„Požární ochrana očima dětí pro rok 2016“ KATEGORIE DT 2 Autor: Daniel Hýža Třída: 9. ročník Název školy: ZŠ a MŠ – T. G. Masaryka Brodek u Konice 265.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požární ochrana v obcích
Advertisements

Integrovaný záchranný systém
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Financování JSDHO neinvestiční dotace
Požární ochrana v obcích
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Rozdíly mezi SDH a JSDH obce
Organizace požární ochrany a dobrovolní hasiči
Požární ochrana v obcích
(J)SDH Boskovice I Bc. Josef Jeniš.
Jednotky požární ochrany
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Metodická pomůcka pro JSDH obcí Jihomoravského kraje.
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Řešení úrazů u členů JSDH obcí
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
ODBORNÁ PŘÍPRAVA ČLENŮ JSDHO
STROJNÍK základy Jakub Vaculík.
Integrovaná střední škola,Slaný
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Organizace požární ochrany a dobrovolní hasiči
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
plk. Ing. Pavel Dekret HZS Zlínského kraje ředitel odboru IZS a služeb
Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr.
HZS ČR organizace a řízení
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Značení mobilní požární techniky
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
FREIWILLIGE FEURWEHR HAGENBERG RUDICE.
Administrativní náležitosti zřizování JSDHO
12.1 Mimořádné události, IZS
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Praktická maturita Dana Vaníková, 4.B SDH Chlum DV.
Organizace požární ochrany a dobrovolní hasiči
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
DOBROVOLNÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA ČESKÉ REPUBLIKY
JEDNOTKY SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ JSDH
Traumatologický plán ÚSZS
SDH MILOVICE.
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Dobrovolní hasiči.
19. výzva IROP - „Technika pro IZS“ (blok pro obce) Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Nová dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí v roce MINISTERSTVO VNITRA ČESKÉ REPUBLIKY Brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba Generální ředitel.
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
Historie požárního sboru hl.m. Prahy MIROSLAV CHMEL, DL2 Studentská konference Vedoucí práce: Mgr. J. Kulíšková.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
Povinnosti obcí v oblasti požární ochrany Z pohledu IZS a jednotky PO.
Účelová neinvestiční dotace z rozpočtu MV – GŘ HZS ČR na výdaje jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Odborná příprava JSDHO Z měny v roce 2014 mjr. Ing. Jan Kolář HZS Plzeňského kraje, ÚO Plzeň, únor 2014.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
CAS – cisternová automobilová stříkačka převáží Hasiče 1+3 nebo 1+5 Materiál, vybavení Čerpadlo Hasivo- Vodu -Pěnidlo.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Technické prostředky v požární ochraně
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Sbor dobrovolných hasičů Vejprty & Jednotka požární ochrany II/2
Dotace Jihomoravského kraje Vodní záchranné službě Českého červeného kříže 10. srpna 2011.
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Požární ochrana v obcích
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Jednotky požární ochrany
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Služby poskytované HZS kraje pro jednotky PO zřizované obcemi
Integrovaný záchranný systém a jednotky požární ochrany
Hasičský záchranný sbor hlavního města Prahy
Transkript prezentace:

„Požární ochrana očima dětí pro rok 2016“ KATEGORIE DT 2 Autor: Daniel Hýža Třída: 9. ročník Název školy: ZŠ a MŠ – T. G. Masaryka Brodek u Konice – Brodek u Konice Kontakt do školy: Telefon do školy: (4) Kontaktní osoba: Mgr. Renata Fialová, učitelka ČJ

Název práce Prostředky pro hasební zásah

Trochu historie Za první Československé republiky existovaly veřejné požární jednotky z povolání jen v některých větších městech. V ostatních městech a obcích využívali starostové předpisy prakticky převzaté z Rakouska- Uherska. Ty umožňovaly přenášet zodpovědnost starostů za hašení požárů na dobrovolné hasičské sbory. Jejich materiální potřeby však kryly jen částečně. Někde byly dobrovolné hasičské sbory posíleny městským zaměstnancem zastávajícím funkci strojníka, popřípadě velitele.

