Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_548_ Výroba cukru Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma:Člověk a svět práce Tématický celek:Technologické procesy Ročník:4. Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učeb. materiálu: Prezentace Anotace: Vědomostní test, surovina, výroba, hlavní a vedlejší produkty výroby Klíčová slova: řepa, šťávy, cukr, odpady Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
Test na znalost výroby cukru
1 průměrná cukernatost se u cukrovky pohybuje: a)15 % b)17 % c)20 % d)22 %
2 cukrovka obsahuje cukr disacharid a)glukózu b)škrob c)sacharózu d)laktoza
3 Průměrný výnos cukrovky na ha : a)10 t b)25 t c)55 t d)88 t
4 Při výrobě cukru jsou meziprodukty v tomto pořadí: a)difuzní šťáva – cukrovina – lehká šťáva – těžká šťáva b)lehká šťáva – difuzní šťáva – těžká šťáva – cukrovina c)cukrovina – lehká šťáva – difuzní šťáva – těžká šťáva d)difuzní šťáva – lehká šťáva – těžká šťáva – cukrovina
5 lehká šťáva vzniká při výrobě cukru: a)odpařováním vody b)čištěním pomocí páleného vápna c)odstřeďováním d)difuzí
6 těžká šťáva vzniká při výrobě cukru: a)odpařováním vody b)čištěním pomocí páleného vápna c)odstřeďováním d)difuzí
7 difuzní šťáva obsahuje a) 8 % cukru b)12 % cukru c)15 % cukru d)18 % cukru
8 Cukrovina vzniká z: a)difuzní šťávy b)lehké šťávy c)těžké šťávy d)melasy
9 do odstředivky dáváme: a)difuzní šťávu b)cukrovinu c)lehkou šťávu d)těžkou šťávu
10 vedlejšími produkty při výrobě cukru jsou: a) b) c)
Správné odpovědi
1 průměrná cukernatost se u cukrovky pohybuje: a)15 % b)17 % c)20 % d)22 %
2 cukrovka obsahuje cukr disacharid a)glukózu b)škrob c)sacharózu d)laktoza
3 Průměrný výnos cukrovky na ha : a)10 t b)25 t c)55 t d)88 t
4 Při výrobě cukru jsou meziprodukty v tomto pořadí: a)difuzní šťáva – cukrovina – lehká šťáva – těžká šťáva b)lehká šťáva – difuzní šťáva – těžká šťáva – cukrovina c)cukrovina – lehká šťáva – difuzní šťáva – těžká šťáva d)difuzní šťáva – lehká šťáva – těžká šťáva – cukrovina
5 lehká šťáva vzniká při výrobě cukru: a)odpařováním vody b)čištěním pomocí páleného vápna c)odstřeďováním d)difuzí
6 těžká šťáva vzniká při výrobě cukru: a)odpařováním vody b)čištěním pomocí páleného vápna c)odstřeďováním d)difuzí
7 difuzní šťáva obsahuje a) 8 % cukru b)12 % cukru c)15 % cukru d)18 % cukru
8 Cukrovina vzniká z: a)difuzní šťávy b)lehké šťávy c)těžké šťávy d)melasy
9 do odstředivky dáváme: a)difuzní šťávu b)cukrovinu c)lehkou šťávu d)těžkou šťávu
10 vedlejšími produkty při výrobě cukru jsou: a).. cukrovarské řízky b).. saturační kaly c)... melasa