1 FoRS – České fórum pro rozvojovou spolupráci Seminář Rozvojová spolupráce měst a obcí, 30. 4. 2014 Marie Zázvorková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Česká spořitelna EU Program Region. Česká spořitelna – banka první volby Základní informace  zázemí silné mezinárodní skupiny Die Erste  více jak 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Celostátní síť pro venkov
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
OP LZZ vybrané priority pro regionalisty Velká část OP LZZ obsahuje podporu v oblastech, které známe z OP RLZ: adaptabilita, aktivní politika zaměstnanosti,
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
Aktivity v oblasti regionálního rozvoje Česko-Polská konference Partnerství LEADER , Bouzov.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR,
Fungování ASZ v lokalitách na příkladu Kutné Hory Jiří Franc/místostarosta Kutné Hory Vít Lesák/Agentura pro sociální začleňování Praha,
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Fairtradové město Litoměřice Únor 2011 – komise ZM ustanovila Řídící / pracovní skupinu pro fair trade Duben 2011 – RM schválila Deklaraci.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Diskuse u kulatého stolu o udržitelných cílech rozvoje ve zdravotnictví.
Program rozvojového partnerství pro soukromý sektor Program studie proveditelnosti ČESKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA Subsaharská Afrika – exportní příležitosti.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Rozvojová spolupráce Města Litoměřice Únor 2011 – komise ZM ustanovila Řídící/ pracovní skupinu pro fair trade. Duben 2011 – začal mezinárodní.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Možnosti začleňování globálního rozvojového vzdělávání do výuky Konference GRV, Praha Petra Gajová, ARPOK, o. p. s.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Projekt: Podpora dalšího vzdělávání v Libereckém kraji
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Výbory a pracovní skupiny
Rozvojová spolupráce českých měst: výsledky průzkumu
Česká rozvojová agentura (ČRA)
Michal Šperling - EUREDIS
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Vize, mise, cíle Vize Mise Cíle
Transkript prezentace:

1 FoRS – České fórum pro rozvojovou spolupráci Seminář Rozvojová spolupráce měst a obcí, Marie Zázvorková

zakládajících členů – hlavní hráči i malé NNO Obrat cca 1 mil. Kč Závislost na 1 zdroji financování 2014 Přes 50 členů a pozorovatelů – široké spektrum NNO Obrat přes 3,7 mil. Kč (projekty EU, ČR, další) Kumulovaný obrat členů kolem 1 mld. Kč Stovky projektů v rozvojových zemích Vývoj v čase:

Oč nám jde: Vize: Odstranění extrémní chudoby, environmentálně udržitelný a sociálně spravedlivý rozvoj, naplňování lidských práv, předcházení a nenásilné řešení konfliktů. Poslání: Společné zvyšování efektivnosti, kvality a objemu české zahraniční rozvojové spolupráce a humanitární pomoci, posilování pozitivních dopadů působení českých rozvojových a humanitárních organizací a institucí v potřebných zemích i doma a při tvorbě souvisejících politik.

Ovlivňování politik = policy/advocacy Spolupráce vně a Osvěta Budování kapacit a koordinace členů Co pro to děláme:

Ovlivňování politik = policy/advocacy Spolupráce vně a osvěta Budování kapacit a koordinace členů … a konkrétně: Aidwatch Společná stanoviska Analýzy Jednání v ČR a EU CONCORD TRIALOG Klima koalice Platforma podnikatelů Česko proti chudobě, … Komunikační strategie pro NNO Pracovní skupiny Semináře Studijní cesty Projekty Kodex efektivnosti Peer reivews

6

7

8 Postoj české veřejnosti k ZRS a HP: Konec roku reprezentativní průzkum o postojích české veřejnosti k ZRS a HP; 1. společný průzkum NNO sdružených ve FoRS; realizace: agentura NMS Market Research Výsledky: Češi jsou k problémům rozvojových zemí a lidí žijících v chudobě vnímaví 75 % české veřejnosti si nepřeje, aby ČR snižovala finance určené na rozvojovou spolupráci a humanitární pomoc Hlavním partnerem pro realizaci rozvojových projektů z českého veřejného rozpočtu by měly být zejména NNO Lidé sice informace o tom, jak pomáhá ČR nevyhledávají, ale informace z této oblasti je zajímají Česká veřejnost vnímá potřebnost globální zodpovědnosti své i českého státu

9 Spolupráce NNO a místní samosprávy: Partnerství nezbytná pro udržitelný dopad projektů Role a přidaná hodnota NNO v ZRS Příklady spolupráce: NNO a kraje: např. ARPOK a Olomoucký kraj v Srbsku, Charita a Ol. kraj - studijní návštěva z Gruzie NNO a města a obce: Fairtradová města (NaZemi, Fair Trade Česko a Slovensko, Ekumenická akademie Praha) Vzdělávání a osvěta (Člověk v tísni, ShineBean – Litoměřice)

10 „Watchdogs“ hlídací psi Networking + partnerství Analýzy / policy Projekty – „Service Delivery“ Obhájci zájmů jiných vč. lidských práv Inovace Nové přístupy Osvěta + vzdělávání Role NNO v rozvojové spolupráci: Zdroj financování … a řada dalších Nevládní Neziskové Organizace

11 Děkuji za pozornost FoRS - České fórum pro rozvojovou spolupráci Marie Zázvorková –