Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu ◦ Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jádrové a periferní oblasti
Advertisements

příklady státních hranic
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
politické formy států a příklady
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 24- Opakování Jižní EvropaAnotace Prezentace, která se opakováním států Jižní Evropy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Ohniska neklidu v současném světě
SLUŽBY Nevýrobní složka hospodářství. Nejdynamičtěji se rozvíjející sektor hospodářství (za 10 let vzrostl o 15% podíl na HDP na 55%). Maloobchod, peněžnictví,
Identifikátor materiálu: EU
Nerostné suroviny Evropy
Průmysl a zemědělství Ameriky
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Identifikátor materiálu: EU
Stupeň rozvoje států světa
Těžba nerostných surovin
TERCIÁRNÍ SFÉRA Obslužná sféra.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
CESTOVNÍ RUCH.
Cestovní ruch Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Anotace Prezentace, která se zabývá základními charakteristikou Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží vyjmenovat.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Identifikátor materiálu: EU
ICT VL Naše okolí 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Afrika – Arabská severní Afrika
CESTOVNÍ RUCH Předpoklady cestovního ruchu Rozmístění cestovního ruchu
Anotace Prezentace, která se zabývá základními charakteristikou Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci dokáží vyjmenovat.
CESTOVNÍ RUCH.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Zeměpis světadílů Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Úloha dopravy v hospodářství
CESTOVNÍ RUCH.
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
Anotace Obyvatelstvo Ameriky Autor Mgr. Petra Vavrušková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci popíší složení, rasy a rozmístění obyvatelstva Ameriky Speciální.
Afrika – poloha, rozloha
ICT VL Evropa – povrch 5.R.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSvětadíly a oceány Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně je schopen rekapitulovat jednotlivé.
Afrika - poloha a členitost: ostrovy a poloostrovy
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Identifikátor materiálu: EU
Geografie cestovního ruchu
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Česká republika: hospodářství, zemědělství, průmysl
K ARLOVARSKÝ KRAJ – LÁZNĚ, KTERÉ ZNÁ CELÝ SVĚT VY_32_I NOVACE _11KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Pevniny a oceány Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Česko – cestovní ruch VY_32_Inovace_18KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Cestovní ruch. Co to je? Všechny druhy činnosti člověka, za účelem rekreace, mimo jeho bydliště Významná složka ekonomiky Druhy cestovního ruchu: krátkodobý.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ….
Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Indický oceán.
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Surovinové zdroje České republiky VY_32_Inovace_09KR-7
Poloha České republiky
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
Postavení CR v hospodářství
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu ◦ Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století Registrační číslo projektu ◦ CZ.1.07/1.4.00/ Název materiálu ◦ Cestovní ruch Kód materiálu ◦ VY_32_INOVACE_Z1316 Autor ◦ Mgr. Dagmar Petřková Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.

Anotace Digitálně zpracované učivo o cestovním ruchu. Prezentace kombinuje výklad, samostatnou práci žáků s textem. Podporuje kritické myšlení a schopnost logického uvažování. Druhá část je kontrolou pracovního listu, který je součástí celého vyučovacího celku, v digitální podobě. Možno doplnit na interaktivní tabuli společně. Datum Očekávaný výstup zhodnotí přiměřeně strukturu, složky a funkce světového hospodářství porovnává předpoklady a hlavní faktory pro územní rozmístění hospodářských aktivit Speciální vzdělávací potřeby žádné Klíčová slova cestovní ruch, aktivní cestovní ruch, pasivní cestovní ruch Druh učebního materiálu prezentace Druh interaktivity kombinovaná Cílová skupinažák Stupeň a typ vzdělávání2., základní Typická věková skupina13 – 14 let Ročník8.

CO definice CR KDY podmínky a předpoklady pro CR KAM oblasti, střediska, státy KDO - ODKUD Cestovní ruch

CO? Z TEXTU V UČEBNICI NA STR. 30 ZJISTI A ZAPIŠ, CO JE TO CESTOVNÍ RUCH ●nevýrobní činnost, patřící do sféry služeb, spojená s využíváním volného času

DOMÁCÍ ZAHRANIČNÍ  pasivní – výjezdy  aktivní - příjezdy Rozdělení CO?

OZNAČ AKTIVITY, KTERÉ LZE ZAŘADIT POD POJEM CESTOVNÍ RUCH: PŘEDVÁNOČNÍ NÁKUPY V ZAHRANIČÍ STUDIJNÍ CESTY DOVOLENÁ U MOŘE VÍKENDOVÁ TURISTIKA NA HORÁCH NÁVŠTĚVA KINA DOJÍŽĎKA ZA PRACÍ CESTA A ÚČAST NA FILMOVÉM, HUDEBNÍM FESTIVALU DOJÍŽDĚNÍ DO ŠKOL EMIGRAČNÍ PROUDY UPRCHLÍKŮ CO?

CESTOVNÍ RUCH JAKO SOUČÁST HOSPODÁŘSTVÍ SE ŘADÍ DO SFÉRY: PRIMÁRNÍ SEKUNDÁRNÍ TERCIÁRNÍ CO?