Doba protektorátu Rychlá změna nenastala ani v protektorátu, kde byl vydán překlad německého zákona jako vládní nařízení o hasičstvu. Asi v roce 1942 byl i v protektorátu ustaven pluk požární policie Čechy - Morava. Mužstvo pluku tvořili čeští četníci a příslušníci finanční stráže, kteří byli k pluku přeloženi a důstojníci. To byli němečtí inženýři, kteří po vystudování ještě absolvovali dvouleté učiliště požární policie v Berlíně Eberswalde.

Technika Požární vlaky: Na železnici v Československu se datuje vznik drážních hasičů na počátek padesátých let minulého století, ve stejné době vzniklo i několik požárních vlaků.

Popis požárního vlaku Jedná se o vlakovou soupravu, kterou tvořila zpočátku většinou čtveřice vagónů, a to cisterna s vodou, krytý nákladní vůz, obytný vůz a jeden plošinový V případě potřeby bylo možné zapřáhnout další cisternu s vodou Vybavení: cisterna s vodou o obsahu minimálně 200 hl. motorová stříkačka s čerpadlem kategorie 12, nebo 8, případně jiná náhrada splňující požadavky pro dané kategorie min. 6 m sací hadice 5×20 m požární hadice B 4×20 m požární hadice C dvě rozprašovací, nebo kombinované proudnice C jeden rozdělovač jeden sací koš

Hasičská auta Opel Blitz Pod označením Opel Blitz vyráběla německá automobilka Opel od 30. do 70. let 20. století řadu středních a lehkých nákladních a užitkových automobilů. Firma Opel byla před druhou světovou válkou největším německým producentem nákladních automobilů. Zde se vyrábělo několik druhů automobilů, které se zapsaly do dějin zejména jako vozidla, která sloužila potřebám německé armády za druhé světové války. Nejednalo se však o vozidla čistě vojenská, používala se i v civilní sféře.

Moderní hasiči Jednotkou požární ochrany se rozumí organizovaný systém tvořený odborně vyškolenými osobami,požární technikou a věcnými prostředky požární ochrany. Základním posláním jednotek PO je chránit životy a zdraví obyvatel a majetek před požáry a poskytovat účinnou pomoc při mimořádných událostech, které ohrožují život a zdraví obyvatel, majetek nebo životní prostředí, a které vyžadují provedení záchranných, resp. likvidačních prací.

Hasičské jednotky HZS – seskupení rozpočtových organizací s názvem Hasičský záchranný sbor České republiky, kde vykonávají práci hasiče jako své hlavní povolání HZSp - je jednotka hasičů, kterou zřizuje právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba, kde hasiči vykonávají práci jako své hlavní povolání. (SŽDC, SETUZA, ŠKODA MB) JSDHo – v jednotkách sborů dobrovolných hasičů, kde vykonávají práci hasiče dobrovolně ve svém pracovním volnu, mohou také dostávat finanční odměnu, nejčastěji od zřizovatele nebo sponzora dané hasičské jednotky. Zřizovatelem je obec. Člen jednotky nemusí být členem SDH. Členství je v JSDHo řešeno smluvně s obcí. JSDHp - je jednotka hasičů, kterou zřizuje právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba. Do jednotky jsou zařazeni zaměstnanci podniků a službu vykonávají dobrovolně. SDH – je organizační složkou Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Podílejí se převážně na výchově mládeže, prevenci, organizaci závodů, plesů a jiných sportovních a kulturních aktivit v obci/městě. Člen nemusí být zařazen v JSDH. SDH nemá žádnou váhu ani podíl ve výjezdové činnosti.

Vybavení Hasičská auta: Druhy- hasicí a záchranné vozy: Automobilové stříkačky Dopravní automobil Automobilová stříkačka Cisternová automobilová stříkačka Automobil na hašení specifických požárů : Pěnový hasicí automobil Plynový hasicí automobil Práškový hasicí automobil Kombinovaný hasicí automobil

Záchranná automobilová technika: Otočný automobilový žebřík Výšková automobilová plošina Záchranný automobil Sanitní automobil Technický automobil Velitelský a štábní automobil Automobil na přepravu osob Pomocný automobil Ostatní speciální automobily

Rychlý zásahový automobil Záchranný automobil

KONEC