Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Advertisements

Metody oddělování složek směsi. Krystalizace Krystalizací se oddělují složky směsí na základě jejich rozdílné rozpustnosti. Látka méně rozpustná vykrystalizuje.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Test – práce s textem Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_15_Práce_s_textem Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s.
Měření Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_44_Měření Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Směsi-II USAZOVÁNÍ, ODSTŘEĎOVÁNÍ, FILTRACE, KRYSTALIZACE, DESTILACE, REKTIFIKACE, SUBLIMACE Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova.
Webkamery Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_33_Webkamery Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_Galvanické články Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4.
Fyzikální veličiny Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Tlak Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
VY_32_INOVACE_01 Český jazyk 1.třída – nácvik čtení slabik Autor: Veronika Biskupova, Základní škola a Mateřská škola Jivina Vytvořeno v rámci v projektu.
Poznávačka vlajky Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_55_Poznávačka_vlajky Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Úvod do ICT Autor: Mgr. Jan Duchek VY_32_INOVACE_08_Úvod_do_ICT Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK CHEMICKÝCH SMĚSÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiří Hajn Dělení směsí Chemie – 8. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Autor: Mgr . Iveta Váňová
Mgr. Kateřina Gajdošová
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_46_Český kras
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_45_Subtropická biota
VY_32_INOVACE_29_Deleni_se_zbytkem Matematika - 3. ročník
Dělení se zbytkem VY_32_INOVACE_54_Deleni_se_zbytkem
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Krácení zlomků.
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_07_ Ovoce
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_02_Majetek
Směsi.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_08
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
VY_32_INOVACE_32_Zavedeni_nasobeni Matematika - 2. ročník
VY_32_INOVACE_23_Nasobeni_10_100_1000
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_49_Meritka_map_a_planu_1
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_25_Chemické rovnice II
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Shodnost věty o shodnosti trojúhelníků
Mgr. Kateřina Gajdošová
Vzduch Autor: Mgr . Iveta Váňová VY_32_ INOVACE_45_Vzduch
Léto VY_32_INOVACE_59_Leto Prvouka - 2. ročník
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_51_Převody rychlost
VY_32_INOVACE_15- Liška obecná Přírodověda - 4. ročník
Násobení a dělení desetinným číslem
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_ INOVACE_50_ Opakování měření
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_43_Alois Jirásek
VODOJEMY VY_32_INOVACE_25_Vodojemy Vlastivěda, 4.a 5.ročník
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_35_Nacvik_deleni Matematika - 2. ročník
Pohybová soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_02_Svaly
Autor: Mgr. Iveta Váňová
VY_32_INOVACE_42_Spořič_obrazovky
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_14_Elektrický odpor
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ.
Anglický jazyk - gramatika Autor: Mgr. Vlasta Skořepová
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Člověk-zuby Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_15_Člověk-zuby
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Autor: Mgr. Iveta Váňová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Člověk Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_17_Člověk-strava
Anglický jazyk - gramatika Autor: Mgr. Vlasta Skořepová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Korýši Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_28_Korýši-opakování
Transkript prezentace:

Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

Dělící metody - jsou fyzikálně-chemické metody spočívající v oddělení složek směsí. Filtrace Sublimace Krystalizace Sedimentace Destilace

Filtrace je metoda dělení pevné látky od kapaliny pomocí filtru. Jako filtr slouží v laboratorní chemii nejčastěji filtrační papír, ale v určitých situacích lze jako filtr použít i látku nebo písek (např. v čističce odpadních vod). Tekutina suspenze filtrem protéká, zatímco pevné částice filtr zachycuje.

Krystalizace : využívá se schopnosti některých látek vylučovat se z roztoku v podobě krystalů - krystalovat. př. : výroba cukru, získávání kuchyňské soli z mořské vody

Usazování těžších, nerozpustných součástí v kapalné nebo plynné směsi. Nejčastěji se s tímto pojmem setkáváme v geologii a lékařství.

1. Teploměr 2. Spojovací trubice 3. Destilační baňka 4. Zdroj tepla 5. Chladič 6. Výtok chladicí vody 7. Baňka s destilátem Destilace : využívá se rozdílné teploty varu jednotlivých složek směsí. Získaná kapalná složka směsi se nazývá destilát. př. : získávání vodíku nebo kyslíku ze vzduchu, získávání látek z ropy

Sublimace je skupenská přeměna, při které se pevná látka mění na plyn, aniž by došlo k tání pevné látky (tedy bez průchodu kapalnou fází).

Zdroj obrázků : Vytvořeno jako DUM do předmětu chemie na Základní škole a Mateřské škole 17.listopadu 1325, příspěvková organizace, Mladá Boleslav pro osmý ročník základní školy. Materiál slouží k výkladu učiva oddělování složek směsi. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Materiál byl vytvořen a pilotován ve I. pololetí školního roku 2012/2013