barevná hloubka = určuje kolik bitů je potřeba k popisu.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_047.ICT.13 Vektorová a rastrová grafika.
Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Periferní zařízení počítače - opakování
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Grafické programy - opakování
Rozdělení software podle účelu 2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Nástroj pro prezentace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Software Počítače Rozdělení podle účelu 2. část
Počítačová grafika základní pojmy. Počítačová grafika základní pojmy.
Základní pojmy z počítačové grafiky
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
PÍSMO Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Úpravy fotografií v Adobe Lightroom I.
Písmo v Adobe Photoshop
GRAFIKA.
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
Barevné prostory v Adobe Photoshop
Počítačová grafika Mgr. Petra Toboříková.
Počítačová grafika.
Transkript prezentace:

Implementace moderní "technické" počítačové grafiky do ŠVP s důrazem na tvorbu zpracovaných výstupů, zpracování návrhů dodatků do ŠVP v TV

Návrh dodatku: profil absolventa Popis uplatnění absolventa v praxi: přidáno: – orientuje se v základní technické dokumentaci a to jak strojírenské, elektrotechnické tak i stavební; – umí zpracovávat grafické návrhy a umí používat základní estetická a topologická pravidla; – ovládá postupy grafického zpracování digitálních médií; – absolvent se uplatní ve firmách upravujících a vyvíjejících internetová digitální média, jako jsou webové stránky.

Návrh dodatku: profil absolventa Výčet kompetencí absolventa – Odborné kompetence: přidáno: – umí číst základní technickou dokumentaci a to jak strojírenskou, elektrotechnickou tak i stavební; – zná základy estetiky v oboru digitálních médií; – umí po odborné a technicko - výtvarné stránce posoudit kvalitu web stránky, ovládacích prvků, textových a obrazových částí web stránek, prezentací a e-publikací; – ovládá postupy grafické přípravy podkladů pro výrobu digitálních médií ve formě web stránek, prezentací a e-publikací; – umí publikovat data v počítačové síti.

Návrh dodatku: učební osnovy Odborné předměty – Aplikační software v praxi: přidáno: UČIVO, 4. ročník – základní prvky kompozice - bod, čára, plocha, tvar; – pixel; – formát obrazu, zákonitosti kompozice, rytmus, symetrie, zlatý řez; – práce v sázecím programu.

Návrh dodatku: učební osnovy Odborné předměty – Aplikační software v praxi: přidáno: VÝSLEDKY VZDĚLÁVÁNÍ, 4. ročník – vyjmenuje a charakterizuje prvky kompozice; – definuje pixel a umí ho použít při výpočtech DPI; – vysvětlí pojmy kompozice, rytmus, symetrie, používá vhodné formáty pro různé kompozice; – umí aplikovat základní dovednosti ovládání sázecího programu při úpravě a vytváření knihy a tiskovin.

Návrh dodatku: učební osnovy Odborné předměty – Multimédia: přidáno: UČIVO, 4. ročník – nauka o barvě, světlo a barva; – základní vlastnosti barvy, barevný vjem; – spektrum a barevný kruh; – rozdělení barev; – barevný kontrast; – složky barvy a míchání barev RGB; – míchání barev CMYK; – psychologické a symbolické vlastnosti barev.

Návrh dodatku: učební osnovy Odborné předměty – Multimédia: přidáno: VÝSLEDKY VZDĚLÁVÁNÍ, 4. ročník – definuje barvu, světlo, popíše barevné spektrum; – popíše vlastnosti barvy, vysvětlí vznik barevného vjemu; – nakreslí barevný kruh a popíše ho; – rozdělí barvy na základě různých kritérií; – vyjmenuje dvojici kontrastních barev a aplikuje je při úpravě obrázku; – názorně vysvětlí míchání barev RGB, vysvětlí pojem aditivní míchání; – názorně vysvětlí míchání barev CMYK, vysvětlí pojem subtraktivní míchání; – charakterizuje barvy z psychologického hlediska, jejich symboliku.