PODMÍNKY finanční prostředky volný čas stabilní politická situace LOKALIZAČNÍ FAKTORY přírodní a kulturní zajímavosti materiálně technická základna KDY?

Z NABÍDKY VYBER TŘI PŘEDPOKLADY, KTERÉ JSOU (PODLE TEBE) PRO ZÁJEMCE O NĚKOLIKADENNÍ ZAHRANIČNÍ ZÁJEZD ČI DOVOLENOU NEJDŮLEŽITĚJŠÍ. DOSTATEK VOLNÉHO ČASU, PRACOVNÍ VOLNO, DOVOLENÁ. VLASTNÍ AUTOMOBIL. DOSTATEČNÝ FINANČNÍ PŘÍJEM, ZE KTERÉHO JE SCHOPEN NA ZÁJEZD (DOVOLENOU) UŠETŘIT. SJEDNANÉ POJIŠTĚNÍ. OČKOVÁNÍ, LÉKAŘSKÉ ZABEZPEČENÍ. POLITICKÁ SITUACE V DANÉM MÍSTĚ, STÁTĚ. BEZPEČNOST. MOŽNÉ KONFLIKTY, VÁLKY, HROZBA TERORISTICKÝCH ÚTOKŮ APOD. KDY?

KAM? KAM BYCH CHTĚL(-A) JET NA DOVOLENOU

NEJPŘITAŽLIVĚJŠÍ MÍSTA PRO TURISTIKU – CESTOVNÍ RUCH (Doplň podle U31-Předpoklady pro cestovní ruch) OBECNĚ! 1. ……………………………………….. 2. ……………………………………….. 3. ……………………………………….. moře hory a velehory kulturní a historické památky KAM?

OBLASTI Středomoří, Alpy, Havajské o., Karibik STŘEDISK A Benátky, Avignon, Nice, San Remo, Aspen, atd. STÁTY _________?????????????????????????? ? Zjistíme!, KAM?

Nejnavštěvovanější moře ●STŘEDOZEMNÍ MOŘE o 1/2 cestovního ruchu Evropy. příčina: kvalita pobřežních vod (24  – 28 °C, vysoká slanost i s léčebnými účinky), pláže ● OSTROVY STŘEDNÍ AMERIKY, JIHOVÝCHOD USA (FLORIDA) ● TICHOMOŘÍ - HAVAJSKÉ OSTROVY, KRÁTKÉ ÚSEKY POBŘEŽÍ KALIFORNIE A MEXIKA ● INDICKÝ OCEÁN - MAURICIUS, SEYCHELY, MADAGASKAR KAM?

KDO?KAM? NÁSLEDUJÍCÍ OTÁZKY A ÚKOLY ŘEŠTE VE SKUPINÁCH. POUŽIJTE ATLAS DNEŠNÍHO SVĚTA, UČEBNICI, TABULKY A GRAFY SVĚTOVÉ ORGANIZACE CESTOVNÍHO RUCHU UNWTO Cestovní ruch 2

Statistická data tabulky, grafy ZJISTI STATISTICKÉ ÚDAJE O CESTOVNÍM RUCHU VE SVĚTĚ.

Kolikrát se zvýšil počet turistů od roku 1990? (tabulky UNWTO, použij první graf na str. 1) Možná příčina: 2x zvýšení finančních příjmů stabilní politická situace

Amerika Kanárské ostrovy Kalifornie ČínaEvropa Malajsie, Indonésie obl. Guinejského zálivu USA východní AfrikaPeru Indonésie JARMexiko Filipíny StředomoříHavaj JaponciEvropanéAmeričané KAM? Podle učebnice, str. 32, zjisti a dopiš do tabulky, které oblasti nejvíce navštěvují

KAM? Egypt Sýrie Saúdská Arábie Středn í východ Mexiko Chile USA Amerika Maroko JAR Afrika Malajsie Srí Lanka Čína Asie Itálie Francie Španělsko Francie Evropa Nejmenší nárůstNejvětší nárůstNejvíce příjezdů Z tabulek Světové organizace cestovního ruchu – UNWTO zjisti a doplň do tabulky státy Gruzie Madagaskar Kapverdské o. Argentina Nový Zéland Tunisko Spojené arabské emiráty

KDO? Podle Školního atlasu dnešního světa, str. 108, zjisti, kteří turisté nejvíce jezdí a utrácejí v zahraničí (5): Němci Američané Japonci Angličané Francouzi

KDO? Ve kterém roce se výrazně snížil počet turistů? 2009 Možná příčina : světová hospodářská krize

1. UNWTO Tourism Highlights: E d i t i o n [online]. 2011[cit ]. Dostupné z: 2. Voženílek, Vít, Miloš Fňukal, Pavel Nováček a Zdeněk Szczyrba. Zeměpis 5: Hospodářství a společnost. Olomouc: Prodos, ISBN Hanus, Martin a Luděk Šídlo. Školní atlas dnešního světa. Praha: Terra,s.r.o., ISBN Zdroje