KDE – Lukáš Tinkl - KDE – desktop pro uživatele i vývojáře Lukáš Tinkl

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakub Ježek 2IT Ubuntu. Co je Ubuntu?  Ubuntu je operační systém založený na kernelovém jádře a unixové struktuře  Je distribuován pod licencí GNU-GPL.
Advertisements

Něco málo o ICNET s.r.o. Správa kódu v historii – přechod na TFS (TF Server) Nové platformy – přechod na TFS (TF Service) Integrace TFS s nástroji třetích.
Microsoft Silverlight
1 Small Business Windows XP Professional Platforma pro zpracování zpráv (Messaging Platform) 6 září, 2001.
SOFTWARE operační systémy
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Maturitní projekt Smíchovská střední průmyslová škola Jan Tlustý Konzultant: Jiří HubáčekGarant: Ing. Jaroslav Zápotocký.
OS-PDA,kapesní PC,komunikátorů a smartphonů Vypracoval:Petr Rabada AT3.A Pátek
ESET - Chytré řešení bezpečnosti dat Filip Navrátil, Sales Engineer, ESET Software spol. s r.o.
Co je Linux? Základní pojmy
„Firemní řešení avast! - rychle, efektivně, jinak“
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
C# - Úvod Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Debian Unixová distribuce. Historie První zmínka pochází z 16. srpna Zakladatelem je Ian Murdock, který v té době studoval na univerzitě. Je vytvářen.
David Kratochvíl. * Linux – označení pro operační systém (OS) * 1,3 milionu mobilních zařízení s Androidem aktivováno každý den * Většina ze TV.
Marketing & IT Jakub Stránský 19. prosince Marketing? Uskutečnění směny na trhu „Marketing je společenský a řídící proces, ve kterém jednotlivci.
Operační systém Android
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Internetový prohlížeč
Thang Bui Toan 4.B. Co je software ?  Software je něco, co není hardware  je programové vybavení počítače (sada všech počítačových programů umístěných.
Výhody a nevýhody open-source a komerčních SW produktů
Tablety (mobilní zařízení)
Počítač a jeho složení.
Standardy a trendy kancelářského HW a SW Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Distribuce Linuxu Petr Novák. Obsah Distribuce - typy a trendy Konkrétní systémy: – Pro začátečníky: Ubuntu Fedora OpenSuSE PCLinuxOS – Pro pokročilejší:
Kamasová Silvie 9.C. Mozilla firefox Rychlejší prohlížení webu Blokování vyskakovacích oken Prohlížení stránek v panelech Snadná změna vzhledu Intuitivní.
Srovnání systémů řízení projektů Vypracovala: Jitka Procházková.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Jakub Špork 10. ledna ICT – pojmová rozlišovačka  Informační systém - informační technologie - komunikační technologie – hardware -
Linux Miniprojekt LINUX LAB na Fyzikálním týdnu FJFI při ČVUT 23. – Supervizor: Ing. V. Chalupecký D. Lessner – Gymnasium B.Bolzana Praha M.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Windows 7. stejné HW požadavky jako Vista dokonce možná i o malinko nižší snaha prosadit i do netbooků, nettopů a podobných zařízení s nižším výkonem.
Apple Michaela Vodičková 5. A.
Myšlenkové mapy Myšlenkové mapy ("Mind maps") jsou jedním z mnoha způsobů strukturovaného záznamu informací. K vynálezu "moderních" myšlenkových map se.
GRASS GIS Alternativní GIS – volně dostupné programy a data.
David Rohusch 15/16 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Jana Palacha EP1.
Rozdělení počítačů (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Anotace: Kancelářský balík od firmy Microsoft je nejčastěji používané řešení ve firmách i domácnostech. Žáci získají přehled o tomto produktu, získají.
T ABLET Mgr. Rostislav Harenčák 2014 OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo: CZ.1.07/3.1.00/
WebOS – operační systém (nejen) pro mobilní přístroje Lukáš Jelínek AIKEN s.r.o. -
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část Alternativní OS Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
 MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) je operační systém firmy Microsoft, který patří do rodiny mnoha podobných a kompatibilních DOS systémů pro.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
SOFTWARE Operační systémy.
Prezentace výsledku projektu k předmětu OSP
Operační systém Windows
SW pro správu PC, aplikační SW, licence
Programování mikropočítačů Platforma Arduino
Windows 7.
Srovnání operačních systémů
Tato prezentace byla vytvořena
„Firemní řešení avast! - rychle, efektivně, jinak“
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Historie operačních systémů úvod
Linux UBUNTU Robert Mohos, 3IT.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Operační systémy - úvod
SOFTWARE II Aplikační software.
Webový prohlížeč Michal Černý
Operační systémy.
Instalace programů do Linuxu
Praktická cvičení Úvodní hodina David Malý kabinet 205.
Transkript prezentace:

KDE – Lukáš Tinkl - KDE – desktop pro uživatele i vývojáře Lukáš Tinkl

KDE – Lukáš Tinkl - Osnova ● Co je KDE ? ● Historie ● Pracovní prostředí Plasma ● KDE aplikace ● KDE Plasma a Netbooky ● KDE Plasma a mobilní zařízení ● Proč používat KDE SC ? ● Připojte se ke KDE

KDE – Lukáš Tinkl - Co je KDE ? ● Mezinárodní tým lidí, kteří vytvářejí volně dostupné pracovní prostředí; pokročilý grafický desktop, sadu různorodých aplikací a platformu pro vývoj ● Zaštiťující značka pro technologie vytvářené komunitou KDE ● KDE Software Compilation (KDE SC) : ● KDE Plasma Desktop a KDE Plasma Netbook. ● KDE Platforma ● KDE aplikace

