ŽIVOTOPIS „ V příloze najdete moje curriculum vitae.“ - „Curriculum vitae???“ Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova Název materiálu VY_32_INOVACE_20_ Volba povolání Autor Motejlková Věra.
Advertisements

Banket Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Média a jejich role I. OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Vytvořil: Matěj Just.  Erb školy Erb školy  Kdo byl Karel IV. ? Kdo byl Karel IV. ?  Dětství Karla IV. Dětství Karla IV.  Manželky Karla IV. Manželky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
7. setkání zástupců krajů Mgr. Marcela Stratilová pracovník pro EV, oddělení mládeže a sportu, KÚOK.
Staré pověsti české Alois Jirásek Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Dana.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 8 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Vkládání hypertextových odkazů Co se všechno naučíme??? Co je to hypertextový.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
PROČ 28. ZÁŘÍ NECHODÍME DO ŠKOLY – projekt ke státnímu svátku Autor : Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
ŽIVOTOPIS Životopis či také Curriculum vitae je strukturovaný a přehledný popis získaných pracovních a akademických zkušenosti. Obsahuje základní osobní.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Český stát za vlády Lucemburků
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Václav Pfleger – ZŠ Vrchní 19
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
POVĚST Žil skutečně rytíř Bruncvík?
V_ _ _ _ _ _ _ _E SVÁTKY JARA
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_BAROKNI_UMENI Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_2C_19_ZIVOTOPIS Životopis dubna 2012
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Vznik česky psané literatury
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Dalimilova kronika Jak se píše kronika? Fakta X mýty?
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Goethe-Institut Praha S knížkou do života (Bookstart) 23. října 2017
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Informační a komunikační technologie
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Téma (název prezentace)
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
PŘÍVLASTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
Počátky slovesného umění
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

ŽIVOTOPIS „ V příloze najdete moje curriculum vitae.“ - „Curriculum vitae???“ Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová

Co už víme… Doplň fakta o Karlu IV.: Český král, římský císař a syn__________________, za jehož vlády zažilo České království rozkvět. Zakladatel_________________, nechal postavit________________,Nové Město, mnoho kostelů a klášterů. Karel IV. vládl ve_______________ století. Měl tři syny: Zikmunda, Jana a_________________. Původní křestní jméno bylo_________________. Karel IV. umírá roku _________________. Jana Lucemburského Karlovy univerzity Karlův most 14. Václava IV. Václav 1378 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

A co se naučíme… KAREL IV. ( ) latinsky psaný životopis latinsky psaný životopis vzdělání Karlovy pochyby, obavy a překážky Karlovy pochyby, obavy a překážky Vita Caroli (Život Karlův) Vita Caroli (Život Karlův) povaha, myšlení, životní ideály povaha, myšlení, životní ideály inspirace pro Karlovy nástupce inspirace pro Karlovy nástupce paměti (memoáry) paměti (memoáry) počátky prózy naučné počátky prózy naučné Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

Vita Caroli Životopis (autobiografie) obsahuje 20 kapitol, ve kterých Karel IV. vypráví o zážitcích, které jsou těsně spjaty s jeho rolí panovníka, ale také zařazuje vyprávění ze soukromého života:  Životopis (autobiografie) obsahuje 20 kapitol, ve kterých Karel IV. vypráví o zážitcích, které jsou těsně spjaty s jeho rolí panovníka, ale také zařazuje vyprávění ze soukromého života: V textu najdeme četné náboženské a morální otázky:  V textu najdeme četné náboženské a morální otázky: Text má výchovně-vzdělávací funkci pro budoucího panovníka,  Text má výchovně-vzdělávací funkci pro budoucího panovníka, Václava IV. ((…) Toho času jsme jeli koňmo jednoho dne z Křivoklátu do Prahy, abychom se sešli se svým otcem, který byl na Moravě. Dojeli jsme velice pozdě do Pražského hradu, do starého domu purkrabského, kde jsme po několik let přebývali, dokud nebyl velký palác vystavěn. (…) (…) O druhém životě však praví Jan evangelista: Co učiněno jest v něm, život byl a život byl světlem lidí. Kterak však učiníme, aby tento život v něm byl světlem naším, učí nás Spasitel řka: Kdo jí mé tělo a pije mou krev, ve mně přebývá a já v něm. Kdo jsou živi z takového pokrmu duchovního, přebývají na věky. (…) Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

Práce s textem… Práce s textem… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk  Přečti si ukázku z Vita Caroli a vypracuj následující úkoly  Přečti si ukázku z Vita Caroli a vypracuj následující úkoly : Vita Caroli - text o V textu o sobě panovník mluvil v množném čísle. Vyhledej, jak se tomuto prostředku říká. PLURÁL MAJESTÁTU o Sleduje životopis jednotlivé události v chronologickém sledu? o Věnuje se Karel IV. také svým soukromým záležitostem, nebo je text pouze výčtem jeho panovnických aktivit? o Povšimni si jazykové stránky textu. Jaké prostředky volil překladatel při překladu do češtiny? Proč si vybíral prostředky, které se v dnešní češtině už nevyskytují? Vyhledej je.

Něco navíc… a podobně. Obsahuje hlavní životní data, vzdělání, zastávaná místa, případdalší „ účelu. Součástí akademického CV bývá seznam publikací, grantů, europass.cedefop.europa.eu Vytvoř si vlastní CV online. Vytvoř si vlastní CV online. „Curriculum vitae (latinsky „běh života“, zkratkou CV) znamená akademický nebo profesní životopis, který se přikládá k žádostem o zaměstnání, k článkům v odborných časopisech, žádostem o granty.“ Strukturovaný životopis by měl obsahovat pravdivé údaje o člověku. Měl by obsahovat základní osobní údaje (jméno, rodinný stav, věk, datum narození), kontakt ( , telefon, adresa), zkušenosti, úspěchy, datum a podpis.“ Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

Can you say it in English? BIOGRAPHY BATTLE RULER/KING/EMPEROR CHARLES BRIDGE Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk

Co jsme se naučili… Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk.  Odpověz na následující otázky: Co vše by měl obsahovat strukturovaný životopis. Vyjmenuj alespoň 5 údajů, které jsou jeho nedílnou součástí. Životopis může mít také podobu uměleckého textu. Čím se podle tebe liší od životopisu profesního? Vita Caroli je dílo psané Karlem IV. Zamysli se nad důvody, které panovníka vedly k sepsání životopisu? Zařaď časově dobu vzniku Vita Caroli. Pokus se ve stručnosti popsat toto období.

Zdroje Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk HOFFMANNOVÁ, Jana, HOFFMANN, Bohuslav. Český jazyk. Literatura a komunikace. 1. vyd. Praha: SPL – PRÁCE, ISBN , s LEHÁR, Jan a kol. Česká literatura od počátků k dnešku. 2. vyd. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, ISBN