Nový klimaticko-energetický rámec EU pro období 2021-2030 3. ročník diskusního semináře SVSE Kurdějov, 31. července 2014 Pavel Zámyslický odbor energetiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Advertisements

Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
XXII. Seminář energetiků
 Ministerstvo průmyslu a obchodu HLOUBKOVÝ PŘEZKUM ENERGETICKÝCH POLITIK ČESKÉ REPUBLIKY 2010 IN-DEPTH REVIEW OF ENERGY POLICIES OF THE CZECH REPUBLIC.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Role zemního plynu v energetice ČR z pohledu MŽP
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
EU-ETS a jeho budoucnost z pohledu ČEZ odborný seminář AEM, Tomáš Chmelík, Environmentální produkty, ČEZ a.s.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Bilanční centrum Ing. Pavel Brychta, CSc. ředitel Bilančního centra
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o ministerské konferenci „Sdílení nejlepších.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha,
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Kjótský protokol, Národní alokční plán Současnost a příprava na období
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Vliv energetiky na životní prostředí regionů Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany klimatu Regionální energetické fórum Ústí nad Labem,
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
LEGISLATIVA, POLITIKY EU
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Klimaticko-energetická politika a legislativa
SVĚTOVÁ (R)EVOLUCE BIOPALIV
Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor
Transkript prezentace:

Nový klimaticko-energetický rámec EU pro období ročník diskusního semináře SVSE Kurdějov, 31. července 2014 Pavel Zámyslický odbor energetiky a ochrany klimatu

30% Energy efficiency 30% Energy efficiency Rámec ( ) vs. Balíček ( ) 40% greenhouse gas reduction 40% greenhouse gas reduction 20% greenhouse gas reduction 20% greenhouse gas reduction 20% renewable energy 20% renewable energy 20% energy savings ≥27% renewable energy ≥27% renewable energy Governance National plans Common indicators Monitoring

Dlouhodobá vize 2050 GHG reductions compared to Total -7%-40 to -44%-79 to -82% Sectors Power (CO 2 ) -7%-54 to -68%-93 to -99% Industry (CO 2 ) -20%-34 to -40%-83 to -87% Transport (incl. CO2 aviation, excl. maritime) +30%+20 to -9%-54 to -67% Residential and services (CO 2 ) -12%-37 to -53%-88 to-91% Agriculture (non-CO 2 ) -20%-36 to -37%-42 to -49% Other non-CO 2 emissions -30%-72 to -73%-70 to -78%

Klimaticko-energetický rámec ● GHG – do /30 % (ČR -21 % EU ETS, +9 % non-ETS (oproti 2005), do %, do 2050 – 80/95 % (oproti 1990) ● OZE – do % (ČR 13 % na konečné spotřebě) - indikativně 15.5% RES ‐ H, 13.5% RES ‐ E, 10.8% RES ‐ T, do %, ● EE – do % ↑ EE o % ročně- orientační úspora cca PJ (2020), do 2030 – 30%

Rozdělení úsilí ETS/non-ETS * Compared to 2005

Burden Sharing non-ETS I

Burden Sharing non-ETS II (?) (0,1-0,2 % HDP ve 2030) Kritérium 1. Nákladová efektivita 2. HDP/obyvatele 3. Kombinace 1. a Konvergence emisí/obyvatele Cíl non-ETS-23%-13%-18%

Změny 2020 vs. 2030

Pozitiva vypadají slibně, ale…

Energy costs to rise in all scenarios until 2030, but clear benefits from decarbonisation Energy costs, broken down by components (annual average in % of GDP)

Investing in our future: 45% of EU power generation capacity is more than 30 years old Age of power generating capacities in the EU in 2013 (in years) Source: Platts Power Vision

EU energy security and trade balance: Saving on fossil fuels imports

EU energy security and trade balance: Saving on fossil fuels imports

Co-benefits: air pollution impacts 2030 Source: GAINS, excludes morbidity, ecosystems, buildings, materials and productivity losses. Valuation: TSAP review.

Co-benefits: Czech Republic 2030

Překážky a hrozby…

Situace na uhlíkovém trhu

Cena EUA – referenční scénář

Proč je dobré číst analýzy dopadů? Source: European Commission (2014)

Vliv EU ETS a podpory OZE na cenu elektřiny Zdroj: IEA 2012

Další hrozby a nejistoty Přetrvávající unilaterální postavení EU/Carbon leakage Riziko fragmentace politik a tržního prostředí v rámci EU Míra a načasování investic Volné prostředky, ochota platit a sdílet úsilí (ČS, obyvatelstvo/průmysl) Vysoká nejistota ohledně dalšího technologického pokroku a světových cen komodit Nedostatečně rychlý a pružný rozvoj nových sítí a zdrojů Jak s „problematickými/citlivými sektory“ (Agri, Tran.) NIMBY Globální katastrofy, konflikty a bezpečnostní hrozby

Nastavení EU ETS po 2020 Nastavení parametrů pro sestavení seznamu sektorů „ohrožených “carbon leakage“ (CO2 náklady/intenzita obchodu) Načasování revize seznamu „ohrožených“ Způsob stanovení alokace/benchmarků (historické emise/dynamická alokace) Množství povolenek pro bezplatnou alokaci Problematika kompenzace nepřímých nákladů Využití nástrojů pro investice do inovací (NER 300 II) Investice/inovace v energetice (10c/NER 300 +)

Vyhlídky ČR

Emisní inventura- ČR

Decoupling - ČR

Procentuální redukce GHG v jednotlivých letech - ČR

Projekce podle sektorů - ČR Ref scenario: trends to 2050 (EC)

Split EU ETS/non ETS - ČR Ref scenario: trends to 2050 (EC)

Otázky k novému klimaticko- energetickému rámci (post-2020) Kolik cílů a jak (ne)závazné? Jak posílit/neoslabit v rámci opatření domácí konkurenceschopnost? Jak (zda vůbec) v ambicích EU zohlednit úsilí ostatních nejvýznamnějších světových ekonomik? Jak zohlednit různé podmínky a možnosti jednotlivých ČS v rozdělení úsilí (ETS/non-ETS)? Jak vhodně nastavit mix nástrojů, aby nebyla oslabována jejich efektivita? Governance - EU vs. Národní politiky a kompetence? Načasování a souběh s diskusí o MSR a EU ETS IV

Harmonogram 22/1 – Zveřejněn návrh EK 3-4/3 – Sektorové rady ministrů 20-21/3 – Evropská rada 14/5 – společné stanovisko ministrů V4+ (ENVI C) 12-13/6 - Sektorové rady ministrů červen – 1. jednání šerpů s kabinetem HVR a EK 26-27/6 – Evropská rada 2-3 Q – změna EP/EK září – 2. jednání šerpů + bilaterální jednání 23/9 – BKM Summit OSN – New York 22/23. říjen – Evropská rada prosinec – COP 20 Lima 1Q 2015 – předložení návrhu závazků v rámci UNFCCC COP 21 Paris (2015)

Jaké jsou možnosti snížení ceny elektřiny pro český průmysl?

Novela zákona č. 383/2012 Sb výnos ČR celkem (mil. Kč) z toho státní rozpočet - MF (mil. Kč) z toho pro resort MŽP (SFŽP; mil. Kč) z toho pro resort MPO (mil. Kč) do 12 mld. Kč rozdělení výnosů v poměru 50:50 mezi MŽP a MPO

DĚKUJI ZA POZORNOST