Anafylaxe, alergie na potraviny a léky Roman Hakl UKIA FN u sv. Anny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Imunopatologická reakce (reakce přecitlivělosti) I. typu
Advertisements

Anafylaxe.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
NEŽÁDOUCÍ REAKCE NA POTRAVINY Mgr. Jana Petrová.
Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Alergie a přecitlivělost Kurs Imunologie. Definice Alergie – zvýšená imunitní odpověď (často zánětlivá) na antigeny z vnějšího prostředí (alergeny) která.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Obsah: Obecná toxikologie Toxikinetika a biotransformace toxických látek Testové otázky.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Elektronické učební materiály – I. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Romana Martináková HLEDEJ TÉMA!!! VYLUŠTI ČTYŘSMĚRKU A ZJIŠTÍŠ „OČ TU JDE“! X O.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Alergie a anafylaktický šok
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
DUM - Digitální Učební Materiál
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
11. – 15. dubna PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
Diferencované stravování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Diabetes mellitus.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Alergie, anafylaxe, anafylaktický šok
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
SPOLEČNÉ ZNAKY živočichů (výklad)
Sada 3 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Vitamíny rozpustné ve vodě
Renální selhávání Mgr. Martina Dohnalová.
Užitkové rostliny Opakování učiva Foto archiv autorky.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Pediatr Allergy Immunol 2011; 22:
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Bc. Anna Hana Kučeráková
Šok Z. Rozkydal.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Neživá příroda - vzduch
Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
VNL CHOPN Mgr. Martina Dohnalová
Inkontinence Michaela Matoušková.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Anafylaxe, alergie na potraviny a léky Roman Hakl UKIA FN u sv. Anny

Obsah Anafylaxe definice Epidemiologická data Patofyziologie anafylaxe Terapie

Anafylaxe definice Anafylaktická reakce (anafylaxe) je akutní alergická reakce, vznikající na podkladě imunopatologické reakce I.typu mediované protilátkami IgE. Nejtěžší, život ohrožující formou anafylaktické reakce je anafylaktický šok.

Prevalence anafylaxe Prevalence 3 až 30 případů na obyvatel, ČR případů ročně (odhad) 33-36% potraviny 15% hmyzí bodnutí 17% léky 7% námaha idiopatická anafylaxe ….. Diagnostické a léčebné alergenové extrakty (vakcíny), latex 20% anafylaxí proběhne dvoufazově 37% postižených má zkušenost s předchozí anafylaxí Fatální případy 0,5% (u potravin 5%)

Podstata strukturálních a funkčních změn Anafylaxe vzniká jako odpověď organismu na antigenní podnět, který předtím postiženého jedince senzibilizoval. Jedná se o projev okamžité přecitlivělosti, kdy protilátkami typu IgE navozená imunitní reakce vede k rychlé degranulaci žírných buněk a bazofilů a k uvolnění jejich mediátorů do tkání a oběhu. Ty jsou příčinou vazodilatace, tvorby edému, spasmů hladké svaloviny a hypersekrece hlenu se všemi jejich dalšími důsledky (hypotenze, bronchospasmus, oběhové selhání).

Anafylaktoidní reakce Pokud podstatou obtíží není imunologická reakce zprostředkovaná protilátkami IgE, ale jiným typem protilátek (např.IgG), imunokomplexy či anafylatoxiny, nebo se vůbec nejedná o imunitní mechanismus, mluvíme o reakci anafylaktoidní.

Anafylaktoidní reakce mechanismy vzniku přímé uvolnění mediátorů z žírných buněk a bazofilů - léky, fyzická zátěž, fyzikální faktory (chlad, sluneční záření), neznámá příčina poruchy metabolismu kyseliny arachidonové - aspirin, nesteroidní protizánětlivé léky imunní agregáty - séra, imunoglobulíny (i.v., i.m.), transfúze krve ( IgG-antiIgA), dextran, albumin ostatní mechanismy - radiokontrastní látky, polysacharidy, opiáty,

Klinický obraz Anafylaxe Závisí na typu alergenu, jeho alergenové potenci, způsobu a místě vstupu do organismu a stupni senzibilizace postiženého. Rozlišujeme projevy místní a celkové.

Místní projevy anafylaxe kůže: pruritus, erytém, exantém, urtikárie, edém dýchací trakt: rýma, chrapot, kašel, dušnost, astmatický záchvat zažívací trakt: nauzea, bolest břicha, zvracení, průjem oběhový systém: bledost, studený pot, nitkovitý puls, tachykardie, hypotenze, arytmie urogenitální systém: spazmy dělohy, močového měchýře, renální kolika nervový systém: nervozita, strach, neklid, bolesti hlavy, porucha vědomí

Celkové projevy Anafylaxe Vystupňování a kombinace projevů místních, dochází k rozvoji šokového stavu (bezvědomí, křeče, povolení svěračů) a k selhání respiračního a kardiovaskulárního systému.

Terapie Anafylaxe Urgentní a potenciálně život ohrožující stav ! Ti, kteří už prodělali anafylaktickou reakci, a jsou vybaveni protišokovým balíčkem.

