Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
Advertisements

Halové prvky Halogeny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
17 skupina.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
HALOGENY.
Kyselé deště SO3+H2O = H2SO4 ZKOUŠKA. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Fosfor a jeho sloučeniny
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Fluorid v zubní hygieně
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
HALOGENY Prvky 17. (VII.A) skupiny.
Stopové prvky Olivia Stamates.
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Michaela Tesařová, Tereza Majnerová, Barbora Frolíková
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Halové prvky /halogeny/
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Matěj Stach.  Ochrana užitkových organismů, materiálů, potravin i lidského zdraví před organismy, které se přemnožily nebo se vyskytují v místech, kde.
H A L O G E N Y.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Mgr. Blanka Nezdařilová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
VLASTNOSTI A STANOVENÍ VYBRANÝCH ANIONTů JAN TŘÍSKA CENTRUM VÝZKUMU GLOBÁLNÍ ZMĚNY AV ČR ČESKÉ BUDĚJOVICE.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – kationty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Halogeny. Jsou to prvky VII.A skupiny Patří k nim: fluor F, chlor Cl, brom Br, jod I Kolik mají valenčních elektronů?
Bc. Veronika Doložílková Bc. Michaela Šindelářová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
HALOGENY. Prvky 17. skupiny periodické soustavy prvků (mají 7 valenčních elektronů) Mezi halogeny patří: FLUOR CHLOR BROM JOD Vlastnosti halogenů: Jsou.
NEKOVY - HALOGENY chemie 8. ročník HALOGENY – HALOVÉ PRVKY prvky VII.A skupiny (17) F, Cl, Br, I jsou velmi reaktivní - vyskytují se pouze ve sloučeninách.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - halogeny O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Halogeny Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
ANOTACE: MATERIÁL JE URČEN PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU A SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉHO UČIVA. VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
rozbor vod kovy ve vodách
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VLIV NADMĚRNÉHO PŘÍJMU FLUORIDŮ NA ORGANISMUS
Buňka  organismy Látkové složení.
Stopové prvky Markéta Grulichová
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
= přeměna látek a energií
17 skupina.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU

Fluor Halogen Zelenožlutý toxický plyn (dráždivé účinky) Velmi reaktivní prvek V přírodě se vyskytuje pouze ve sloučeninách Fluorit (kazivec) CaF 2 Kryolit Na 3 [AlF 6 ] Fluorapatit Ca 5 (PO 4 ) 3 F S kovy reaguje za vzniku fluoridů F -

Fluor v životním prostředí Přírodní zdroje Eroze Sopečná činnost Přirozené lesní požáry Aerosoly mořské vody

Fluor v životním prostředí Antropogenní zdroje Spalování uhlí Fluoridace pitné vody Průmyslová výroba – výroba hliníku, oceli, mědi, niklu – barviva, keramika, sklo, lepidla, freony, pesticidy, hnojiva Farmaceutický průmysl – zubní pasty, ústní vody – léky

Fluor v lidském těle Stopový biogenní prvek Mineralizace kostí a zubní skloviny (fluor se ukládá ve formě fluorapatitu) → pevnost Fluorohydroxyapatit je málo rozpustný v kyselém prostředí → odolnost vůči tvorbě zubního kazu Nachází se také v měkkých tkáních V organismu asi 2,6 g fluoru Doporučená denní dávka 1-2 mg, dávka nad 20 mg je toxická

Fluoridace K prevenci zubního kazu Fluoridace pitné vody – v ČR se neprovádí od r Fluoridace mléka – v ČR se neprovádí Fluoridace kuchyňské soli Fluoridové tablety (NaF) Fluoridy v zubních pastách, gelech, ústních vodách

Fluor v potravinách a nápojích Mořské ryby Obiloviny, luštěniny Hlávkový salát, špenát, pažitka Čajovník (šálek čaje může obsahovat až 7,8 mg fluoridů) Citrusové a grapefruitové nápoje

Fluor v potravinách a nápojích Minerální vody

Toxické působení sloučenin fluoru Fluoridy vytváří s kationty hliníku fluorohlinitanové komplexy Komplexy aktivují G proteiny Mohou napodobovat nebo stimulovat působení hormonů, růstových faktorů, neurotrasmiterů Ovlivňují – imunitní systém – transport iontů – nervový přenos – růst a dělení buněk

Negativní účinky nadbytku fluoru Akutní toxicita – nauzea, zvracení, průjmy, křeče Dentální fluoróza Měknutí kostí Hypotyreóza Poškození jater, ledvin Zhoršení paměti, neschopnost soustředění, zmatenost, zpomalení reakcí Neurotoxické účinky u dětí – nižší IQ Alzheimerova choroba – v kombinaci s hliníkem

Děkuji za pozornost

Použité zdroje STRUNECKÁ, Anna a Jiří PATOČKA. Doba jedová. Vyd. 1. Praha: Triton, ISBN STRUNECKÁ, Anna a Jiří PATOČKA. Nové poznatky o toxických účincích fluoru a hliníku [online] [cit ]. Dostupné z: STRUNECKÁ, Anna. Vliv nadměrného příjmu fluoridu na lidský mozek. In: Nezdravi.cz [online]. Český portál, o.p.s., 2013 [cit ]. Dostupné z: nadmerneho-prijmu-fluoridu-na-lidsky-mozek.aspxhttp://nezdravi.parlamentnilisty.cz/Articles/293-vliv- nadmerneho-prijmu-fluoridu-na-lidsky-mozek.aspx ČÁBELKOVÁ, Petra. Lokální a celková fluoridace a její vliv na zdraví chrupu potažmo zdraví celkové u dětí staršího školního věku [online]. České Budějovice, 2013 [cit ]. Dostupné z: STRUNECKÁ, Anna a Jiří PATOČKA. Fluor a lidské zdraví [online]. [cit ]. Dostupné z: zdravotnicke-noviny-zdn/fluor-a-lidske-zdravi http://zdravi.euro.cz/clanek/mlada-fronta- zdravotnicke-noviny-zdn/fluor-a-lidske-zdravi