Kutná Hora - 2016 RND R. P AVEL P UNČOCHÁŘ, CS C., SEKCE VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ M INISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ Hrozba sucha na území ČR a aktivity ministerstva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
RNDr. Milan Hladík, PhD., Ing. Jan Cihlář
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Regionální plán územního systému ekologické stability a ozelenění obcí a krajiny na území obcí regionu Cézava (POV 2004) TELNICE 19. Listopadu 2004.
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
1.lekce TEZE: Terminologie k popisu oběhu vody v přírodě Schematizace povodí v rámci srážko-odtokového procesu, hlavní složky bilanční rovnice Klimatické.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář,
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Aktuální informace o vodním hospodářství v působnosti Ministerstva zemědělství a příprava velké novely vodního zákona RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Ing.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Mgr. Mark Rieder
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Vodní hospodářství Přednáška pro ESF 2009
Fluviální geomorfologie Zdeněk Máčka
SUCHÁ NÁDRŽ DUBNICE – JEŠTĚDSKÝ POTOK PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
SUMP - Plány udržitelné městské mobility Ministerstvo dopravy , Žďár nad Sázavou.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Nejlepší realizovaná společná zařízení v Karlovarském kraji 1.
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
01  PF02-12 Podprogram na podporu obnovy venkova  PF03-12 Podprogram podpory předprojektové přípravy projektů regenerace brownfields ve ZK  PF04-12.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
Společenské konsekvence výstavby přehrad v povodí Odry Mgr. Lukáš Kala, Ph.D. a Mgr. Tomáš Chabada – Katedra environmentálních studií FSS MU 1.
Adaptace v krajině, jejich potenciál a význam David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
8/9/12 Ing. Martin Keprta Povodí Vltavy, státní podnik PŘÍPRAVA REALIZACE MALÝCH VODNÍCH NÁDRŽÍ NA RAKOVNICKU.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Vodohospodářské aktuality
Kalamitní situace - opatření
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Vodohospodářské aktuality
Vláhová bilance jako ukazatel dostupné vody v krajině
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Strategie k zabezpečení vodních zdrojů v průběhu změny klimatu
Informace o závazných částech „Národního plánu povodí Dunaje“– problematika DČOV v ÚPD Informace o závazných částech „Plánu pro zvládání povodňových rizik“
Dotační příležitosti pro obce JMK
Přístup Ministerstva zemědělství k řešení problematiky sucha
VODA PRO KAŽDÉHO, PRO ŽIVOU PŮDU A ZDRAVOU KRAJINU!
Ladislav Špaček, SCHP ČR APROCHEM
Transkript prezentace:

Kutná Hora RND R. P AVEL P UNČOCHÁŘ, CS C., SEKCE VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ M INISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ Hrozba sucha na území ČR a aktivity ministerstva zemědělství k omezení jeho následků

Kutná Hora OECD – „Disponibilní zásoby vody v evropských zemích“ Zdroj: EEA – Istanbul, 2009 ČR

Kutná Hora Hlavní výstupy scénářů pro ČR Hlavní výstupy scénářů pro ČR  celkový úhrn srážek se příliš nezmění  dramaticky se změní jejich distribuce v průběhu roku (i meziročně?!)  „ZAPOMEŇTE NA PRŮMĚRY – ROZHODNOU EXTRÉMY“ : povodně a sucha povodně a sucha

Kutná Hora  změnit náhled na povodně – mají negativní dopady → ale jsou vodním zdrojem pro překlenutí sucha na území „střechy Evropy“  „stará pravda“ na území ČR (ČSR) – nádržemi zachytit povodně, využít akumulaci na posílení vodních zdrojů k překlenutí sucha  historie vodního hospodářství ČR – Výzkumné ústavy založené již v r. 1919

Kutná Hora „sucho“ „povodeň“ Celkem 9x od 1997 Celkem 2,5x od 1997 SUCHO 2003, 2014, 2015 POVODNĚ 1997, 1998, 2000, 2001, , 2009, 2010, 2013

Kutná Hora

Bilanční zajištění vodních zdrojů dle scénářů scénář % nezabezpečených odběrů Povodí Vltavy, s.p. Povodí Labe, s.p. Povodí Ohře, s.p. Povodí Moravy, s.p. Povodí Odry, s.p. střední *) ? *) h odnoty z celé soustavy nádrží Účinnost akumulace vody v přehradních nádržích potvrdily jak transformace povodňových průtoků, tak nalepšování průtoků vody v letech 2003 a 2015

Kutná Hora Meziresortní komise VODA - SUCHO založena ministry MZe a MŽP (2014) založena ministry MZe a MŽP (2014) Cíl: Podklady pro vypracování „Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky“ Cíl: Podklady pro vypracování „Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky“ 19 členů, zapojeno 12 institucí, + poradní sbor 19 členů, zapojeno 12 institucí, + poradní sbor MZeMŽP SPÚČHMÚ VÚMOP v.v.i. VÚV TGM v.v.i. SOVAKMPO SVH (Povodí s.p.) MMR HZSIEEP

Kutná Hora „Příprava realizace opatřeni pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody“ (schváleno usnesením vlády ČR č. 620 z 29. července 2015) Monitorovací a informativní opatření („A“ – 7 úkolů) Monitorovací a informativní opatření („A“ – 7 úkolů) Legislativní opatření („B“ – 6 úkolů s 9 pod-úkoly) Legislativní opatření („B“ – 6 úkolů s 9 pod-úkoly) Organizační a provozní opatření („C“ – 8 úkolů) Organizační a provozní opatření („C“ – 8 úkolů) Ekonomická opatření („D“ – 6 úkolů) Ekonomická opatření („D“ – 6 úkolů) Technická opatření („E“ – 8 úkolů) Technická opatření („E“ – 8 úkolů) Environmentální opatření („F“ – 8 úkolů) Environmentální opatření („F“ – 8 úkolů) Jiná (doplňující) opatření („G“ – 7 úkolů) Jiná (doplňující) opatření („G“ – 7 úkolů) Celkem 50 úkolů, MZe řeší 25, ostatní MŽP, MPO, MV

