Koncepce aktivit v přírodě a jejich odraz ve studijním směru Jan Neuman Katedra Sportů v přírodě UK FTVS Odd. Turistiky, sportů a výchovy v přírodě Tento.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
Pojetí a obsah pedagogiky sportu u nás a v zahraničí
Rozvoj klíčových kompetencí ve všech ročnících nižšího gymnázia formou terénních cvičení TENTO PROJEKT BYL SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Klíčení Rosteme s dětmi Pionýrský program neformálního vzdělávání se zaměřením na děti se specifickými vzdělávacími potřebami.
Jiří Štyrský 11.června 2009 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Současnost a budoucnost.
 Nepopíratelný je pozitivní vliv pohybové činnosti na zdraví člověka. Ne každému však vyhovuje prestižní forma závodění. Existuje bezpočet pohybových.
Projekt Pšov Evropský sociální fond Operační program rozvoje lidských zdrojů ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Most Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Průřezová témata.
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Zahradní terapie Jabok ZS 2014 VK.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
MAN 1. Seminář sociální psychologie se zaměřením na sport Marie Blahutková.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Podniková kultura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Personální plán pro podnikatelský plán
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Číslo materiálu klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
OSTATNÍ FORMY CESTOVNÍHO RUCHU
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_02.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Školy, státní organizace, organizace mládeže, občanská sdružení, cestovní kanceláře, tzv. „outdoorové“ firmy rozvíjející a využívající aktivity v přírodě.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Nářadí pro dům a zahradu. Pojmenuj nářadí používané na zahradě Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
PRAVIDLA V MŠ – HRA NA AUTA Ivana Šůsová. Seřaď podle rychlosti Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Cestovní ruch podle motivace účastníka Motivace v CR = souhrn vnitřních a vnějších podnětů vedoucích k účasti na CR. Rozlišujeme : Rekreační CR (motiv:
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Sémantika dobrodružné výchovy Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Výzva a aktivity v přírodě
Kameny Příroda kolem nás.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Rekreologie 1 (sylabus)
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
4. Pedagogika sportu v systému věd
Teorie rekreace a výchovy v přírodě
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
CLIL v ČR a v zahraničí Content and Language Integrated Learning
CIRKUS od nejmenšího.
Jazyk a řeč – sociální informovanost
VELIKONOČNÍ POMLÁZKA NÁVOD.
BALONKY pracovní listy.
Přiřaď vitamíny Zdraví.
Dopravní prostředky.
Děti a sport Jazyk a řeč.
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Co se přírodě nelíbí.
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
Lodička Bc. Miloslava Vavříková
poznatky, orientace ve známém prostředí
Orientace v řadě.
Transkript prezentace:

Koncepce aktivit v přírodě a jejich odraz ve studijním směru Jan Neuman Katedra Sportů v přírodě UK FTVS Odd. Turistiky, sportů a výchovy v přírodě Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Společenská zakázka pro rozvoj aktivit v přírodě  Přispívat ke zkvalitnění života všech občanů.  Vytvářet prostor a rozšiřovat možnosti pro pěstování aktivit v přírodě pro nejširší okruh občanů, především však pro děti a mládež.  Rozvoj aktivit v přírodě uvádět do souladu se zachováním přírodní rovnováhy.  Přistupovat k aktivitám v přírodě jako k prostředkům všestranného rozvoje osobnosti.

Aktivity v přírodě  V české terminologii poměrně nový termín.  Zahrnuje aktivity v přírodě konané vlastní lidskou silou.  Je to obecný střešní termín ke kterému vztahujeme klasické české termíny – turistika, pobyt v přírodě.  V 70. letech 20. století jsme řadili Aktivity v přírodě pod oblast „Tělocvičných“ či „Tělovýchovných“ aktivit.  Pozdější koncepce absorbovaly vedle českých tradic anglosaské vlivy.

Tělovýchovné a rekreační aktivity v přírodě  Sporty v přírodě s důrazem na výkonnostní pojetí.  Turistika s tradičními i novými druhy.  Rekreace a pobyt v přírodě, které zahrnují vedle rekreačního provádění sportů v přírodě, další zajímavé aktivity..  Táboření, pozorování přírody, cvičení a hry v přírodě, včetně navazujících programů uměleckých.

Turistika  Český termín, který se opírá o historické kořeny.  Nelze ho ztotožňovat jen s aktivitami cestovního ruchu.  Obtížně se překládá do cizích jazyků (není to ani Wandern, ani Trekking, Hiking či Backpacking..)  Česká koncepce zdůrazňuje pohybovou činnost zaměřenou na poznávání přírody, historie i života lidí s využíváním technických znalostí a dovedností (např. orientace, výběr vybavení, vedení túry, ovládání tzv. přesunových prostředků jako je kolo, lyže, lodě aj.).

