Financování léčiv pro vzácná onemocnění - současná situace a jak dál? Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Racionální preskripce - MINULOST
Advertisements

Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Centrová léčba roku několik poznámek
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
HTA a vzácná onemocnění ČAVO –
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
ČINNOST PŘÍSTROJOVÉ KOMISE
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
DIABETES MELLITUS V PRAXI REVIZNÍHO LÉKAŘE Úvod do problematiky, výchozí fakta MUDr. Miloslava Dubovská.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Konference Farmaceutický trh – čo ovplyvňuje spotrebu liekov. Bratislava, hotel Marrol´s 9. október 2007, Symsite Research.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
V ZÁCNÁ ONEMOCNĚNÍ Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Biologická léčba v centRech se Zvláštní smlouvou MUDr
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Analýza nákladové efektivity: panitumumab+mFOLFOX6 vs
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 Systém veřejného zdravotního pojištění © Radek Policar.
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
[ 1 ] © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v novém systému regulace.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Léčba vzácných onemocnění legislativní rámec pro léčbu vzácných onemocnění Mgr. Filip Vrubel 12. července 2012 ředitel odboru farmacie.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Stanovení maximálních cen a stanovení výše a podmínek úhrad léčivých přípravků - změny od.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2007 Státní ústav kontrolu léčiv Role SÚKL v novém systému regulace cen a úhrad LP a PZLÚ Praha Role SÚKL v.
LP KALYDECO ivakaftor LP KALYDECO k léčbě cystické fibrózy (CF) u pacientů od 6 let věku, kteří mají v genu CFTR mutaci G551D v ČR řádně.
Vzácná onemocnění, léky pro vzácná onemocnění Kateřina Kubáčková FN v Motole, Praha EMA, COMP.
Léčba vzácných onemocnění Léčivé přípravky na vzácná onemocnění – dostupnost a náklady Mgr. Filip Vrubel 21. listopadu 2012 ředitel odboru farmacie.
Biologická léčba Hradec Králové, 16. dubna Mgr. Jakub Dvořáček, AIFP.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
PSP ČR Vzácná onemocnění Výskyt u 5/ obyvatel Příčina často není známa 80% genetický podklad 95 % vzácných onemocnění nemá zatím léčbu.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Tisková konference Státního ústavu pro kontrolu léčiv a Ministerstva zdravotnictví České republiky Snížení cen léků – ušetří pacienti i pojišťovny ,
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Úvod do problematiky, dosažené výsledky Josef Vymazal.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
MUDr. JUDr. Petr Honěk náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči
Financování inovativní léčby, příležitosti a limity
Přínosy inovativní léčby seminář
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
NDP aneb Národní akční plán
Standardizace odborné zdravotní péče
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Financování léčiv pro vzácná onemocnění - update 2014
„Stárnutí populace – analýza nákladů zdravotního a sociálního systému“
Poptávka po zdravotní péči
Financování léčiv pro vzácná onemocnění - současná situace a jak dál?
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
HOSPITAL MANAGEMENT 2017 PharmDr. Lenka Vostalová, Ph.D.
následná lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Akutní lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Dosavadní stav Cenová regulace Stanovení úhrady MF ČR
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
, Olomouc.
Transkript prezentace:

Financování léčiv pro vzácná onemocnění - současná situace a jak dál? Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment

K LÍČOVÉ OTÁZKY Jaké jsou skutečné náklady na léky na vzácná onemocnění (tzv. orphan drugs; ODs) v ČR? Současné nastavení systému úhrad a vliv na ODs? Je možné posuzovat orphan drugs podle kritérií nákladové efektivity/HTA?

N ÁKLADY NA OD V ČR Registrováno 66 těchto léčiv (k 25/9/2011) Procento z hrazených léčiv/úhrad ZP: VZP náklady na léky 2010: 30,6 mld. Kč; celá ČR = 47,1 mld. u orphans není doplatek, tj. 2,1 mld. = 4,4%

VZP+SZP – ABSOLUTNÍ ČÍSLA

VZP – PODÍL NA VŠECH LÉCÍCH Zdravotní pojišťovny ve SZP = 3% (2011)

P REDIKCE NÁKLADŮ NA OD V EU 2010: 3,3%  2016: 4,6% Schey 2011

TOP 10 LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ (VZP, SZP)

S POTŘEBY PODLE KATEGORIÍ - VZP

D OSTUPNOST OD S V ČR Klimeš, et al. (iHETA) - ISPOR 2012; Analýza = dostupnost v distribuci 49 z 66 registrovaných EMA (74%) Průměrná doba od registrace k získání úhrady = 2,27 let

Ú HRADY Analýza k Registrováno 21 LP se statusem OD Celkem hrazeno 10 molekul/ 11 nehrazeno Trvalá úhrada = 3 molekuly – Ambrisentan (PAH), velaglucerase alfa (Gauscher 1), tobramycin (CF) Dočasná úhrada = 7 molekul Žádná z molekul neprošla hodnocením SUKLu s analýzou cost-utility (QALY)