Léčba I. Předlékařská první pomoc užití léků z balíčku první pomoci pacientem samotným (event. autoinjektor) protišoková poloha, prevence aspirace zajištění vitálních funkcí (kardiopulmonální resuscitace) prevence přehřátí, podchlazení, klid zamezit dalšímu vstřebávání alergenu

Léčba II. Lékařská ambulantní péče farmakoterapie, oxygenoterapie zajištění vstupu do oběhu a udržení oběhu (infúze) udržení vitálních funkcí

Léčba III.Nemocniční péče JIP, ARO, komplexní péče Monitorování stavu po odeznění akutních příznaků

Lékem první volby je adrenalin (Adrenalin Léčiva inj., Adrenalin 1:1 000 Jenafarm inj). Ten je nutno podat i tehdy, když symptomy šokové reakce se zpočátku nejeví jako život ohrožující. Je vhodné jej aplikovat i do okolí místa, kudy pronikl alergen do organismu ( v případě vpichu). Iniciální dávka u dospělého je od 200 do 500 ug (0,2ml až 0,5 ml, v 1 ml je 1000 ug) subkutánně nebo intramuskulárně. Tu je možno opakovat každých minut, maximální jednotlivá dávka je ug (1 ml). Dětem se podává 100 ug (tj. 0,1ml) na 10 kg váhy do maximální výše 500 ug (0,5 ml). Intramuskulární podání je účinnější vzhledem k rychlejší resorpci.

Lékem první volby je adrenalin (Adrenalin Léčiva inj., Adrenalin 1:1 000 Jenafarm inj). Pokud pacient neodpovídá na několik s.c. nebo i.m. podání, je vhodné podat naředěný Adrenalin, nejlépe na koncentraci 1: (0,5 ml Adrenalinu /500 ml fyziologického roztoku) intravenózně ve formě infúze. Rychlost 20 kapek (1 ml)/minutu, tj.1ug/minutu. Možno zvýšit až do kapek (2-10ml)/minutu, tj.2- 10ug/minutu). Pacient léčený Adrenalinem intravenózně musí být monitorován.

injekční antihistaminikum, např. Dithiaden. (Dávka Dithiadenu pro dospělého je 1 mg (2 ml) i.m. nebo lépe i.v., maximální denní dávka je 8 mg. Dětem do 6 let se podává 0,5 mg (1 ml), maximum 3 mg za 24 hodin, u dětí starších je denní maximum 6 mg.)

Kortikosteroid Má význam až pro léčbu pozdní fáze reakce. Vzhledem k tomu, že nikdy není předem známo, jak se bude další stav vyvíjet, doporučuje se přesto ihned podat kortikosteroidy parenterálně, nejlépe intravenózně (např. Solumedrol - 40 mg, Dexona - 8 mg, Hydrocortison - 200mg, nebo jiný dostupný steroidní preparát. Při rozvoji těžkého šokového stavu se podává Solumedrol 500 – 2000 mg/24 hodin, Dexona mg /24 hod., Hydrocortison mg/kg váhy/24 hodin).

Protišokový balíček Adrenalin (např.autoinjektor Epipen 0,3mg pro dospělé, Epipen Junior 0,15 mg pro děti) Perorální nebo rektální kortikosteroid (např. Prednison forte, Medrol, Rectodelt) Perorální antihistaminikum (např.Dithiaden tbl, Zyrtec gtt a pod.) Inhalační beta-2 mimetikum ( např. Ventolin, Berotec aerosol) Škrtidlo, event. dezinfekce, jehla, injekční stříkačka Návod k použití

Potravinová alergie Potravinová alergie definice Diferenciální diagnostika Epidemiologická data Patofyziologie Diagnostika Terapie Alkohol a histaminoliberace

Alergie na potraviny Potravinová alergie je stav, který musí mít imunologický podklad a nejčastěji vzniká na podkladě imunopatologické reakce I. a IV., popřípadně III. typu.

Potravinové alergeny proteiny/glykoproteiny Alergenicita: termolabilita / termostabilita Proanafylaktické pokrmy: ořechy, celer, mořské i sladkovodní produkty, mák, sezamové semínko, mléko, vejce…..

Prevalence potravinové alergie 2-3,2% (prevalence bez zohlednění věku) Zohledňujeme: věk, zeměpisné rozšíření a tradice, původ potraviny

Potravinová alergie-děti 4-8% výskyt u dětí 2,2-5,2% dětí do 3 let alergie na bílkovinu kravského mléka 2-3% dětí do 3 let alergie na vaječné bílkoviny Moučné bílkoviny vč gliadinu (1%), soja (1%), ryby (1%), ovoce a zelenina (1%) Vyhasínání potravinové alergie u 70-85% dětí

Potravinová alergie –dospělý Ořechy (lískové, burské, vlašské) Ryby (ve světě treskovité, u nás „bílá“ ryba sladkovodní) Měkkýši, korýši Sója, mouka, sýry, mák, aditiva

Alergeny Bílkoviny kravského mléka: bílkoviny syrovátky (α-laktalbumin, β-laktalbumin), hovězí sérový albumin, kasein, gamaglobuliny, laktoferin Bílkoviny slepičího vejce: bílek: 10% bílkovin, zbytek voda žloutek: 16% bílkovin, 34% tuků, zbytek voda

Prevalence –cílové systémy Kůže až 50% Zažívací trakt Respirační trakt Kardiovaskulární systém cca 10%

Zkřížená alergie/cross reaktivity/cross allergy Shodnost (identita) nebo podobnost (homologie) bílkovin Významnost shody AK sekvencí přes 50% Optimální je 70-80% „překrytí“ Nad 80% panalergeny-profiliny BETv2, tropomyoziny….