Nový pohled na aktivity v přírodě  Nové pojetí se utvářelo na FTVS v průběhu mnoha let (od 1953 do 1987).  Uplatňovaly se vlivy sokolského pobytu v přírodě, vojenské přípravy, skautingu, klasického pojetí turistiky i dynamicky se rozvíjejících sportů v přírodě.  Počátkem 70. let 20. století se začíná prosazovat důraz na vlastní aktivitu studentů a prožitkové pojetí celé škály aktivit v přírodě.  Z analýzy mnoha kurzů u nás i v zahraničí jsme vybrali deset oblastí ze kterých by měli čerpat budoucí programy aktivit v přírodě.

Oblast aktivit v přírodě I.  Sporty v přírodě, přístupy k nácviku dovedností, bezpečnostní zásady, výkonnostní i rekreační provádění.  Aktivity typu „survival“, často hraniční výkony. Spojení s rozvojem tzv. Přírodních vícebojů.  Cvičení v přírodě, zdolávání přírodních překážek, lanových překážkových drah a programy v lanových centrech.

Oblast aktivit v přírodě II.  Turistika a putování. Poznávací a prožitkové aktivity, které nesmí z našich programů zmizet.  Pobyt v přírodě a táboření. Inspirace z tradic woodcraftu, skautingu i sokolského pobytu v přírodě.  Hry v přírodě. Dále celý soubor her (seznamovací, zahřívací, hry na důvěru, problémově orientované hry, komunikační hry, hodnotící hry, závěrečné ceremoniály).  Poznávání a pozorování přírody. Ochrana přírody. Důraz na udržitelný rozvoj.

Aktivity v přírodě III.  Lov a sběr plodů a přírodnin. Využití tradičních lidských aktivit s ohledem na ochranu přírody.  Pracovní činnosti a služba. Drobné povinnosti služby na kurzech, pomoc přírodě a lidem.  Umělecko – tvořivá činnost inspirovaná pobytem v přírodním prostředí. Prvky dramatické výchovy, kulturní rozměr a rámec programů využívajících aktivity v přírodě.

Typologie programů využívajících aktivit v přírodě  Sportovně zaměřený program – zdokonalování dovedností a zvyšování výkonnosti.  Rekreační programy pro volný čas.  Vzdělávací programy, např. využití turistiky a poznávání přírody.  Výchovné programy spojované se snahou ovlivnit hodnotovou orientaci účastníků a změny jejich chování.  Programy zaměřené na rozvíjení některých dovedností ve vedení lidí, v komunikaci, v řešení problémů i v hodnocení.  Terapeutické programy napravující nedostatky v sociálním chování.

Aktivity v přírodě v jiných koncepcích  Rekreace v přírodě – zahrnuje i aktivity využívající motorové prostředky.  Výchova v přírodě – důraz na přírodní prostředí, práci malých skupin a reflexi.  Výchova dobrodružstvím – propojení aktivit v přírodě s aktivitami v umělém dobrodružném prostředí.  Výchova výzvou – zdůrazňující integraci všech skupin populace, včetně zdravotně postižených.  Velkou roli hrají aktivity v přírodě v teorii zkušenostní či zážitkové výchovy i v pojetí zkušenostního učení.

Teorie vysvětlující působení aktivit v přírodě na člověka  Učení a výchova prožitkem a zkušeností, podněcování aktivity žáka, vlastní motivace, schopnost sebehodnocení.  Působení přírodního prostředí na lidské chování. Aktivity v přírodě nahrazující iniciační rituály, kompenzují současný odklon od přírody.  Posilování psychické odolnosti, schopnost vyrovnávat se s obtížnými situacemi.  Psychosociální teorie - všechny organizmy pro rozvoj potřebují výzvu (nároky) a podporu (v případě aktivit v přírodě sociální podporu).  Vícefaktorové teorie – mnoho autorů se přiklání k faktu, že efektivnost programů využívajících aktivit v přírodě závisí na mnoha faktorech: organizaci, trvání, typu aktivit, prostředí, vedoucích, skladbě a vedení programu aj.

Podíl aktivit v přírodě na rozvoji tzv. Outdoorového průmyslu  Nové druhy aktivit v přírodě a s tím spojené nároky na vybavení a zařízení.  Atraktivita a komerční zájem o tzv. extrémní sporty.  Podstatná součást tzv. outdoorového vzdělávání manažerů.  Propojení provozovatelů, výrobců, obchodníků a manažérů.

Literatura  Ewert, A. W. Outdoor adventure pursuits. Foundations, Models a Theories. Scottsdalle : Publishing Horizons,  Amesberger, G. Persönlichkeitsentwickling durch Outdoor Aktivitäten? Untersuchung zur Persönlichkeitsentwicklung und Realitätsbewältigung bei sozial Benachteiligten. Frankfurt am Main: Afra Verlag,  Neuman, J. Aktivity v přírodě. Sport-report, 3, 1994, č. 5, s  Neuman,J. a kol. Turistika a sporty v přírodě. Praha: Portál, 