Návrh dodatku: učební osnovy Odborné předměty – Tvorba webových stránek: přidáno: UČIVO, 3. ročník – úprava obrázků pro vystavení na web stránkách; – základní rozložení webových stránek; – ovládací prvky na webových stránkách; – přehlednost webových stránek.

Návrh dodatku: učební osnovy Odborné předměty – Tvorba webových stránek: přidáno: VÝSLEDKY VZDĚLÁVÁNÍ, 3. ročník – upravuje grafiku pomocí grafických editorů pro vystavení na web stránkách; – orientuje se v nejobvyklejším rozložení webových stránek a umí je realizovat; – zná a vhodně aplikuje základní i moderní ovládací prvky na webových stránkách; – má smysl pro přehlednost a jednoduchost webových stránek a dokáže doporučit vhodnou modifikaci webových stránek pro dosažení jejich přehlednosti.

Návrh dodatku: učební osnovy Odborné předměty – Zpracování textu: přidáno: UČIVO, 2. ročník – historický vývoj písma, vznik písma, piktogramy a ideogramy; – druhy písma, dělení, klasifikace tiskových písem; – názvy částí písma, základní pojmy; – charakteristické znaky, základný tvar, duktus, proporce, světelnost; – řezy písma; – zpracování textové části – sazba, kompozice stránky; – základní formáty papírů, technická úprava textu v redakci; – zpracování textu a korekturní znaménka.

Návrh dodatku: učební osnovy Odborné předměty – Zpracování textu: přidáno: VÝSLEDKY VZDĚLÁVÁNÍ, 2. ročník – chronologicky popíše vznik písma, definuje pojmy piktogram, ideogram; – klasifikuje písma podle různých kritérií; – nakreslí a popíše jednotlivé čáry písmové osnovy; – pojmenuje části písma a definuje základní pojmy související s písmem a písmovou osnovou; – dovede zapsat jednotlivé znaky abecedy do písmové osnovy; – definuje duktus světelnost a čitelnost písma; – definuje rodinu písem, jednotlivé řezy písma, popíše druh písma.

Návrh dodatku: učební osnovy Odborné předměty – Zpracování textu: přidáno: VÝSLEDKY VZDĚLÁVÁNÍ, 2. ročník – vysvětlí postup při zpracování textové části materiálu; – vyjmenuje základní formáty papíru, rozezná jeho rozměry, popíše postup při úpravě textu v redakci; – umí správně použít korekturní znaménka při úpravě textu.

Návrh dodatku: učební osnovy Odborné předměty – Praxe: přidáno: UČIVO, 3. ročník – základy digitalizace obrazu, příprava předlohy na skenování; – nastavení parametrů skenování, pravidla skenování. přidáno: UČIVO, 4. ročník – tvorba dynamické web stránky; – kontrola a odlaďování web stránky; – umístění web stránky na Internet; – samostatné zpracování web stránky.

Návrh dodatku: učební osnovy Odborné předměty – Praxe: přidáno: VÝSLEDKY VZDĚLÁVÁNÍ, 3. ročník – umí používat plošný skener; – ovládá základy digitalizace a vztahy mezi nastavením skeneru a kvalitou výstupu. přidáno: VÝSLEDKY VZDĚLÁVÁNÍ, 3. ročník – dokáže vytvořit dynamické části web stránky; – dokáže dokončené web stránky vystavit na Internet; – zvládne samostatně zkontrolovat, odladit a dokončit web stránku.

Návrh vybavení a programů pro výuku Navrhujeme vybavit počítačovou učebnu pro výuku grafiky skenerem a fotoaparátem. Dále navrhujeme vybavit počítače pro výuku grafiky programy Adobe Photoshop a CorelDRAW nebo Adobe Illustrator, které jsou využívány pro tvorbu grafických návrhů v profesionálních grafických studiích.