NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UMĚLECKÝ ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH VE DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ.
Advertisements

* Dějepis – Kultura v dějinách * Šablona: III/2 * Pořadové číslo: 1.20 * Autor: Mgr. Soňa Blažková * Škola: ZŠ Choltice * Klíčová slova: generace národního.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/  Název výukového materiálu: Národní divadlo.
PRAHA. Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Jiřina Holešovská Ročník 5. Datum Šablona V/2 Č. materiálu VY_52_INOVACE_11.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_12_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum : květen 2012  Název :VY_42_INOVACE_4.2.1.
VY_12_INOVACE_Rů_I_14 Drama 2/2 - Národní divadlo Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
41 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/06 Název materiálu: Hudební forma
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Název učiva: BEDŘICH SMETANA
zpracovaný v rámci projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Národní divadlo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_15 TÉMA: Vlastivěda4
Obecní dům David Kotek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_06 Název Josef Kajetán Tyl Téma hodiny Josef.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Člověk a jeho svět Vlastivěda
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/01 
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Přírodní zdroje na Zemi
Název projektu: Moderní škola
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_22   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Národní divadlo, jeviště, hlediště.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
D I V A D L O.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NOVÉ MĚSTO (PRAHA) základy položil Karel IV. v roce 1348, město
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
České drama Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník: 7.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Život – pohledy na přírodu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Česká hymna a její tvůrci
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_ Hudební skladatelé TÉMA: Antonín.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _8.ročník_07
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Počátky slovesného umění
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

ANOTACE Materiál je určen pro výuku hudební výchovy pro žáky speciálních tří, pro práci na interaktivní tabuli Doba vzniku leden 2012 Ověřeno Žáci byli blíže seznámeni s pojmem Národní divadlo, se zájmem sledovali výklad tématu, byli vedeni k samostatnému vyprávění svých zážitků z dosavadních divadelních představeních. Byli seznámeni s novými pojmy – činohra, balet, opera. Bylo by vhodné téma Národní divadlo zařadit do výuky i mimo hudební výchovu ( např. do Vlastivědy)

Národní divadlo

Národní divadlo v Praze patří mezi nejznámější divadla v České republice. Novorenesanční budova divadla od Josefa Zítka je jednou z nejvýznamnějších staveb v zemi jak z hlediska obecně národně-kulturního, historického, tak i z hlediska čistě architektonického.

Historická budova – stavba a výzdoba Stavební architekt Josef Zítek byl pověřen, aby vypracoval návrh stavby Národního divadla O tři roky později na jaře 16. května v roce 1868 byl za velikých slavností položen pro stavbu Národního divadla základní kámen

Na výtvarné výzdobě divadla se podíleli zejména - Mikoláš Aleš, František Ženíšek, Josef Václav Myslbek, Václav Brožík a Julius Mařák. Národní divadlo bylo poprvé otevřeno 11.června 1881 premiérou Libuše od skladatele Bedřicha Smetany

Poslech Libuše - úryvek

12. srpna 1881, došlo v Národním divadle k požáru a bylo z velké části zničeno, byla to Národní katastrofa

Popis Divadlo je 26 m vysoké. Velice dobrá akustika a slyšitelnost i v nejsvrchnějších patrech. Nad hledištěm visí dvě tuny těžký lustr o šířce 3 metry a délce 5,5 metrů, který má 260 lampiček. Mezi jevištěm a hledištěm jsou 3 opony. Železná opona pro případ požáru, druhá opona namalována Vojtěchem Hynaisem (oslavuje obětavost českého národa při budování Národního divadla) a třetí opona je červená, sametová a roztahuje se ručně. Nad oponami lze spatřit nápis „Národ sobě“, který vystihuje spolu s Hynaisovou oponou občany, kteří darovali peníze na výstavbu budovy. V divadle se nachází i varhany. Na prvním balkóně se nacházejí malby Mikoláše Alše a Františka Ženíška. V prostorách divadla jsou též bysty osobností, které se mimořádně zasloužily o divadlo. Jsou zde i 3 nástropní malby. Jedna zobrazuje zlatý věk, druhá úpadek a třetí znovuvzkříšení.

Osobnosti,které se podílely na výzdobě Národního divadla -> Mikoláš Aleš - František Ženíšek

Železná opona oslavuje obětavost českého národa při budování Národního divadla

Umělecké soubory Národní divadlo má tři různé vlastní umělecké soubory: - Činohra Národního divadla - Balet Národního divadla - Opera Národního divadla

Nová scéna

Zdroje Ilustrace: