Zájezd s KČT Břidličná 20.-23.8.2015. 20.8.: Jurkovičova rozhledna u RožnovaJurkovičova rozhledna u Rožnova Dřevěný kostel Svatý kříž 21.8.:Mikulášská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
Advertisements

Učebnice: Český jazyk v kostce, str. 18 a další. je-li součástí názvu další vlastní jméno, zachovává si rovněž své velké písmeno Spolková republika Německo,
ZLÍNSKÝ KRAJ. MAPA Základní statistiky Krajské město: Zlín Hejtman: Libor Lukáš Rozloha: km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 149 obyvatel/km².
Příjezd do Luhačovic. Mají nejkrásnější kruhový objezd. Stará dominanta města „Hotel PALACE“
Označení DUM Ku - DUM Autor Příjmení a jméno: Kučejová Blanka, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Opakování, shrnutí Sochařství a architektura v českých zemích v období baroka Materiál je zpracován v rámci.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
PRAHA. Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
VY_12_INOVACE_Rů_II_06 Polsko, Slovensko Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.5 Naše obec Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_080 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Plzeňský kraj mapy.cz.
Místní části Veselí nad Moravou - Veselí nad Moravou vlajka znak
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Západočeské lázně Natalie Chvastková Anna Skrzypková CRO3
Český stát za vlády Lucemburků
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Památky Kladna. Památky Kladna Zámek Původně tvrz označována jako Hořejší 60.léta 16.stol vystavěná trojkřídlá patrová stavba Západní křídlo- kaple.
VY_32_INOVACE_36_Jihoceske_rybniky Vlastivěda - 4.,5. ročník
Druh učebního materiálu
Ještěd.
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Obecní dům David Kotek.
Záměl.
Czš Veselí nad Moravou Nikola Gajdoštíková 9.B
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Základní škola Staré Město u UH
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Autor: Andrea Kolářová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Téma (název prezentace)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
Česká republika - Třeboňsko
Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Vila Tugendhat v Brně.
VELKÁ MORAVA.
Slovenská republika 5. ročník
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
univerzitní výcvikové a rekreační středisko
Nové Mesto nad Váhom Daniela Puzova.
Alexandra Gabrišková 2015/2016 IX. trieda
Pýcha Slovenska.
Přírodní podmínky na území Slovácka
Štátna ochrana prírody
Odborná exkurzia Pustevny
Výlet na Lomnický štít Miroslav Lisik 2.C.
Manufaktury a první stroje
Sever Moravy Vyhledávejte ve své příruční mapě.
NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ ZÁMEK PEKLO ZAHRADA.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Jeseníky – Lázně Lipová – Penzion Pod Sněhulákem
Pálava a okolí Natálie Báňová, 4. A.
Paříž Veronika Nováková, 4.A.
ZÁJEZD DO ŘÍMA Eva Valešová 4.A
Jeseníky Kateřina Sladká, 4.A.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
45.1 Jihomoravský kraj – poznáš jeho dominanty?
Transkript prezentace:

Zájezd s KČT Břidličná

20.8.: Jurkovičova rozhledna u RožnovaJurkovičova rozhledna u Rožnova Dřevěný kostel Svatý kříž 21.8.:Mikulášská chata (1135), Chopok (2024), Dereše (2004), Polana (1885), Bor (1888), sedlo Sinej (1300), Dem.jaskyně Slobody (820) – 19,5 km, stoup m, klesání 1485 mMikulášská chata (1135), Chopok (2024), Dereše (2004), 22.8.:Mikulášská chata (1135), Chopok (2024), Ďumbier (2046), Prášivá (1679), Tanečnica (1681), sedlo Javorie (1478),Mikulášská chata (1135), Chopok (2024), Ďumbier (2046), Lúčky (925) - 20,5 km, stoup m, klesání 1580 m 23.8.: Vrbické pleso, Demanovské jaskyně Slobody a LadováVrbické pleso, Demanovské jaskyně Slobody a Ladová Ubytování: bungalovy v rekreačním středisku pod Chopkom Jasná - Lúčky v Demänovské dolině Cena za noc 13 EUR