KDE – Lukáš Tinkl - Co je KDE ? ● Pro koncového uživatele je KDE Plasma Desktop / Netbook první způsob interakce:

KDE – Lukáš Tinkl - Co je KDE ? ● Nebo na mobilních zařízeních:

KDE – Lukáš Tinkl - Co je KDE ? ● Vlastnosti: ● Moderní, ergonomické, stabilní a výkonné pracovní prostředí ● Dostupná sada aplikací ● Většina linuxových distribucí obsahuje KDE ● Existují „porty“ pro MacOS, Windows, FreeBSD a další OS ● Hlavní (velké) verze každých 6 měsíců ● Opravné verze každý měsíc ● Připraveno pro použití pro netbooky i mobilní zařízení

KDE – Lukáš Tinkl - Co je KDE ? ● Technologie: ● DBUS, Freedesktop standardy ● KIO – síťová transparence (kioslaves: ftp, scp, pop, imap,...) ● XMLGUI ● KParts ● Solid ● Phonon ● Akonadi

KDE – Lukáš Tinkl - Historie ● Vše odstartoval 14. října 1996 Matthias Ettrich ● Dříve mělo KDE znamenat Kool Desktop Environment nebo The K Desktop Environment (analogie k CDE) ● KDE 1.0 vydáno 12. července 1998 ● 15. srpna získává ocenění „Show Favorite“ na Linux World Expo ● KDE 2.0 vydáno 23. října 2000 ● Další ocenění v roce 2001: „Best Open Source Project“ a „Linux Journal Awards“.

KDE – Lukáš Tinkl - Historie ● KDE 3.0 uvolněno 3. dubna 2002 ● KDE kompletně přepracováno pro verzi 4, vydanou 11. ledna 2008 ● Ozubenými kolečky KDE otáčí více než 1900 lidí z celého světa ● Na 300 lidí překládá KDE do více než 60 jazyků světa ● Každý měsíc putuje do SVN přes commitů ● Právnicky zastřešuje KDE eV.

KDE – Lukáš Tinkl - Prostředí Plasma ● Od verze 4 KDE plně funkční a inovativní prostředí: ● Widgety na ploše ● Animace (kinetic) a moderní vzhled ● Přizpůsobitelné pro zařízení o různých velikostech ● Vysoce konfigurovatelný desktop a činnosti ● KRunner sdružující vícero činností a funkcí

KDE – Lukáš Tinkl - KDE aplikace ● KDE obsahuje aplikace z těchto oblastí: ● Internet ● Multimédia ● Kancelář ● Hry ● Výukový software ● Vývojářské nástroje ● Správa osobních informací (PIM)

KDE – Lukáš Tinkl - KDE aplikace ● Internet - Konqueror

KDE – Lukáš Tinkl - KDE aplikace ● Internet - Kopete

KDE – Lukáš Tinkl - KDE aplikace ● Internet - KMail

KDE – Lukáš Tinkl - KDE aplikace ● Multimedia - Amarok

KDE – Lukáš Tinkl - KDE aplikace ● Multimedia - Digikam

KDE – Lukáš Tinkl - KDE aplikace ● Multimedia - K3b, Dragon Player, KDEnlive

KDE – Lukáš Tinkl - KDE aplikace ● Kancelář – KOffice

KDE – Lukáš Tinkl - KDE aplikace ● Hry

KDE – Lukáš Tinkl - KDE aplikace ● Výukový software – KHangMan, KAnagram, KLetters

KDE – Lukáš Tinkl - ● Výukový software – KAlgebra, Cantor, Rocs, Kmplot KDE aplikace

KDE – Lukáš Tinkl - KDE aplikace ● Výukový software – Marble, KTurtle, KGeography

KDE – Lukáš Tinkl - KDE aplikace ● Výukový software – KStars, Kalzium a Step

KDE – Lukáš Tinkl - KDE aplikace ● Vývojové nástroje – KDevelop, Umbrello

KDE – Lukáš Tinkl - KDE aplikace ● Správa osobních informací – Kontact

KDE – Lukáš Tinkl - KDE Plasma a netbooky ● KDE Plasma Netbook má za cíl adaptovat KDE Plasma Desktop pro zařízení s nižším rozlišením a výkonem

KDE – Lukáš Tinkl - KDE Plasma a mobilní zařízení ● KDE SC 4.4 již běží pod tablety Nokia založenými na Symbian/Maemo ● Cílem je přizpůsobit KDE pro počítače s nižším rozlišením a dotykovou obrazovkou ● KDE Plasma již běží na těchto zařízeních s možností sdílení po síti

KDE – Lukáš Tinkl - Proč používat KDE SC ? ● Jednoduchá instalace a použití ● Konzistentní vzhled a chování ● Vysoce výkonné, stabilní a spravované prostředí ● Bohatá nabídka integrovaných aplikací ● Internacionalizace (i18n) ● Otevřená komunita a zdrojové kódy

KDE – Lukáš Tinkl - Připojte se ke KDE ● KDE komunita nezahrnuje pouze programátory ● Můžete se podílet na těchto činnostech: ● Vytváření balíků pro distribuce ● Překlady ● Testování ● Grafika ● Promotion ● Správa webů ●...

KDE – Lukáš Tinkl - Díky! DOTAZY?