Základní informace o novém systému elektronických tržišť a legislativních změnách JUDr. Daniel Weinhold, Ph. D. 24. května 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Co nás čeká nového při zadávání veřejných zakázek ? Eva Vizdalová
Advertisements

Veřejné zakázky a nejčastější pochybení Tomáš Mikulecký Oddělení veřejných zakázek Státní fond životního prostředí ČR.
zelená linka: Veřejné zakázky v OPŽP a nejčastější pochybení Odbor právní Státní fond životního prostředí.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek Ing. Josef Šetek Seminář pro SC 2.2 VZNIK NOVÝCH A ROZVOJ EXISTUJÍCÍCH PODNIKATELSKÝCH AKTIVIT V OBLASTI SOCIÁLNÍHO.
Elektronické tržiště ve městě – přínosy praktického využití Město Cheb Bc. Jiří Kurucz.
Petr Prášek Veřejné zakázky v OP VK Veřejné zakázky v OP VK.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
„VEŘEJNÉ ZAKÁZKY A JEJICH ZADÁVÁNÍ“ VELKÁ NOVELA Doc. JUDr. Ing. Radek Jurčík, Ph.D. 1.
Seminář pro žadatele IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek červen 2016.
Zadavatel, zakázka a řízení. 1.Zadavatel dle ZVZ: a)Veřejný zadavatel (stát, státní p.o., ÚSC, osoba ovládaná státem nebo jiným veřejným zadavatelem ve.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha OM OP LZZ D9)
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Základní informace k Minimálnímu povinnému seznamu komodit povinně nakupovaných s využitím institutu centrálního zadavatele.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
Seminář pro žadatele k 37. výzvě IROP „Energetické úspory v bytových domech II" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Elektronické tržiště Gemin. Elektronické tržiště Gemin - nový systém e-tržišť jako součást soustavy NIPEZ pro zadávání VZ - regulaci upravuje.
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Zavádění centrálních nákupů 1.Legislativa 2. Jednotlivé kroky centralizovaného zadávání a centrálních nákupů 3. Působnost jednotlivých.
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 19. září 2012 Ing. Michaela Stříbrná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha OM OP LZZ D9)
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP Josef Jemelka Oddělení veřejných zakázek OPŽP Státní fond životního prostředí ČR.
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
05/10/2010 Mnichovo Hradiště Mgr. Jaroslav Gramel Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy Jak předejít chybám?
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Praha, Centralizované zadávání veřejných zakázek RNDr. Jiří Svoboda ředitel Odbor veřejného investování MMR.
Ministerstvo vnitra ČR, leden 2012 Centrální nákup v resortu MV.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK Seminář pro příjemce 29. října 2012.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Problematika koncesí a sektorových veřejných zakázek
Veřejné zakázky malého rozsahu ve světle základních zásad
Seminář pro žadatele IROP
Seminář pro žadatele IROP
Legislativní změny novela školského zákona zákonem č. 178/2016 Sb., která mj. zavádí jednotnou přijímací zkoušku do oborů vzdělání s maturitní zkouškou.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU, nespadajících pod aplikaci zákona.
Povinná elektronická komunikace v zadávacích řízeních
Podpora odborných praxí a stáží studentů ESF MU
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
jako forma kontroly ve veřejné správě
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU, nespadajících pod aplikaci zákona.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP
veřejných zakázek IROP
Informace k e-tržišti Gemin
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI Z OPERAČNÍHO PRGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Seminář pro žadatele k 13. výzvě IROP „Revitalizace vybraných památek"
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Řízení rizik podvodu a korupce při zadávání veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Veřejné zakázky v rámci malého projektu
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Předběžné tržní konzultace Úklidové služby UKB 2019
Seminář pro žadatele k 36. výzvě IROP „Stanice IZS"
Transkript prezentace:

Základní informace o novém systému elektronických tržišť a legislativních změnách JUDr. Daniel Weinhold, Ph. D. 24. května 2012