Orálně alergický syndrom (OAS) Po požití potravin rostlinného původu pálení a svědění patra, jazyka, rtů, porucha polykaní, kýchání, obstrukce nosu, exantémy, otoky (periorbitálně) Patofyziologicky jde o zkříženou alergií danou existencí podobných či dokonce totožných bílkovin (alergenů) obsažených jak v potravině, tak i v pylovém zrnku. OAS: 50% pylových alergiků na časné jarní pyly 25% pylových alergiků na pyly trav a obilí

Nejdůležitější zkřížené reakce: Bříza(čeled břízovité: bříza, olše lískovité: líska, habr bukovité: buk, dub)ořechy, "české stromové ovoce" jablko, slupka brambor, kiwi, broskev, kořenová zelenina-mrkev, celer, bodavý hmyz, Platan: ořech, broskev, kukuřice Trávy: rajče, slupka brambor, arašidy Pelyněk: celer, koření: muškátový oříšek, pepř, bazalka, estragon, fenykl, kmín, kopr, slunečnicový olej Ambrozie: banán, okurka, meloun Jitrocel: meloun Oliva: broskev, ořechy Soja: arašidy, čočka Latex:(latex fruit syndrom) mango, kiwi, papaja, banán, ananas, avokádo, meloun, plísně Peří: bílek, drůbeží maso Kravské mléko: kozí mléko, ovčí mléko, hovězí maso Kočka: vepřové maso Roztoči domácího prachu: "dary, plody moře" : korýši: humr, krab, kreveta langusta a měkkýši: chobotnice, mušle, sépie, škeble, ústřice a suchozemští hlemýždi

Diagnostika Anamnéza Dvojitě zaslepený placebem kontrolovaný expoziční test Otevřené expoziční testy Specifické IgE Kožní testy: atopy patch a prick testy Endoskopie a bipsie jícnu, žaludku, střev..

Léčba Eliminační dieta Léčba alergie na bílkovinu kravského mléka (kojenci, batolata) : hydrolýza Medikamentózní léčba: antihistaminka, kromoglykát sodný, symptomatická léčba, střevní eubiotika

Neimunologické reakce (farmakologický mechanismus) Histaminoliberátory: jahody, čokoláda, alkohol… Histamin: ryby, rajčata, ementálský sýr…. Serotonin: banán, ananas, avokádo… Tyramin: sýry, citrusové plody, pivo, makrela, sledi… Tryptamin: salámy, šunka, feferonky… Kapsaicin: papriky Fenyletylamin: sýry, kakao, čokoláda.. Jiné vazoaktivní peptidy: avokádo, citrusové plody, vše z kvašení… Lektiny: luštěniny Tartrazin (žluť): nápoje, výrobky z ovoce Plísně: sója, kukuřice, obilí, víno, pivo, sýry, kakao Éterické oleje: cibule

Alergie na léky Alergie – imunopatologický mechanismus vzniku

Diferenciální diagnostika lékové alergie Toxicita Intolerance Idiosynkrazie – intolerance na podkladě jiného defektu Jiné vedlejší účinky léků Symptomy probíhajícího onemocnění

Rizikové faktory pro vznik lékové alergie Věk : let Pohlaví : ženy Genetické faktory Chemické vlastnosti léku (charakter molekuly) Předchozí expozice Způsob podání (i.v) Základní onemocnění Kombinace léků (zejména cytostatik)

Imunopatologický mechanismus 4 základní reakce dle Gella a Coombse: časná, cytotoxická, imunokomplexová, pozdní Neimunologická histaminoliberace: myorelaxancia, želatina, jódové kontrastní látky, opiáty….

ASA senzitivita Intolerance acetylsalicylové kyseliny (ASA) a nesteroidních antiflogistik (NSA) Aspirinové trias: ASA senzitivita, astma, chronická rinosinusitida s nosní polypózou a eozinofilií Samter a Beers 1968 Prevalence 3-19% Astma indukované aspirinem 10% dospělých s chronickým astmatem

Alergie na latex 1 do 6,5% v populaci Přírodní kaučuk obsahuje 150 polypeptidů, více než 35 z nich může působit jako alergen Rizikové skupiny: zdravotníci, děti se spina bifida prevalence %, pacienti s opakovanými operacemi Latex-fruit syndrom : avokádo, banán, kaštan, kiwi, papája, brambor, broskev, grep, fík, pomeranč, rajče, meloun, burský ořech, meruňka, nektarinka, pohanka