Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Utíká ti trepka! Pavlicová Kristýna, Mintělová Tereza, Vincena Petr, Augustin Marek, Gűcklhorn David, Škvára Jan.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Utíká ti trepka! Pavlicová Kristýna, Mintělová Tereza, Vincena Petr, Augustin Marek, Gűcklhorn David, Škvára Jan."— Transkript prezentace:

1 Utíká ti trepka! Pavlicová Kristýna, Mintělová Tereza, Vincena Petr, Augustin Marek, Gűcklhorn David, Škvára Jan

2 Trepka velká prvok kmen nálevníci,
žije v organicky znečištěných vodách (stojaté, sladké vody) živí se mikroorganismy, které přijímá buněčnými ústy

3 Trepka velká většinou nepohlavní rozmnožování
pohlavní rozmnožování = konjugace na těle má brvy, pomocí kterých se pohybuje buňka obsahuje dvě jádra macronucleus zajišťuje vegetativní funkce micronucleus zajišťuje generativní funkce Trepka dorůstá velikosti 0,2-0,3 mm

4

5 1. Stanovení optimálního prostředí
Na podložní sklíčko jsme nanesli kapku senného roztoku a pozorovali pod mikroskopem. Ve zkumavce se senným nálevem jsme měřili teplotu prostředí, v němž trepka žije. Pomocí indikátorového papírku jsme zjistili pH senného výluhu. Pozorovali jsme chování trepky v destilované a znečištěné vodě.

6 Datum Teplota prostředí pH prostředí pach 10°C 7 - 8 Hnilobný, intenzivní 19°C 6,5 - 7

7 4. Trepka je indikátorem čistoty vodního prostředí
Na hodinové sklíčko jsme kápli senný roztok a na okraj jsme vložili malý krystalek příslušné chemické látky. Pozorovali jsme jak trepka reaguje na chlorid kobaltnatý a chlorid kademnatý.

8 Chlorid kobaltnatý – CoCl2
Chlorid kademnatý – CdCl2 Shromažďují se Trepka zahyne

9 6.Sledování tepelné stimulace
Senný roztok jsme rozdělili do zkumavek a nechali 10 minut ustát, trepky se shromažďovaly na povrchu zkumavky. Namočili jsme vatu do horké vody a omotali kolem zkumavky, trepka se schová do nižších poloh ve zkumavce. Stejný postup jsme provedli i pro éter (odebírá teplo a ochlazuje prostředí), trepky opět utekly do nižších poloh. Děj je reverzibilní = vratný.

10 Teplota prostředí Éter Teplá voda 19°C Trepka se nachází u hladiny Po přiložení vaty Trepka se přesunula do hloubky Po odebrání vaty Trepka se po cca 7 minutách opět nacházela u hladiny

11 Závěrečné zhodnocení – taxe trepky velké

12 Zdroje /trepka-velka-1

13 Děkujeme za pozornost 


Stáhnout ppt "Utíká ti trepka! Pavlicová Kristýna, Mintělová Tereza, Vincena Petr, Augustin Marek, Gűcklhorn David, Škvára Jan."

Podobné prezentace


Reklamy Google