Česká republika – Praha VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_Česká republika Praha Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRAHA – MATKA MĚST.
Advertisements

Jihočeský kraj Sídlo Jihočeského kraje je v Českých Budějovicích Počet obyvatel je asi Nejvyšší bod je Plechý 1378 m Tento kraj má 7 okresů Do.
JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Slovácko Města Slovácka nad obyvatel Autor: Martin Fridrich.
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/7_KRAJE V ČR Téma: Praha, Středočeský kraj.
Mgr.J. Mareš PRAHA EU-OP VK VY_32_INOVACE_717 územní jednotka Praha PRAHA- hlavní město České republiky - centrum hlavního politického, ekonomického, kulturního,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Praha – hlavní město ČR Vlajka a znak Prahy Karlův most Hradčany.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Tereza Jechová Název: VY_32_INOVACE_08_ PRAHA Předmět ZEMĚPIS 7.ROČNÍK.
PRAHA. Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Česká republika – Ústecký kraj VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS_Česká republika Ústecký kraj Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková.
Škola: Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Gawronová ZŠ Praktická 5. ročník Člověk a jeho.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_03 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiálu Sčítání a odčítání do bez přechodu desítek.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Zuzana Chloubová Název: VY_32_INOVACE_08 _ ČJ_Vlastní jména.
ČESKÁ REPUBLIKA I. Česká republika - mapa STÁTNÍ SYMBOLY Velký státní znakMalý státní znak.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Hlavní město Praha Jméno autora:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
Naše kraje a jejich zajímavosti Vlastivěda 4
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
N. Sedláková E. Jarabicová
Rakousko Dominik Šváb.
Doprava, obchod, průmysl, vzdělání, kultura
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Druh učebního materiálu
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_15 TÉMA: Vlastivěda4
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
VY_52_INOVACE_10_02_hlavní město Praha
VY_32_INOVACE_10_ČR – demokratický stát Vlastivěda pro 4. a 5. ročník
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
Povrch České republiky
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_20_07_Karel IV.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
VY_32_INOVACE_14_Praha – hlavní město ČR Vlastivěda pro 4. a 5. ročník
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Doprava v České republice.
VY_32_INOVACE_09_Praha – hlavní město České republiky
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Téma (název prezentace)
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
ČESKO - SEVEROZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_32_INOVACE_15_Praha – hlavní město ČR
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_20 TÉMA: Vlastivěda4
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A20Prv2_Vlast
Česká republika jako součást Evropy
NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Pardubický kraj
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_14 TÉMA: Vlastivěda4
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_257_PRAHA
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Autor: Mgr. Radana Marelová
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_STREDOCESKY_KRAJ.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
5.1 Místo, kde žijeme – ČESKÁ REPUBLIKA
Transkript prezentace:

Česká republika – Praha VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_Česká republika Praha Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace Registrační číslo: cz.1.07/1.4.00/ Jana Hoffmannová

Je hlavním a největším městem České republiky Také je 14. největším městem v Evropě Leží ve středu České republiky na řece Vltavě Sídlí zde prezident, vláda, vrchní soud a ústavní orgány Je správním centrem Středočeského kraje i když do něj nepatří (je samostatným krajem)

Historie

Historie Prahy sahá hluboko do minulosti Osídlování tohoto území začalo již v předhistorické době V 6. století začali pražskou kotlinu osídlovat Slované V 9. století byl na ostrohu nad Vltavou postaven kostel zasvěcený Panně Marii V 10. století byl obehnán obranným valem a vznikl zde knížecí palác a postupně začalo vznikat město Praha byla vždy městem hlavním, pouze za vlády Habsburků byla hlavním městem Vídeň V Praze se zachovalo mnoho historických a kulturních památek, které obdivují turisté z celého světa

Památky

Pražský hrad Největší hradní komplex na světě Patří na seznam světového dědictví UNESCO

Karlův most

Národní divadlo

Staroměstská radnice

Kultura

Praha je kulturní metropolí celé České republiky Jsou zde desítky – Divadel – Galerií – Muzeí – Kin V Praze sídlí 12 vysokých škol z nichž nejproslulejší je Karlova univerzita – založená roku 1348 Karlem IV. Praha je velké město, je členěna na 57 samosprávných městských částí ( Hradčany, Staré a Nové Město, Malá Strana, …)

Ekonomika Praha je nejbohatším regionem České republiky Je zde velmi nízká nezaměstnanost Většina obyvatel pracuje v oblasti služeb, obchodu a vzdělávání Velká část obyvatel do Prahy za prací dojíždí

Doprava Praha je důležitou dopravní křižovatkou Sbíhají se zde dálnice a železnice Je zde mezinárodní letiště Ruzyně Po Praze se můžeme přepravovat Městskou Hromadnou Dopravou (MHD) Autobusy Tramvaje Metro

Kontrolní otázky

Která řeka protéká Prahou ?? Labe Vltava Dunaj

Ne, dostaneš úkol

Ano správně, dával si pozor

Kdo založil Karlovu univerzitu ?? Jan Hus Přemysl Otakar II. Karel IV.

Ne, dostaneš úkol

Ano správně, dával si pozor

Jak se jmenuje pražské mezinárodní letiště ?? Ruzyně Libuše Petřín

Ne, dostaneš úkol

Ano správně, dával si pozor

Odkazy praha/kategorie/historie-a-umeni/muzea-a-galerie/ir/files/gallery/15180/ c302x302.jpg ge=/www/uploads/images/vs_filozoficka_uk.jpg