Nový systém elektronických tržišť Legislativní rámec nového systému e-tržišť tvoří UV č. 343/2010, ve znění pozdějších usnesní (UV ČR č. 451/2011, UV ČR č. 933/2011 a UV ČR č. 222/2012) e-tržiště implementována do soustavy NIPEZ (Národní infrastruktura pro elektronické zadávání veřejných zakázek), jejímž cílem je zjednodušit, standardizovat a zprůhlednit zadávání veřejných zakázek Nový systém e-tržišť navazuje na stávající systém e-tržišť pro veřejnou správu

Stávající elektronické tržiště veřejné správy Do Zavedeno usnesením vlády ČR ze dne č. 683 o opatřeních ke koordinovanému vynakládání finančních prostředků na informační a komunikační technologie s účinností od nahrazeno usnesením vlády ČR ze dne č. 343 k používání elektronických tržišť subjekty veřejné správy při vynakládání finančních prostředků 2 provozovatelé: B2B Centrum, a.s. a ECONOMY.CZ s.r.o. (systém AllyGeM)

Aktuální úprava nového systému e- tržišť Usnesení vlády č. 222 ze dne Termín spuštění nového systému elektronických tržišť od pro všechny zadavatele a všechny komodity ze seznamu komodit podle UV č. 451/2011- dobrovolné používání (pilotní provoz do ) Termín povinného používání elektronických tržišť pro ústřední orgány státní správy a jejich podřízené organizace od pro komodity uvedené v seznamu komodit podle UV č. 451/2011

Povinné použití e-tržiště Kritéria - pro povinné použití e-tržiště : Určení zadavatelé (ostatní zadavatelé dobrovolně) Nákup komodity uvedené v seznamu dle Usnesení vlády č. 451/2011 Zadávání veřejné zakázky v jenom ze zadávacích řízení podporovaných e-tržištěm (veřejné zakázky malého rozsahu; veřejné zakázky zadávané ve zjednodušeném podlimitním řízení; veřejné zakázky zadávané na základě rámcové smlouvy (§92/3 ZVZ)

Povinné použití e-tržiště Od : Ústřední orgány státní správy (ÚOSS) - tak, aby prostřednictvím e-tržiště zadaly 100% finančního objemu vynakládaného na stanovené komodity, jejichž zadávání prostř. e-tržiště bude povinné (UV č. 451/2011) Podřízené organizace ÚOSS, které jsou veřejnými zadavateli podle § 2 odst. 2 písm. a) a b) ZVZ: zadat alespoň 50 % finančního objemu vynakládaného na stanovené komodity, jejichž zadávání prostř. e-tržiště bude povinné Ostatní zadavatelé dobrovolné použití (i jiné komodity než UV č. 451/2011) Předpoklad: po 1,5 roku od : Možnost rozšířit povinnosti používat e-tržiště na další kategorie zadavatelů nebo komodity

Aktuální úprava resortního centralizovaného zadávání veřejných zakázek v ČR Usnesení vlády č. 563 ze dne Minimální požadavky na vytvoření a provoz resortních systémů centralizovaného zadávání veřejných zakázek Usnesení vlády č. 930 ze dne o schválení seznamu komodit povinně nakupovaných s využitím institutu centrálního zadavatele

Základní principy centralizovaného zadávání Sdružování potřeb na nákup komodit v rámci jednoho resortu za účelem dosažení nižší ceny komodity Povinnost nákupu vyjmenovaných komodit prostřednictví centralizovaného zadávání V každém resortu působí minimálně jeden centrální zadavatel sdružující objednávky alespoň dvou pověřujících zadavatelů

Centrální zadavatel §3 ZVZ pro jiného (tzv. pověřujícího) zadavatele pořizuje dodávky či služby, jež jsou předmětem veřejných zakázek provádí zadávací řízení a zadává veřejnou zakázku na dodávky, služby či stavební práce na účet jiných zadavatelů odpovídá za případné porušení ZVZ, ledaže k takovému porušení došlo jednáním či opomenutím pověřujícího zadavatele

Zadavatelé zapojení do systému resortního centralizovaného zadávání § 2/2 písm. a), b) a d) ZVZ: Ústřední orgány státní správy Organizační složky státu PO zřízeny nebo ovládány ústředními orgány a organizačními složkami Konkrétní seznam „podřízených organizací“ má za úkol vést MMR

