Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/02.0010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy filtrů, druhy filtrací
Advertisements

Co to jsou mikrobi?.
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Sterilní trávy (to jako že zrovna nekvetou)
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Mikrobiologické vyšetření
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ ZLATEM
Př_127_Mineralogie_Vlastnosti nerostů Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Praktikum - mikrobiologie
Stavba dřeva Svět práce, 7. ročník VY_32_INOVACE_335, 17. sada, SP
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Separační metody.
Případová studie GLASS UNION Základní charakteristika výroby.
Laboratorní práce č. 2 Destilace Mgr. Helena Roubalová
STAVBA DŘEVA, VLASTNOSTI, VADY
Encaustika pro začátečníky
Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře
Šíření tepla TEPLO Q.
Vyšetření citlivosti k antibiotikům
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ BARVOU. Pomůcky a materiál : sklen ě ná paleta na keramickou barvu porcelánový kalíšek na terpentýn ocelová st ě rka št ě tce na.
Genetická transformace bakterií II
Tato prezentace byla vytvořena
Protokol č. Příprava roztěru hemolymfy
Transformace 1 - KLONOVÁNÍ
Návrh složení cementového betonu.
Alkany.
Stanovení původu kontaminace pacienta. Souvislosti Pacient nakažený infekcí byl po operaci hospitalizován. V průběhu hospitalizace absolvoval každý den.
Antibiogram bakteriálního kmene
Převody čelními ozubenými koly s přímým a šikmým ozubením
Proces bakteriální identifikace Část 1: Příprava API systému.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV Registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_484_Růst a výměna vlasů NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Stanovení citlivosti mikroorganismů k ATB Mgr. Petra Straková Podzim 2014 Cvičení z obecné mikrobiologie.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Mikroskopické techniky, makroskopické znaky kolonií
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zajímavé chemické pokusy
Chemické nádobí a pomůcky.
Tažení Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Lékařská mikrobiologie I Růst bakterií, růstová křivka
"The role of the infinitely small in nature is infinitely large"
Další vlastnosti nerostů
Druhy čar Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Návrhové skici-použití výtvarných technik
Utíká ti trepka! Pavlicová Kristýna, Mintělová Tereza, Vincena Petr, Augustin Marek, Gűcklhorn David, Škvára Jan.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Makroskopické pozorování mikroorganizmů, Gramovo barvení
Cytologie a morfologie bakterií Bi7330
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Izolace genomové DNA Základní kroky: Biologický materiál:
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU
1. Měření a orýsování materiálů
Laboratorní diagnostika
Sklíčkové kultury Cytologie a morfologie bakterií – cvičení
Fyzikální vlastnosti nerostů
VLASTNOSTI NEROSTŮ Opakování na test.
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
"The role of the infinitely small in nature is infinitely large"
Transkript prezentace:

Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/

Izolace mikroorganismů Autor: Bc. Petr Sedláček

Základní pojmy Kultivace = je cílené udržování či rozmnožování mikroorganismů v podmínkách in vitro. Izolace = oddělení jednoho druhu ze směsi mikroorganismů. Kultura = populace mikroorganismů rostoucí na kultivačním médiu.

Používané pomůcky Petriho misky s agarem Bakteriologická klička popř. sterilní plastové kličky /

Používané pomůcky Kahany Kultura bakterií

Křížový roztěr Princip metody spočívá v postupném vyřeďování původní husté kultury tak, aby na konci vyrůstaly na tuhém médiu jednotlivé kolonie mikroorganismů. Po agaru roztíráme stále menší a menší množství mikroorganismů. V místě tzv. hádku již vyrůstají jednotlivé kolonie, u kterých lze hodnotit např. charakteristický profil, tvar, barvu, okraje apod. Kolonie je potomstvo jedné původní buňky. Tato metoda se používá v případě směsných kultur s cílem získat čisté kultury.

Hodnocení kolonií MO / 1. Velikost – kolonie mohou být tečkovité nebo se jejich velikost vyjadřuje průměrem v mm. 2. Tvar – kolonie pravidelně okrouhlá, nepravidelná … 3. Okraje – rovné, zvlněné, výběžkaté, kořenovité 4. Profil - plochý, mírně vypouklý, vypouklý, výrazně vypouklý, pupkovitý, vyvýšené okraje… 5. Povrch – lesklý, hladký, matný, drsný, zvrásnělý.. 6. Transparence – průhledná, průsvitná, neprůsvitná 7. Barva – bezbarvé, šedobílé, barva daná tvorbou pigmentu nebo změnou barevného indikátoru v živné půdě. 8. Změny okolí – posuzujeme změnu barvy (produkce ve vodě rozpustných pigmentů, změna pH média. 9. Konzistence – mazlavá, máslovitá, drobivá, vosková, hlenovitá 10. Zápach – značně subjektivní znak (fekální, hnilobný, kyselý, nasládlý…)

Hodnocení kolonií MO

Postup Vyžíháme bakteriologickou kličku v plameni kahanu. Ze suspenze mikrobů ve fyziologickém roztoku nebo přímo z vyrostlé kolonie na agaru odebereme bakteriologickou kličkou část populace.

Postup Kličkou provedeme oválný nátěr = inokulum. Kličku vyžíháme a přes hustý nátěr provedeme 3 čáry. Znovu kličku vyžíháme a provedeme tři čáry kličkou přes čáry původní (nejprve přes všechny tři předešlé čáry, podruhé jen přes dvě a naposledy přes jednu). Předchozí krok zopakujeme a bez výměny kličky uděláme na zbývající ploše misky přes nové čáry kličkou hádka. Zavřeme Petriho misku a necháme ji inkubovat v inkubátoru v poloze dnem vzhůru.

Schéma křížového roztěru Schéma křížového roztěru kultury na Petriho misku s agarem. Každá barva značí použití nové (nebo vyžíhané) kličky. vlastní zpracování

Výsledek Je-li křížový roztěr správně proveden, narostou mikroorganismy po příslušné kultivaci v koncových částech křížového roztěru ve formě dobře oddělených kolonií.

Způsob očkování kultury na Petriho misku Cílem je získání většího množství kultury pro další práce; příklad očkování 2 různých kmenů na jednu misku; při očkování jednoho kmene se hádek “nakreslí” přes celou plochu misky.

Postup Vyžíháme bakteriologickou kličku. Otevřeme zkumavku s kulturou, ožehneme hrdlo, nabereme malé množství kultury na kličku, ožehneme hrdlo zkumavky nad plamenem a zátku a uzavřeme zkumavku. Otevřeme Petriho misku a několika jemnými tahy rozetřeme kulturu po agaru. Zavřeme Petriho misku a necháme ji inkubovat v inkubátoru v poloze dnem vzhůru.

Zdroje uiozp.ft.utb.cz/studmat/ /Úloha1.doc DP%20Vl%C4%8Dkov%C3%A1.pdf?sequence=1 DP%20Vl%C4%8Dkov%C3%A1.pdf?sequence=1 Veselá, M., Drdák, M.: Praktikum z obecné mikrobiologie, 1999, VUT Brno

Děkuji za pozornost !