Jaké jsou hlavní ergonomické aspekty ručního nářadí Cvičení EE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smykové tření a valivý odpor
Advertisements

ERGONOMIE PRÁCE NA PC Petra Spáčilová, 4. Z
Jednoduché stroje Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková
Zásady první pomoci při zasažení el.proudem
VRTÁNÍ.
Použitelnost Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: ·      mezní stav omezení napětí, ·      mezní stav trhlin, ·      mezní.
FÁZE OBLOUKU.
Jak přežít sezení u počítače?
Práce při zvedání tělesa kladkami
Základy informatiky část 13
DRUHY NÁŘADÍ METR ROZKLÁDACÍ měří s přesností na 1mm METR SVINOVACÍ
Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
Charakteristika produktu a inovací
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
Základy informatiky část 13
Problémy se zápěstím při práci s počítačem RSI, CTS Pavel Jetenský 2008.
Pascalův zákon.
Problémy se zápěstím při práci s počítačem RSI, CTS Pavel Jetenský 2008.
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
Strojírenství Stavba a provoz strojů Brzdy ST27 Ing. Michal Jelínek.
Třecí síly Třecí síly působí při libovolném pohybu dvou dotýkajících se těles. Zejména je můžeme pozorovat při libovolném druhu pohybu po povrchu země.
PERA A KLÍNY - přehled Název školy
Mimokloubní revmatismus
JEDNODUCHÉ STROJE.
Digitální učební materiál
Elektrotechnika Automatizační technika
Páka,kladka,kladkostroj, nakloněná rovina
Atletická průprava pro canicross
Jak správně sedět u počítače
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Síla.
Fyziologické aspekty stárnutí
Terasové palubky Kateřina TÓTHOVÁ.
Použitelnost Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: ·      mezní stav napětí z hlediska podmínek použitelnosti, ·      mezní.
Umělé horní končetiny © Pavel Šťastný.
Tuhé těleso, moment síly
Artificial muscles. V dohledné době se stanou skutečností umělé svaly se silou a rychlostí člověka V minulosti již bylo zkonstruováno mnoho přístrojů,
POSUZOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ ZPŮSOBILOSTI K PRÁCI V RIZIKU VIBRACÍ
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad používání ručních mechanizovaných nástrojů.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Seminární práce z fyziky Práce na jednoduchých strojích-kladka,páka,šroub,nakloněná rovina.
Manipulace s výrobky. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Zásady práce u počítače  Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika.  Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé.
Plavání ve zdravotně orientovaných pohybových programech Lekce č. 27 Irena Čechovská, červen 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Vliv IKT na lidské zdraví 2013 O. Kánský
Správné držení těla obr.1. Při tomto postoji jsou nohy volně u sebe, kolena a kyčle nenásilně nataženy. Pánev je v takovém postavení, aby hmotnost trupu.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Ruční manipulace s pacienty je součástí pracovní náplně většiny zdravotnických zaměstnanců. Odstraňování této fyzicky namáhavé práce je nutné zejména.
Závodní chůze: práce paží 1
KINEZIOLOGIE SPORTOVNÍ GYMNASTIKA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Akrobatická příprava Akrobatickou přípravu dělíme na: Zpevňovací
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Hlavní části těla: hlava krk trup horní končetiny dolní končetiny
Fyzika I Test VI Tři stejné tyče délky L, hmotnosti M se svaří do tvaru rovnoramenného trojúhelníku, který rotuje okolo osy procházející.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-09
Ruční obrábění plastu I
Ergonomie práce na počítači
Bolestivé stavy pohybového aparátu
TECHNIKA ZNAK – rotace, souhra Lekce č. 17
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
STATICKÝ STREČINK Slovo strečink pochází z anglického slova stretch,
VY_32_INOVACE_24_Stabilizovaná poloha
Vliv rizika práce na pracovní úrazovost a na celkový stav pracovníků v zemědělství z pohledu BOZP Ing. Jaroslav Hotový, Praha 2019.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_20 Síly.
Transkript prezentace:

Jaké jsou hlavní ergonomické aspekty ručního nářadí Cvičení EE

Konstrukce nástrojů Hmotnost, tvar, přizpůsobení uživateli úkolu Dispozice pracovního místa Velikost, tvar, rozložení Způsob, jakým je plnění úkolu rozvrženo Pozice těla, dostupnost, doba montáže, specifické požadavky postupu

Průměr rukojeti Rukojeti bývají válcovité nebo oválné o průměru mm. Pro jemné práce Se doporučuje průměr mezi 5-12 mm. Velké šroubováky by pro dosažení Většího krouticího momentu měly mít průměr 50-60mm. Délka rukojeti Krátká rukojeť vytváří zbytečný tlak na střed dlaně. Měla by procházet po celé délce dlaně. Rukojeti nástrojů delší než 100mm ( ideálně ) Sníží negativní účinek jakékoliv komprese. Tlak zmenšují také na konci zaoblená držadla. Pozor na používání rukavic. Rukojeti

