Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Webový prohlížeč Michal Černý

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Webový prohlížeč Michal Černý"— Transkript prezentace:

1 Webový prohlížeč Michal Černý
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal Černý. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Webový prohlížeč Softwarové vybavení počítače, které slouží k přístupu k internetovým službám. Zajišťuje zobrazení požadovaného obsahu, komunikaci s nižšími vrstvami ISO-OSI modelu, bezpečnost, uživatelský komfort... Někdy též označován jako internetový prohlížeč.

3 Něco z historie 1976 Ted Nelson – prohlížeč DOS Houdini
1991 WorldWideWeb - první opravdový internetový prohlížeč 1993 Mosaic 1994 Netscape Navigator 1995 Internet Explorer 2004 Mozilla Firefox 2008 Google Chrome

4 Parametry prohlížečů Vykreslovací jádro Textový / grafický režim
Bezpečnost Podpora rozšíření Stabilita a rychlost aplikace Hardwarová náročnost Další funkce

5 Vykreslovací jádro Má zásadní vliv na to, jak bude výsledná stránka vypadat (srov. různý vzhled stránek v IE a Opera). Rozhodující dopad na rychlost vykreslení stránky, pořadí, v jakém jsou jednotlivé prvky zobrazovány. Provádí výpočty, které běží na straně uživatele (např. JavaScript). Právě v tomto parametru se liší většina prohlížečů.

6 Příklady vykreslovacích jader
Trident (IE) Gecko (Firefox, Flock, Galeon...) WebKid (Chrome, Safari, Konqueror) Presto (Opera)

7 Textový/grafický režim
Webové stránky se mohou zobrazovat buď graficky (jak je běžně známe s tabulkami nebo obrázky), nebo textově. Textové prohlížeče mají velký význam pro nevidomé nebo pro řadu strojových úkonů nad texty. Většina běžných uživatelů je ale nepoužívá.

8 Příklady Textový režim: Grafický režim: Links Lynx Elinks Firefox
Chrome IE Opera

9 Bezpečnost Dnes složitý balík bezpečnostních politik, které mezi sebou nejsou lehce porovnatelné. Obecně do nich počítáme např.: Ověřování platnosti certifikátů Podpora šifrovaného přenosu dat Detekce škodlivého kódu Omezení práv uživatele (např. přístup na určité stránky, omezení možnosti stahovat programy, spouštět ActiveX...) Ochrana před phishingem Správa hesel

10 Podpora rozšíření Řada aplikací nemá omezené množství funkcí, ale uživatel si je může prostřednictvím doplňků rozšířit. Tato rozšíření umožňují zvýšený komfort služeb, nebo užití prohlížeče i k jiným úkolům, než k jakým slouží obvykle (např. FTP klient). Rozšíření nejsou často kompatibilní s různými verzemi nebo druhy aplikací. Často jsou spojeny také s konkrétním operačním systémem.

11 Příklady rozšíření FTP klient Blokování reklamy ProxyServer
Integrovaný televizní program či kalkulačka Správce torrentů Správce stahování Integrovaný IM či upozornění na poštu ve schránce ...

12 Další parametry Mezi další parametry prohlížeče patří samotná rychlost aplikace a náročnost na hardwarové prostředky. Rychlé jádro nemusí být vždy vše. Stabilita – co se stane když dojde k chybě při běhu nějaké stránky? Spadne jedno okno, celý prohlížeč, nebo celý systém. Dále můžeme hodnotit například množství integrovaných funkcí již během základní instalace prohlížeče.

13 Příklady prohlížečů

14 Internet Explorer Celosvětově nejrozšířenější prohlížeč.
Výrobcem je Microsoft, dostupný je jen pro MS Windows. Je plně lokalizován. Je nejvíce podporován ze strany tvůrců webů – bude v něm fungovat téměř vše a dobře. Občasné bezpečnostní problémy a malá rychlost vykreslování. Jeho podíl dlouhodobě klesá.

15

16 Mozilla Firefox Nejrozšířenější prohlížeč v Evropě, plně lokalizován a dostupný pro většinu platforem. Podporuje změnu vzhledu, rozšíření (nejširší nabídka ze všech), blokování „vyskakovacích“ oken. Vyšší hardwarová náročnost. Spolehlivé vykreslování. Jeho podíl na trhu stagnuje. Jedná se o open source aplikaci.

17

18 Google Chrome Vyvíjen Google, lokalizován do češtiny.
Rychlý běh a vykreslování stránek. Dostupný i pro MAC OS a Linux. Minimalistický vzhled, podporuje rozšíření a mírnou změnu vzhledu. Každé okno běží zvlášť → vysoká stabilita. Nejrychleji rostoucí produkt na trhu. Občasné problémy při vykreslování stránek, které nesplňují standardy.

19

20 Safari Rozšířen hlavně v OS od Apple. Vyvíjen Apple. Není lokalizován.
Originální ovládání, podpora RSS, změny vzhledu, správy hesel. Podporuje rozšíření.

21

22 Opera Plně lokalizovaná, dostupná skrz platformy, včetně JAVA verze pro mobilní telefony. Podporuje řadu doplňků a rozšíření. Obsahuje velké množství inovativních a komunitních služeb (sdílení souborů, poznámek, hudby...). Řada nadstandardních funkcí. Poněkud těžkopádnější ovládání a nižší rychlost než u Google Chrome.

23

24 Maxthon Využívá dvou jader Trident a WebKid, mezi kterými lze plynule přepínat. Je lokalizovaný do češtiny. Nabízí minimalistický styl, velké množství integrovaných funkcí. Blokuje „vyskakovací“ okna, podporuje gesta myší. Podporuje rozšíření. Dostupný jen pro MS Windows.

25

26 a samozřejmě řada dalších...

27 Co zvážit při výběru prohlížeče
Potřebuji doplňky a rozšíření? Pokud ano, tak jaké? Navštěvuji weby či aplikace, které běží pouze pod IE? Upřednostňuji robustní řešení, nebo minimalistický přístup? Je pro mě důležité měnit vzhled prohlížeče? Jak často probíhají aktualizace a jaká je bezpečnost prohlížeče?

28 Úkoly Který prohlížeč byste vybrali pro sebe?
A jaký do firmy s 20 zaměstnanci? Existuje mezi odpověďmi rozdíl? Pokud ano, tak jej zdůvodněte. Najděte ještě alespoň tři prohlížeče a formulujte jejich stručný popis? Proč existuje tolik prohlížečů? V čem se liší jednotliví členové rodiny (například ti, co užívají jádro Gecko) mezi sebou?


Stáhnout ppt "Webový prohlížeč Michal Černý"

Podobné prezentace


Reklamy Google