Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ a MŠ a nedostatek pedagogů Místní akční plán vzdělávání na území ORP Černošice č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000112.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany Nýřany
Advertisements

Spolu si pomáháme, společně se vzděláváme aneb místně zakotvené učení v praxi Závěrečné setkání škol -ŠUŽ - Praha dne Projekt - Úprava okolí.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Projekt: Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území ORP Bystřice pod Hostýnem Informace o projektu.. Projekt „Místní akční plán rozvoje vzdělávání na.
Sociální program RPG Sociální program RPG
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
„Postřehy ze zapojování mladých lidí do rozvoje venkovských oblastí“ Ing. Petr Hienl Vlašim.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
„Integrované dopravní systémy – informační systémy pro podporu rozhodování veřejné správy při výstavbě a provozování IDS v České republice“ Výzkumný projekt.
Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Analýza potřeb v území jako východisko pro tvorbu Krajského akčního.
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Benchmarking sociálních služeb Mgr. Marián Svoboda AUGUR Consulting s.r.o.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice 2. Setkání Řídícího výboru MAP Neratovice 20. června 2016, MěÚ Neratovice.
Mgr. Pavel Kasal ředitel Základní školy Rudná od r let zastupitel (místostarosta) města Mgr. Pavel Kasal ředitel Základní školy Rudná od r.1991.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu
Porada ředitelů SŠ Čerpání finančních prostředků ve školství z OP na období srpna 2015.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_03 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiálu Sčítání a odčítání do bez přechodu desítek.
Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s Vývoj a současná struktura pracovních sil v Plzeňském kraji Pracovní skupina Vzdělávání RSK Plzeňského.
1 Komentované prohlídky města Poskytovatel: Horácké muzeum a informační centrum Prohlídka města zahrnuje centrum Nového Města, dva historické sklepy a.
Proč je dobré požádat o prostředky ze šablon. Je to jednoduché Není to souboj o peníze – vyjdou na každou školu Žádost o podporu i zprávy o realizaci.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Dotační příležitosti obcí AUTOR: Bc. Zdeněk Tarant.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů
Základní škola Masarykova Čáslav,
Místní Akční Plány rozvoje vzdělávání
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Rovnost žen a mužů ve městech a obcích Jana Smiggels Kavková
Jednání pracovních skupin k tvorbě Ročního akčního plánu (RAP)
Demografický vývoj v zázemí Prahy
Hrozby a příležitosti pro vzdělávání v pražském prstenci
Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky Jaké formy CLILu? Tento projekt je spolufinancován z Evropského.
Cvičení 4 Odevzdat do 14 dnů.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Seminární práce ČESKO – SLOVENSKÁ MIGRACE PO ROZDĚLENÍ ČESKOSLOVENSKA
Podpora krajského akčního plánování
Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje I
Kapacita škol v prstenci kolem hl.m. Prahy
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Základní informace o poskytovateli
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Financování přímých NIV
Hospodářský cyklus VY_32_INOVACE_40_814
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
kam vlastně směřujeme ??? 
6. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Stod
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Předcházející pedagogická praxe a nadějná současnost
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na Písecku II
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Řídící výbor – , hod. Městský úřad Český Krumlov projekt „MAPII – ORP Český Krumlov“ reg. č. CZ /0.0/0.0/17_047/
Ustavující jednání Řídícího výboru MAP II, Praha 1
Místní akční plán rozvoje vzdělávání (MAP II) v kutnohorském regionu realizuje MAS Lípa pro venkov z.s. (leden.
Odbor školství Mgr., Bc. Jitka Hozmanová
VZDĚLÁVÁNÍ VE SVĚTLE DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE
Transkript prezentace:

Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ a MŠ a nedostatek pedagogů Místní akční plán vzdělávání na území ORP Černošice č. CZ /0.0/0.0/15_005/ , Praha

Migrační vlnu zažíváme už dvacet let Nejbližší okolí Prahy zažívá už dvacet přílivovou vlnu obyvatel ze dvou stran: z Prahy (pražské služby a lepší prostředí za venkovskou cenu) i ze vzdálenějšího venkova (blíž k zaměstnání). Od roku 2005 se populace obou bývalých okresů v sousedství Prahy zvětšila zhruba o 40 %, demografická prognóza očekává do roku 2025 růst o dalších cca %. Vývoj jednotlivých obcí je navíc nevyrovnaný, skokový, v závislosti na realizované výstavbě. Ještě dynamičtěji roste počet dětí, protože do nových bytů a domů stěhuje vysoký podíl mladých lidí. V současnosti je v základních školách 70 % žáků v prvním stupni (!) a počty dětí v MŠ dokazují, že tento trend bude trvat i nadále. Stačí v současnosti počty učitelů a budou potřebným tempem růst v dalších letech??

Bude žít v roce 2030 v ORP Černošice obyvatel? Zdroj: ORP Černošice, data k daného roku

Ještě dynamičtěji než počet obyvatel rostou počty žáků Zdroj: ORP Černošice, ORP Říčany

Ještě dynamičtěji než počet obyvatel rostou počty žáků Zdroj: ORP Černošice, ORP Říčany

ORP Černošice počet tříd počet žáků Celkem z toho 1.stupeň ročník ročník ročník ročník ročník z toho 2. stupeň ročník ročník ročník ročník31662 Počet prvňáčků u zápisu pro 2016/ ORP Černošice 1058 ORP Říčany 1606 ORP Brandýs ČR Odchází 662 / 431 Prvňáčků 2148 / 1058 ORP Říčany Počet tříd Počet žáků Celkem z toho 1.stupeň ročník ročník ročník ročník ročník30707 z toho 2. stupeň ročník ročník ročník ročník20431 Školní rok 2015/16 – počty žáků

Stačí na to pedagogové? Zdroj: ORP Černošice, ORP Říčany

Vize příštích let: chybět budou nejen peníze, ale hlavně učitelé Z dotazník MŠMT vyplývá, že „nejvážnější překážkou“ v rozvoji čtenářské a matematické gramotnosti, inkluze i polytechnického vzdělávání je podle ředitelů MŠ a ZŠ nedostatek peněz (anebo vhodných prostor, což jsou opět peníze). Uvádí to zhruba 50 % respondentů. To je však skutečnost, kde se okolí Prahy nijak neodlišuje od zbytku republiky. Odlišuje se tím, že: Skokově se mění počty dětí ve školách, kritický je nyní hlavně potřeba učitelek v MŠ a přechod z MŠ na 1. stupeň ZŠ, kde ročně vzniká potřeba několika nových pedagogů. Populační vlna se postupně přesouvá do druhého stupně, kde chybí učitelé v různých specializacích. Vážným problémem je také konkurence Prahy – obce z pražského okolí jsou stejně „rozpočtově chudé“ jako obce kdekoli jinde ve Středočeském kraji, ale bohaté pražské městské části mohou přetahovat učitele na příplatky, byty apod., a to právě z obcí v blízkosti hlavního města.

Děkujeme za pozornost