Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Advertisements

V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích.
Stavební zákon a územní plánování
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
1 Sociální integrace v Libereckém kraji grantové schéma v rámci Společného regionálního operačního programu.
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Legislativní proces J.Kožiak.
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Novela stavebního zákona
„Dopady spuštění základních registrů na subjekty veřejné správy“
Elektronická publikace
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Územní samospráva Obce
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Zprostředkování zaměstnání agenturami práce a připravované legislativní změny.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Aktuální informace - RÚIAN Marika Kopkášová. Obsah 1) novinky RÚIAN/ISÚI/VDP (změny 2015, 2016) 2) připravované změny v legislativě (vazba na RÚIAN) 3)
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Působnost odboru dozoru a regulace vodárenství - oddělení stížností, kontroly a regulace v rámci dozoru MZe v oblasti VaK Seminář MZe pro vodoprávní úřady.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Nová koncepce systému odměňování za výkon funkce členů zastupitelstev ÚSC Ing. Tomáš Pösl Vedoucí oddělení kontroly Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly.
Vodohospodářské aktuality
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
náměstek Ministerstva životního prostředí
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Veřejné opatrovnictví: Zkušenosti a pohled obcí
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
o vodovodech a kanalizacích
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
Obecně k legislativě 18. října 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
územního plánování na obcích v roce 2007
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Informační systém tbd ing. Daniel pokorný
Legislativa výlukové činnosti
Legislativní materiály vlády
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Odbor obecní živnostenský úřad
Transkript prezentace:

Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 – 6. a 7. listopadu, Karlovy Vary

Legislativa v oboru vodovodů a kanalizací od roku 1973 V roce 1973 byl schválen zákon č. 138/1973 Sb., o vodách, který zahrnoval i právní úpravu v oboru vodovodů a kanalizací V roce 1978 byla vydána vyhláška č. 144/1978 Sb. o veřejných vodovodech a veřejných kanalizacích V roce 1988 byla vydána vyhláška č. 185/1988 Sb., kterou se předchozí měnila a doplňovala. Vyhlášky neodpovídaly právnímu řádu neboť obsahovaly práva a povinnosti

Platné právní předpisy - současnost V roce 2001 byl schválen zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změnách některých zákonů - účinnost od V roce 2001 byla vydána vyhláška č. 428/2001 Sb. kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu - účinnost od

Novely platných právních předpisů Zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu Nepřímá novela : zákony: č. 320/2002 Sb. č. 274/2003 Sb. č. 20/2004 Sb. č. 167/2004 Sb. č. 127/2005 Sb. Přímá novela : zákonem č. 76/2006 Sb. Nepřímá novela : zákony: č. 186/2006 Sb. č. 222/2006 Sb. č. 289/2009 Sb.

Novely platných právních předpisů Vyhláška č. 428/2001 Sb. kterou se provádí zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou Novela vyhláškou č. 146/2004 Sb. vyhláškou č. 515/2006 Sb. vyhláškou č. 120/2011 Sb.

Důvody připravované novely zákona č. 274/2001 Sb. Analýza právního a skutkového stavu, ze které vyplývá potřeba maximálně elektronizovat administrativní procesy v oboru vodovodů a kanalizací a provést takové úpravy, jejichž potřeba byla prokázána praxí a změnami v ekonomické a investiční oblasti související se změnami preferencí v oblasti výroby i životního stylu.

Důvody připravované novely zákona č. 274/2001 Sb. Sjednocení pojmů nejen v rámci zákona např. pověření a zmocnění ale i ve vazbě na další právní předpisy Nedokonalost některých ustanovení v jednoznačnosti a z toho vyplývající potřeby výkladů, které sice vymezí ze záměru předkladatele účel ustanovení, ale soud může mít vlastní pohled a nemá povinnost výkladem se řídit. Co do počtu úprav se jedná o nejčetnější změny.

Zdroje podnětů připravované novely zákona č. 274/2001 Sb. Vlastní návrhy Soubor oslovených subjektů v oboru vodovodů a kanalizací, např. SOVAK, Svaz měst a obcí, Vysoké školy, Krajské úřady, Vodoprávní úřady ORP, samostatně vybraní vlastníci a provozovatelé, celkem 25 oslovených a 21 reagujících

Hlavní body připravované novely zákona č. 274/2001 Sb. Pojmy např. předmětné vodovody a kanalizace, sjednocení pověření a zmocnění, údržba, stavební úpravy podle stavebního zákona, osoba trvale využívající vodovod, surová voda a obnova. Elektronizace předávaných podkladů, možnost propojení databází a jejich kontrola. Plány rozvoje vodovodů a kanalizací krajů jako stálý a průběžně doplňovaný dokument. Písemné dohody vlastníků provozně souvisejících vodovodů a kanalizací.

Hlavní body připravované novely zákona č. 274/2001 Sb. Omezení odběratelů v extrémních klimatických podmínkách. Přípojky, jejich vodotěsnost aj. Opuštěné vodovody nebo kanalizace. Úpravy povinnosti veřejné služby. Úpravy u přestupků a správních deliktů – pokuty Změna zákona o poplatcích Celkem bylo předloženo 100 bodů změn.

Harmonogram připravované novely zákona č. 274/2001 Sb. Nyní - vyhodnocení připomínek a jejich zapracování Počet zásadních připomínek: Odeslání vládě k projednání do Krajské úřady 154 Resorty 48 SOVAK 31 ostatní 43 Celkem 276

Děkuji za pozornost Kontakt: Ing. Jiří Duda odbor vodovodů a kanalizací MZe tel. : ing. Vladimír Chaloupka tel.