Kutná Hora Generel lokalit k akumulaci povrchových vod  rozsáhlé diskuse s dotčenými obcemi, ochranou přírody, s podporou značné části sdělovacích prostředků a veřejnosti – vesměs negativní stanoviska  Diskuse k revizi a aktualizaci Generelu k navýšení počtu lokalit zařazením dříve vypuštěných:  revize 2015 – návrh rozšíření s.p. Povodí o z KÚ  aktualizace 2016 po projednání s obcemi + 16  2 vyjmuty pro prevenci povodní  ?? Výsledek projednání s MŽP  Zjevně žádné změny, trvá původních 65 lokalit

Kutná Hora

Závlahy Praha – Podpora rozvoje závlahových zařízení Podpora rozvoje závlahových zařízení Odstranění sedimentů z nádrží a zvýšení objemu akumulované vody Propojení vodárenských soustav Propojení vodohospodářských soustav Údržba drobných vodních toků a výstavba malých nádrží a rybníků bez rybochovného cíle Obnova zaniklých rybníků a nádrží Příprava výstavby nádrží v regionech vystavených častému suchu Podpora regulace odtoku z melioračních drenáží  Navrženo založení a financování 12 programů na období 2016 – 2033 (ve 3 etapách)

Generel vodního hospodářství krajiny České republiky Etapa I. Zemědělská akademie Mendelova universita v Brně, Centrum výzkumu globální změny AV ČR, VÚV TGM v.v.i., VUT Brno, VÚMOP v.v.i.

Zemědělská akademie

Závlahy Praha – Situace závlahových systémů v r % nad 20% ČR - 3,4%

Závlahy Praha – s. p. PovodíPočet odběratelůPrůměrný odběr (tis. m3) Labe Vltavy22666 Ohře31302,7 Odry9194 Moravy – p. Dyje ,9 Moravy – p. Moravy 1040,8 Stávající využívané závlahové systémy

Závlahy Praha – s. p. PovodíPočet žadatelůPlocha k závlaze (ha) Moravy ,9 + dovybavení stávajících Labe dovybavení stávajících Vltavy15 433,6 + dovybavení stávajících Ohře dovybavení stávajících Odry00 Požadavky na rozšíření zavlažovaných ploch

Závlahy Praha – Dotační tituly pro rozvoj a obnovu závlah Podpora vybudování kapkové závlahy v ovocných sadech, chmelnicích, vinicích a ve školkách (60 000,- Kč/ha, dlouhodobý hmotný majetek) -pokračuje Podpora konkurence schopnost agropotravinářského komplexu – závlahy: Podpora obnovy a budování závlahového detailu a optimalizace závlahových sítí je nově připravován: Program rozvoje závlahových zařízení ( zahrne HZZ, čerpací stanice, nádrže i detaily) Program na podporu rekonstrukce, oprav a modernizace hlavních odvodňovacích zařízení

Kutná Hora Program regulace odtoku z odvodňovacích melioračních zařízení 11 – 20% nad 30 % ČR – 25,37 Probíhá analýza stávajících závlah a překryvy s odvodněním – řešení VÚMOP Odvodnění pozemků – r. 1993

Kutná Hora název lokality státní podnik Povodí krajvodní tok plocha lokality (ha) objem nádrže (mil. m 3 ) počet dotčených budov PěčínLabeKrálovéhradeckýZdobnice80,017,18 VlachoviceMoravyZlínskýVlára156,319,45 SenomatyVltavyStředočeský Kolešovický potok 25,60,70 ŠanovVltavyStředočeský Rakovnický potok 22,20,50

Kutná Hora Názorový rozpor, který nepříznivě ovlivňuje veřejnost  objem vody v půdě a krajině je zásadní a výrazně převyšuje kapacitu nádrží – nač je tedy dále budovat  Kolik vody se tedy skutečně zadrží a kdy?  Kolik z ní bude disponibilním vodním zdrojem?  akumulace vody v přehradních nádržích je nutná,  Objemy vody a jejich využitelnost lze kvantifikovat!  Jde o vodní zdroje k udržitelnosti života!  Neomezují se žádná opatření pro retenci vody v území a zadržení v krajině!

Kutná Hora Jak s rozpory v pojetí prevence povodní a prevence před dopady sucha???? Nikdo z vodohospodářů (“techniků“) nebrání rozvoji retence vody v krajině a přírodě blízkým opatřením Výsledky z prevence povodní jednoznačně svědčí o malé účinnosti přírodě blízkých opatření (realizovaných výrazně vyššími náklady) Výsledky prevence dopadů sucha plošnými opatřeními ke zvýšení retence vody v území nejsou k dispozici – kromě teoretických odhadů možností zvýšení objemů vody v půdě

Kutná Hora Bezesporu rozumným řešením je realizace obou přístupů  Zlepší se životní prostředí, ráz krajiny a revitalizují se upravené vodní toky, vroste biodiversita a zkvalitní se stav ekosystémů  Bude zajištěna dostupnost a udržitelnost našich vodních zdrojů  Proč tedy negování stanovisek, rozpory a zdržování realizace opatření jednostranným nadřazováním veřejného zájmu?

Děkuji za pozornost ! Děkuji za pozornost ! Kutná Hora