KRIZE A ZÁNIK ŘÍMSKÉ REPUBLIKY 146 – 31 př. n. l. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.www.rvp.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KRIZE A ZÁNIK ŘÍMSKÉ REPUBLIKY
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Úhel Převody jednotek velikosti úhlů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radomír Macháň. Dostupné z Metodického portálu.
ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Téma: ŘECKO 7, Makedonie Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Alexandr Veliký Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012 Anotace:
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
 podmínkou pro vznik republiky=ústava  poslanci na ní pracují, Francie válčí dál  Francie velice oslabená – vzrůstají nepokoje a nespokojenost  soudní.
Rodina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š03_s01_07.
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: správa, armáda, gladiátoři, triumvirát Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum:
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: boj, právo, vláda Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012 Anotace: podpora.
Svržení atomových bomb na japonská města v srpnu 1945 Druhá světová válka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Jiří Lux Datum/období: 21. října 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Náhradní rodinná péče TÉMA SADY: Občanská výchova.
Pokus o sjednocení Německa. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
téma České země a habsburská monarchie v 1. polovině 19. století
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Marca Aurelia Téma: Řím za Marca Aurelia Téma: Řím za 1
Pracovní list k procvičení znalostí o jednoduchých strojích Autor
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Pražské červnové povstání
Název vzdělávacího materiálu
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Převody – jednotky délky
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
PÍSMENKOVÁ BABIČKA Ach milé děti,
MAGNETICKÉ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PÉČE O ZDRAVÍ Obrázek dostupný z:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Správné užití přímé řeči
Antické Řecko – doba železná
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Části kruhu Matematika 8 – I.díl
MYKÉNSKÉ OBDOBÍ Mykénské období ukončil vpád Dórů VLÁDNOUCÍ VRSTVA – MOHUTNÉ PEVNOSTNÍ REZIDENCE, ZE KTERÝCH OVLÁDALA NEJBLIŽŠÍ OKOLÍ (kyklopské zdivo)
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Ověř si své znalosti z živočišné říše!
Období vlády jedné strany
Znáš dobře mluvnici? Hodnocení testu
3. st. Krize říma za principátu opakování – krize republiky, triumviráty, císařství.
PÓLY MAGNETU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Čtverec kružítkem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Mluvíme, sjednáváme po telefonu (mobilu…)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Rozmach Španělska a boj Nizozemí za nezávislost
Revoluce ve Francii
Převody délky MATEMATIKA
Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Politická a sociální krize římské republiky
Politická a sociální krize římské republiky
Základní škola Čelákovice
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Římská republika.
Římská republika uč. str.105.
České země za 1. světové války
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vzájemná poloha dvou kružnic
Starověké Řecko VZNIK MĚSTSKÝCH STÁTŮ (8. – 6. stol. př. n. l.)
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Převody – jednotky délky
VY_32_INOVACE_NJ
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Transkript prezentace:

KRIZE A ZÁNIK ŘÍMSKÉ REPUBLIKY 146 – 31 př. n. l. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Krize, která začala na konci 3. století př. n. l. a vyvrcholila rozpadem republiky, měla tři hlavní příčiny :

Přečtěte si rozhovor dvou mužů, který se mohl odehrát v Římě kolem roku 130 př. n. l. Hovoří spolu Říman Quintus Ferridius a řecký otrok Polyfilos, kteří se už velmi dlouho znají. Polyfilos: Zdravím tě! Jak se ti daří? Quintus: Moc špatně! Polyfilos: Jak to? Quintus: Pořád nemám práci. Můj nejmladší syn- ten pátý- je nemocen a já si nemohu dovolit zaplatit lékaře. Dnes je výdej obilí ze státních zásob a já tam musím jít, abychom vůbec měli alespoň něco málo k jídlu. Někdy si doopravdy přeju: být tak otrokem! A jak pak se daří tobě? Polyfilos: Taky zle! Quintus: Jak to, prosím tě? Do armády nemusíš, máš jisté živobytí a lehkou práci jako vychovatel pánova synáčka. Polyfilos: To bývávalo. Teď je ze mě posel, nosím dopisy z jednoho kouta Říma do druhého a často musím i na venkov. Quintus: A pročpak to? Polyfilos: To nevím, ale myslím si, že mě chce mít pán z domu. Našel zalíbení v mé galské přítelkyni Merimane – tak asi překážím. A ona přece lpí na mně! A pán mi zakázal svatbu. Quintus: To je tvrdé! Polyfilos: Taky si myslím, že mě chce prodat. Až doteď to nebyl úplně nejhorší pán a dával mi naději, že dostanu brzy svobodu. Teď se dostanu k nějakému rasovi, který mě strčí do šlapacího mlýna a já budu dřít do úmoru. Quintus: Každý má své starosti. Já už ale musím jít, abych stihl to obilí, měj se dobře! Polyfilos: Hodně štěstí! Zkus vysvětlit rozdíly v postavení městské chudiny a otroků v Římě. Proč se otrokům říkalo „živé nářadí“?