MMR jako správce centralizovaného zadávání Vede seznam veřejných zadavatelů dle §2/2 a), b), c) ZVZ Vede seznam komodit povinně nakupovaných s využitím institutu centrálního zadavatele Zavádí metodiku vyčíslování úspor, dosažených centralizovaným zadáváním, schvaluje provozní řády provozovatelů elektronických systémů zadávání atd. Řídící subjekty - ÚOSS

Klíčové změny v novele ZVZ Snížení zákonných limitů pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu (nyní 2 mil. Kč bez DPH – dodávky a služby, resp. 6 mil. Kč bez DPH – stavební práce) na: : 1 mil. Kč dodávky a služby, 3 mil.Kč stavební práce; : 1 mil. Kč vše [zjednodušené podlimitní ř. - veřejné zakázky na stavební práce – z 20 mil.Kč na 10 mil.Kč.] Zavedení povinnosti uveřejnit smlouvu (včetně změn a dodatků), výši skutečně uhrazené ceny a seznam subdodavatelů, se stanovenými výjimkami: smlouva se nezveřejní – VZMR <500 tis. Kč a další specifikované případy; skutečně uhrazená cena se nezveřejní – VZMR a další specifikované případy; v seznamu subdodavatelů, který bude povinně předkládat zadavateli dodavatel, se neuvedou ti, kteří se na splnění zakázky podíleli méně než 10 % (5 % u významné veřejné zakázky); u subdodavatelů – a.s. je přílohou seznamu i seznam vlastníků akcií, jejichž souhrnná jmenovitá hodnota přesahuje 10 % základního kapitálu

Klíčové změny v novele ZVZ Veřejný zadavatel musí vypracovat a uveřejnit odůvodnění účelnosti veřejné zakázky; přiměřenosti požadavků na technické kvalifikační předpoklady; vymezení obchodních a technických podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele; stanovení základních a dílčích hodnotících kritérií a způsobu hodnocení nabídek ve vztahu k potřebám veřejného zadavatele. U významných zakázek (nad 300 mil.Kč/stát, nad 50 mil.Kč/municipality) schvalování vládou/zastupitelstvem/orgánem rozhodujícím o hospodaření právnických osob zřízených/financovaných státech/municipalitou. Povinnost zadavatele zrušit zadávací řízení, pokud obdrží (či zůstane k hodnocení) pouze jedna nabídka - se stanovenými výjimkami: JŘSU ve výj.případech (fin.,porad.služby, výzkum apod.), příp. sektorový zadavatel; JŘBU – zvl.důvody, nouze, dodatečné/náhradní dodávky apod.; zadání na základě rámcové smlouvy. Zavedení vyškolených "osob se zvláštní způsobilostí" - povinně členové hodnotící komise + vyjadřují se k ZD u nadlimitních VZ zadávaných veř. zadavatelem

Zavedení seznamu hodnotitelů, z něhož budou losováni členové do hodnotících komisí u významných zakázek (nad 300 mil.Kč/stát, nad 50 mil.Kč/municipality) Režim zadavatele v případě, že naplňuje znaky veřejného a současně sektorového zadavatele v sektoru vodárenství, bude takový, že zadavatel bude postupovat dle ustanovení zákona pro veřejného zadavatele Plnění ekonomických a finančních kvalifik.předpokladů nahrazeno čestným prohlášením o ekonomické a finanční způsobilosti splnit veřejnou zakázku, nebude možné splnit prostřednictvím subdodavatele Předběžné oznámení – zadávací řízení začíná 1 měsíc po předběžném oznámení, u všech veřejných zakázek, (se stanovenými výjimkami): VZMR; zjednodušené podlimitní řízení; JŘSU; vybrané případy JŘBU; pokud zadavatel předchozí řízení zrušil pro obdržení jediné nabídky. Klíčové změny v novele ZVZ

JUDr. Daniel Weinhold, Ph. D. tel: Weinhold Legal, v.o.s. Charles Square Center Karlovo náměstí 10 Praha 2 Děkuji za pozornost.