Hmotnost nástroje V ideálním případě držení 1 rukou. Hmotnost by v takovém případě neměla být větší než 1 kg. Těžiště by mělo být v souladu s místem, za které je nástroj držen v ruce. Pracovníci by měli mít pocit lehkosti, když drží nástroj. Například těžké vrtačky vyžadují značnou námahu při manipulaci v místě vrtání. ( zejména zápěstí a předloktí).

Rukojeti Nástroje by měla mít rukojeti a madla tak uzpůsobena, aby složila k pevnému úchopu. Vyjímkou jsou nástroje pro drobnou a přesnou práci ( hodinářství, lékařství apod.) Na obrázku č. 2 je ukázka nástroje s pistolovou rukojetí. Jsou vhodné tam, kde má jejich síla působit stejně jako narovnané předloktí a zápěstí. Jsou vhodné zejména při použití v horizontální rovině

Rozestup mezi madly Drtící nebo štípací nástroje ( např. kleště) jsou opatřeny dvěma držadly. Rozestup mezi rukojeťmi By měl být mm. Takový rozsah je vhodný pro muže i ženy. Právě tento rizikový faktor ( nepříznivá vzdálenost vzhledem k úchopu a vyvinutí síly) jsou příčinou obtíží, spojených se syndromem karpálního tunelu Rukojeti

Materiál a povrchy držadel Aby byla zajištěna dobrá přilnavost rukojeti, musí být dostatečné tření. To je důležité respektovat tam, kde se vyvíjí značná síla, ale také dochází k pocení rukou.. Držadla nástrojů bývají vyrobena z protiskluzových, nevodivých a stlačitelných materiálů.. Například zdrsněné gumové úchyty poskytují dobrou přilnavost, zabraňují vyklouznutí nástrojů. Elektrické a tepelně izolační vlastnosti musí mít elektrické ruční nástroje.. Doporučují se rukojeti z plastu nebo pryže Rukojeti

Rukojeti zásady navrhování

Rukojeti Nástroje s přímými úchyty jsou vhodné tam, kde se využívá síly, působící kolmo na narovnané předloktí a zápěstí. Tvarované nástroje s ohýbanou rukojetí jsou vhodné tam, kde se většina úkonů provádí ve výšce Ramenou a rukou..

Jaké faktory práce s ručním nářadím způsobují namožení svalů, vyčerpání a trvalejší muskuloskeletální poškození? Zdraví a výkonnost uživatelů ručního nářadí ovlivňují:  Statické zatížení paží a svalů horní čáasti těla  Tržení těla a nevhodná pracovní pozice  Tlak, vyvíjený na tkáň  vibrace Statické napětí je stav, kdy jsou svaly po delší dobu bez pohybu. Zvyšuje se tlak na svaly a tkáně šlach a vazů. Omezuje to krevní oběh a vzrůstá Lokální únava. Dynamická práce svalů ( pohyb) je pro člověka přirozený A žádoucí.. Navíc, svaly, které jsou unaveny statickou zátěží trvá 10x déle, než Se únavy zbaví a zregenerují

Statické zatížení Ke statické námaze dochází tehdy, když jsou svaly napjaté a nehýbou se.. Příkladem je držení rukou ve zvýšené poloze Natažené ruce dopředu či do stran Jen pár minut a bez zátěže vyvolá po minutě bolest a únavu svalů

Statické zatížení Ohýbání nebo kroucení krkem, či celou horní polovinou těla. Může výrazně zvýšit statické zatížení. Když se ještě přidá síla, potřebná k obsluze statické napětí vzrůstá Nevhodná pracovní pozice a poloha těla Ruční nářadí se velmi často používá tam, kde je omezený prostor a obtížný přístup.

Když ruka drží a používá nástroj v podobné poloze, má menší sílu a je náchylnější k namožení. Co je skrytým problémem? Pokud je ruka v podobných, nepřirozených pozicích, Je pravděpodobné, že toto nepohodlí kompenzuje Tělo přizpůsobením dalších částí. Například, když se ohneme v zádech, pokrčíme kolena a skloníme krk. A tím dochází k únavě nejen tam, kde je prvotní problém. Vibrace Mnoho druhů ručního nářadí způsobují vibrace. A ty zase způsobují syndrom známý jako syndrom bílého prstu. Nedokrvení, brnění, necitlivost článků prstů. Nevhodná pracovní pozice a poloha těla