Česká koruna - středoevropský frank? Aneb co se stane až to přijde? Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak se řeší předlužení státu
Advertisements

Mikroekonomie I Měnový kurz Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Vedení eshopu od krachu Eurozóny po zápas s Čínou Aleš Michl
Pár poznámek Aleš Michl Jak reaguje hospodářská politika Západu na většinu těchto událostí? Zdroj dat: Bloomberg Lehman Brothers Nasdaq.
Hospodářská politika státu
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
17. září 2008 Maastrichtská kritéria a reálná konvergence ČR k zemím eurozóny: předpoklady pro úspěšný vstup ČR do eurozóny vytvořeny Pavel Mertlík hlavní.
Co dělí Evropu od japonského scénáře
Pro vás Aleš Michl 2000: ČR = 0,46% 2011: ČR = 0,93% Zdroj dat: Bloomberg.
Název dokumentu: Česká národní banka Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Měnové kurzy devizového trhu a jejich vliv na podnikatelské prostředí Zlínského kraje Vývoj trhu Ing. Pavel Kochta
INVESTIČNÍ KLUBY Martin Viktora Česká spořitelna - FM Retail distribution Oddělení řízení obchodů 2. října 2007.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
VNĚJŠÍ MĚNOVÁ POLITIKA – 4. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Z BLÁTA DO LOUŽE? ZE STROPU 27 ROVNOU DO EURA? EXPORTNÍ FORUM LISTOPADU 2014, MLADÉ BUKY Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
(Ne)konkurenceschopnost ekonomiky ČR Aleš Michl Portfoliový stratég Raiffeisenbank Listopad 2011.
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Příběh jedné úspěšné akciové investice. 2 ISČS Top Stocks - prezentace pro DIK 14. dubna 2015 Nejdříve trochu teorie...  %výnos = Δ% EPS + Δ% P/E + %
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Česká národní banka.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Monetární (měnová) politika
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Český export si drží slušné tempo Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s. Exportní fórum, dubna 2016 Mladé Buky.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Devizové intervence Měnové právo.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Česká národní banka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Raiffeisen investiční společností
Struktura finančního trhu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Peníze a měnová politika
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Malé a střední podnikání
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
základní typy hospodářské politiky
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffesenbank a.s.
Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
Transkript prezentace:

Česká koruna - středoevropský frank? Aneb co se stane až to přijde? Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.

Česká ekonomika překvapila - tygr kontinentu 2 Zdroj: Eurostat, září 2015, data za Q2 2015, sezónně neočištěná.

CZK – safe haven střední a východní Evropy 3

Silná ekonomika – proč ne měna? 4

Zn.: jak neztratit tvář ani se nezhroutit pod tíhou rezerv (A)Závazek do 2.poloviny 2016 zachován + drobné skryté intervence do 1 miliardy eur měsíčně exit volný / řízený (B)Závazek do 2.poloviny 2016 zachován + masivní skryté intervence Přes 3 miliardy eur měsíčně Devizové rezervy přes 50 % HDP ?záporné úrokové sazby? ?Prodloužení závazku do roku 2017? (C) Zkrácení závazku (D) Prodloužení závazku (E) Zachování ale posun hladiny (A)-(E) ČNB před koncem závazku začne mlžit Strategie ČNB – Švýcarsko ve střední Evropě? 5

Švýcarský armagedon? 6 Zdroj: odhad RB a.s.

Co se děje na trhu? Nákup CZK České dluhopisy, akcie a jiná aktiva Cross currency basis swaps FX swaps

Ztráty ČNB uhrazeny, ale co bude dál? 8 Zdroj: ČNB, Roční zpráva o výsledku hospodaření ČNB za rok 2014.

…rozpočtová nezávislost v praxi 9 Zdroj: ČNB, Roční zpráva o výsledku hospodaření ČNB za rok 2014.

Vidíme svět stejně? 10 „Rozvaha centrální banky ovlivňuje pouze to, jaké je množství peněz v ekonomice. Když centrální banka zvyšuje svoji ztrátu, tak paradoxně množství peněz v ekonomice stoupá. Což je situace, která nám v tuto chvíli nijak nevadí…“ ČT , pořad Otázky Václava Moravce „Pokud všichni prodají eura na dva roky dopředu, následně zjistí, že jediný, kdo jim bude později schopen ta eura nabídnout, bude centrální banka. A proč ta by to dělala se ztrátou?“ Poptávka po eurech pak bude tlačit korunu dolů...“ Lidové noviny, … Posílení do 70 haléřů proti euru by bylo OK, při zpevnění kurzu o korunu padesát by již hlasoval pro použití intervencí proti české měně … Kamil Janáček, srpen 2014

ČNB v pasti ZÁVAZKŮ 11 Zdroj: RB a.s., ČNB: Zpráva o inflaci, srpen 2015 … rosteme jako tygři ale BEZ INFLACE

Proč by CZK neměla posilovat??? 12 R=(E.P z )/P d

DÍKY ZA POZORNOST !!!! 13 Data k 2. listopadu 2015 Autor: Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s., Upozornění Všechny názory, prognózy a informace, včetně investičních doporučení a obchodní idejí, a jakékoliv ostatní údaje obsažené v tomto dokumentu jsou pouze informativní, nezávazné a představují názor Raiffeisenbank a.s. („RB“). Tento dokument nepředstavuje nabídku nákupu nebo prodeje jakéhokoli finančního aktiva nebo jiného finančního instrumentu. Dokument je určen výhradně pro potřeby adresáta a nesmí být kopírován a rozšiřován třetím osobám. RB doporučuje před učiněním jakéhokoli investičního rozhodnutí získání podrobných informací o zamýšlené investici nebo obchodu. RB vypracovala tento dokument s nejvyšší odbornou péčí a v dobré víře, avšak neručí za správnost jeho obsahu ani za jeho úplnost nebo přesnost. RB a RBI obecně zakazuje svým analytikům a osobám reportujícím analytikům být angažován v cenných papírech či jiných finančních instrumentech jakékoliv společnosti, kterou analytik pokrývá, pokud nabytí těchto finančních nástrojů nebylo předem projednáno s oddělením Compliance RB nebo RBI. RB nenese žádnou odpovědnost za jakékoliv škody nebo ušlý zisk způsobené jakýmkoliv třetím osobám použitím informací a údajů obsažených v tomto dokumentu. Investiční doporučení vytvářená týmem Ekonomický výzkum a jeho pracovníky, jakož i modelová portfolia, obchodní ideje, názory a prognózy jsou pouze obecné a určené pro veřejnost a nikoli individualizované ani určené pro konkrétní osoby v konkrétní finanční situaci a nejsou tedy službou investičního poradenství ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů. Tento dokument není určen pro retailové investory podle pravidel dohledových orgánů Spojeného království a neměl by jim být rozšiřován. Dokument nesmí být rozšiřován nebo distribuován do USA nebo Kanady nebo jejich teritorií; rovněž nesmí být distribuován občanům USA a Kanady. Úplnou informaci dle vyhlášky č. 114/2006 Sb., o poctivé prezentaci investičních doporučení, naleznete na webové stránce Raiffeisenbank a.s. v sekci Analýzy – Disclaimer, viz orgánem pro Raiffeisenbank a.s. je Česká národní banka, Na Příkopě 28, Praha 4.