Tenemene fvcia et revocamendo omnvm evviventivm in aracallisti Nápis z plakety, kterou nosil otrok, který svému pánovi často utíkal: Drž mě pevně, abych neutekl,a vrať mě zpět mému pánovi. Kolem roku 150 př. n. l. žily v Itálii asi 4 miliony svobodných občanů Říma a 1 milion otroků.

Plinius, římský státník a spisovatel ( 1. století n. l.): (BITTNER, V. - RICHTER, E. Geschichte und Geschehen Band vydání. Stuttgart: Ernst Klett Verlag: 1995, s ISBN (Překlad: autor) „Kráčíme na cizích nohou, čteme cizíma očima, zdravíme z cizích vzpomínek*, žijeme z cizí práce.“ * Mnozí význační Římané měli speciální otroky, kteří měli za úkol pamatovat si jména jiných důležitých římských občanů, kteří stáli pánovi za pozdrav, a včas je pánovi připomenout. Takovým otrokům se říkalo NOMENCLATORES.

Prohlubující se krize vyvolala potřebu reforem s cílem:

REFORMY BRATŘÍ GRACCHŮ Tiberius Gracchus př. n. l. pokus o pozemkovou reformu - stanovena maximální rozloha polí vlastněných jedním vlastníkem, přebytečná půda měla být rozdělena bezzemkům pokus o pozemkovou reformu - stanovena maximální rozloha polí vlastněných jedním vlastníkem, přebytečná půda měla být rozdělena bezzemkům Gaius Gracchus př. n. l. zákon o prodeji levného obilí chudým návrh na udělení římského občanství všem svobodným italikům návrh na udělení římského občanství všem svobodným italikům Oba bratři byli zabiti při nepokojích, které byly vyvolány jejich politickými odpůrci.

Politické rozdělení sil v Římě Konzervativní – proti reformám, opora v armádě Reformisté – opora v lidovém shromáždění

Vzájemné nepřátelství obou táborů přerostlo v OBČANSKOU VÁLKU Gaius Marius Lucius Cornelius Sulla Krvavá občanská válka přivedla k moci vůdce optimátů SULLU – v roce 83 př. n. l. Na vrcholu moci v roce 79 př. n. l. odstoupil a o rok později zemřel.DIKTÁTOR PROSKRIPCE Vláda teroru: fyzická likvidace politických odpůrců: PROSKRIPCE KONFISKACE Zabavování majetku zavražděných: KONFISKACE

Odpověz na následující otázky: Použij text z učebnice str. 117 Kým byl Spartakus? Kdo byl gladiátor? Co bylo cílem povstání? Kdo byl Marcus Licinius Crassus? Jak byli potrestání přeživší povstalci?

ŘÍM CAPUA MUTINA FLORENCIE BRUNDISIUM VESUV CRASSŮV PŘÍKOP ZNIČENÍ ODTRŽENÝCH SKUPIN PORÁŽKA OTROKŮ, SPARTAKOVA SMRT VÍTĚZSTVÍ OTROKŮ VÍTĚZSTVÍ ŘÍMANŮ Najdi v učebnici stejnou mapu a zapiš do této mapky letopočty bitev Spartakova povstání

Neklid v provinciích, problémy s obchodem Piráti ve Středozemním moři Korupce a anarchie v Hispánii Pohraniční války (pontský král)

Použité prameny a literatura: BITTNER, V. - RICHTER, E.: Geschichte und Geschehen Band vydání. Stuttgart: Ernst Klett Verlag, ISBN FREYH, R. - VOLKMER, J. - HUG, W. - RUMPF, E.: Menschen in ihrer Zeit 1 Im Altertum und früher Mittelalter. 1. vydání. Stuttgart: Ernst Klett Verlag, RULF, J. - VÁLKOVÁ, V.: Dějepis pro 6.ročník základní školy a 1. ročník osmiletého gymnázia. 1. vydání. Praha: SPN, ISBN X. ŠTĚPÁNKOVÁ, A. - SLEPIČKA, P.: Odmaturuj z dějepisu vydání. Brno: Didaktis, ISBN Dostupné z www: jpg 19.jpg ssus.gif Ilustrace: 2, 7, 9 autor