Jurkovičova rozhledna Jednou z nových dominant města Rožnov pod Radhoštěm je od roku 2012 Jurkovičova rozhledna. Své jméno dostala podle slovenského architekta Dušana Sámo Jurkoviče, který zanechal díky své tvorbě výraznou stopu také v našem kraji. Dušan Samo Jurkovič Hlavní představitel osobité secesní architektury inspirované lidovým stavitelstvím a výtvarným uměním slovenský architekt a etnograf Dušan Samo (Samuel) Jurkovič se narodil 23. srpna 1868 ve slovenské obci Turá Lúka. Na Valašsku působil v letech 1889 – V tomto období vznikl mimo jiné soubor výletních ubytoven Maměnka a Libušín na Pustevnách na Radhošti (1897–1899), kde se Jurkovičovi podařilo skloubit inspiraci lidovou kulturou s geniem loci Radhoště. Obě stavby jsou národní kulturní památkou. V tomto období vznikl také návrh rozhledny, kterou si objednali členové turistického spolku ve Valašském Meziříčí (1896) –ale chyběly peníze. Je autorem téměř čtyř set architektonických návrhů, které dodnes překvapují dokonalostí a úctou k lidovým tradicím. Mezi nejvýznamnější patří objekty Libušín a Maměnka na Pustevnách, lázeňské budovy a kolonáda v Luhačovicích, Křížová cesta na Hostýně, budova restaurace v Pekle u Nového města nad Metují, vlastní vila v Brně – Žabovřeskách, Bartoňova vila v Brně – Králově poli, vila dr. Náhlovského v Praze – Bubenči, mohyla Milana Rastislava Štefánika na Bradle, Kochovo sanatorium v Bratislavě, Slovenský dom ve Skalici nebo budovy visuté lanovky Tatranská Lomnica – Lomnický štít. A od roku 2012 také Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm.

Libušín vlevo, Maměnka vpravo na Pustevnách. Libušín shořel.

Svätý Kríž - Drevený artikulárny evanjelický kostol Približne 14 km od Liptovského Mikuláša v dedinke Svätý Kríž stojí Drevený artikulárny evanjelický kostol, ktorý patrí k najväčším dreveným stavbám v Strednej Európy. Kostol bol pôvodne postavený v Paludzi. Vznikol v roku 1774, veža v roku Presťahovanie (stavba priehrady Liptovská Mara) začalo v roku 1974 a slávnostná posviacka zrekonštruovaného kostola bola Kostol je posledným, nepochybne najvýznamnejším umeleckým prejavom slovenskej drevenej cirkevnej architektúry. Artikulárne kostoly tvoria na Slovensku samostatnú významnú skupinu. Líšia sa od katolíckych i pravoslávnych drevených kostolov. Kostol je osobitnou modifikáciou tej vetvy protestanskej architektúry, ktorá sa začala rozvíjať v pruskom Sliezsku. Pôvodný vzhľad si na Slovensku zachovalo iba päť artikulárnych kostolov, ktoré sú svedkami čias reformácie.

Bylo okolo 15°C, nádherné výhledy na Roháče, Vysoké Tatry, Malou Fatru, Velký Choč. Nejdříve stoupání na Chopok ( ), na terase rotundy odpočinek v polštářích, výstup na Chopok (2024) a Kamenná chata, potom hřeben přes Dereše (2004) a pokračování hřebenem přes Polanu (1885). Závěrečné klesání ze sedla Sinej náročné (na necelých 3 km 500 m klesání) Konec u jeskyně Slobody v čase hod.

Bylo okolo 10°-15°C, nádherné výhledy na Roháče, Vysoké Tatry, Malou Fatru, Velký Choč. Nejdříve stoupání na Chopok ( ), na terase rotundy odpočinek, výstup na Ďumbier (2046) a pokračování z Krúpova sedla hřebenem přes Tanečnicu (1681). Závěrečné klesání zkomplikoval polom, část výpravy zakufrovala a místo po červené doleva se vydali doprava. Pomohli jim lesáci a autobus. Konec v kempu v čase hod. Výhledy na Ďumbier, Chopok zespoda, na hřeben s Polanou z 1. dne.

Krátká vycházka k Vrbickému plesu, návštěva jeskyní Ladové či Slobody dle výběru. Odjezd v 13.30, příjezd Bruntál hod. Díky moc Lídě za nádherný zájezd. Foto: Petr, Jarka, Hela, Karel Prezentaci, mapy, povídání zpracoval: Luděk-Sam