S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KO Ř ENOVÁ ZELENINA
charakteristika Je charakteristická tím, že se používá pouze kořen.
Druhy KO Ř ENOVÉ ZELENINY 1. mrkev 2. celer 3. petržel 4. pastiňák 5. ředkvičky 6. ředkev 7. křen 8. červená řepa 1. černý kořen 2. vodnice 3. tuřín 4. ovesný kořen 5. topinambur Nejznámější druhy:Méně známé druhy:
MRKEV dva druhy – KAROTKA - STOLNÍ MRKEV prodej: - ve svazcích s natí a bez - volně vážená - balená po 1kg v sáčku
Karotka tvar - válcovitý barva – oranžová chuť - sladká Stolní mrkev tvar – ostrého kužele barva – jemně červená chuť - nasládlá
CELER kořen /bulva/ dužnina – smetanová chuť – aromatická prodej: na kusy volně vážený
PETR Ž EL tvar – vřetenovitý barva – našedlá chuť – nasládlá prodej: ve svazcích s natí volně vážená
PASTI Ň ÁK podobá se petrželi kořen je větší než u petržele barva – nažloutlá, na řezu bílá chuť – sladká prodej: volně vážený
Ř EDKVI Č KY kořeny jsou bulvy podle odrůdy mají : různou barvu – červená, červeno bílá, bílá, žlutá různý tvar – kulatý, oválný, vřetenový prodej: ve svazcích
Ř EDKEV tvar – kulatý, kuželovitý barva – bílá, žlutá, žlutohnědá, černá, červená až fialová chuť – nasládlá až palčivá prodej: volně vážená
K Ř EN tvar – válcovitý barva – světle hnědá s bílou dužninou chuť – velmi palčivá prodej: na kusy volně vážený
Č ERVENÁ Ř EPA tvar – kulovitý, vřetenovitý oválný barva – červená chuť - sladká použití – syrová šťáva, vařená, sterilizovaná prodej: volně vážená
OPAKOVÁNÍ: 1. Vyjmenujte nejznámější druhy kořenové zeleniny. 2. Jaký je rozdíl mezi mrkví a karotkou? 3. Jaký je rozdíl mezi petrželí a pastinákem? 4. Jaká je chuť křenu? 5. Jaké májí ředkvičky tvar a barvu? 6. Jaký je rozdíl mezi červenou řepou a ředkví?
ZDROJE: %C5%99epa-s-nat%C3%AD-300x225.jpg %C5%99epa-s-nat%C3%AD-300x225.jpg bila-velky_160x120_ jpg bila-velky_160x120_ jpg
KONEC