KRITÉRIA PRO PŘIDĚLENÍ ÚHRADY V ČR § 39b Zásady stanovení nebo změn výše a podmínek úhrady léčivých přípravků Kriteria hodnocení – terapeutická účinnost a bezpečnost – závažnost onemocnění – nákladová efektivita – náklady a přínosy na jednoho pojištěnce a celkové náklady na zdravotní péči hrazenou ze zdravotního pojištění – veřejný zájem – vhodnost cesty podání, formy, síly – obvyklé dávkování – nezbytná délka léčby – míra součinnosti osoby, které je podáván – jeho nahraditelnost jiným léčivem – předpokládaný dopad úhrady na finanční prostředky zdravotního pojištění – doporučené postupy odborných institucí a odborníků, a to vždy z hlediska nákladové efektivity a s ohledem na dopad na finanční prostředky To sem nepatří (jen technické prvky)

R EGULACE ORPHANS V ČR VILP v rámci úhrady – § 39d: Ústav rozhodne o výši a podmínkách dočasné úhrady vysoce inovativního přípravku, u něhož není znám dostatek údajů o nákladové efektivitě nebo výsledcích léčby při použití v klinické praxi, a to pouze tehdy, odůvodňují-li dostupné údaje dostatečně průkazně přínos vysoce inovativního přípravku pro léčbu….. – 1. přípravek nemá alternativu, – 2. přípravek lze použít k terapii onemocnění, které dosud nebylo možné dostatečně úspěšně léčit dosavadní terapií, a dosavadní údaje nasvědčují klinicky významně vyšší účinnosti, – 3. přípravky představují zcela nový koncept léčby onemocnění ve srovnání se stávající terapií v případech, kdy stávající terapie není pro významnou skupinu pacientů dostatečně vhodná a existuje odůvodněný předpoklad klinicky významně vyšší účinnosti a bezpečnosti Symbol S (nákladná léčba v centrech)

C O SE STANE PO 3 LETECH ? Po skončení dočasné úhrady jsou na VILP aplikována pravidla nákladové efektivity vč. Explicitní hranice ochoty platit (3x HDP) Nejpravděpodobnější scénář: – Ve většině případů se jen potvrdí výsledky známe z klinických studií – Nejsou data na provedení prokazatelné CEA (chybí dlouhodobá data, nejsou údaje o QoL, malé počty pacientů) – OD se „nedostane“ do hranice ochoty platit, i když data má (nulový komparátor = vysoké inkrementální náklady)

D UBEN 2013 = SUKL APLIKUJE TVRDOU HRANICI OCHOTY PLATIT NA VŠECHNY LÉKY „Na základě výše hodnoty ICER, která překračuje obecně akceptovatelnou hranici ochoty platit, Ústav úhradu nepřiznává“ Použita metodika WHO-CHOICE z roku 2003 = vše přes 3xHDP/QALY je „nákladově neefektivní“… Kč Aplikace veřejného zájmu (§39b odst. 2, písm. d ) Dohoda mezi výrobcem a plátcem může vést ke snížení ICER pod tuto hranici

SUKL ROZHODUJE JEN NA ZÁKLADĚ CUA ParametrHodnocení SUKLu Účinnost a bezpečnostPasovní komentování studií Závažnost onemocněníNezabývá se Nákladová efektivitaDominantní pro rozhodnutí/3xHDP Veřejný zájemNení jasně definován Nahraditelnost jiným léčivemNezabývá se Dopad na rozpočetKontroluje správnost/ale nemá vliv Doporučené postupy OSNení silný argument SUKL se tak ještě více posouvá z pozice hodnotitele (assessment) do pozice rozhodovatele (appraisal/decision)

3 PŘÍKLADY HZ Z POSLEDNÍHO MĚSÍCE ( DUBEN 2013) = KDE JE „ VALUE “ ??? Lék ALék BLék C Orphan statusANO/VILPNENE/VILP IndikaceNarkolepsie s kataplexií Obtížně léčitelné astma u dětí Add-on terapie epilepsie Existence alternativyNE, poslední volbaNE poslední volbaANO, několik Přínos terapie v QALY +0,56 (10 let)+0,5 QALY (6 let)??? Analýza nákladové efektivity 2,76 mil. Kč/QALY1,3 mil. Kč/QALY??? ( Kč/respondéra) Počet léčených pacientů/rok Dopad na rozpočet/rok 1,5 mil. Kč2,2 mil. Kč1,1 mil. Kč Hodnocení SUKLuNehradit Hradit

… K ČEMU TO POVEDE ? Výrobci se ještě více budou vyhýbat správnímu řízení vedenému SUKLem ….individuální schvalování přes §16: – Příslušná zdravotní pojišťovna hradí ve výjimečných případech zdravotní služby jinak zdravotní pojišťovnou nehrazené, je-li poskytnutí takových zdravotních služeb jedinou možností z hlediska zdravotního stavu pojištěnce. = „stínový/šedý“ úhradový systém – Neexistují předem daná kriteria ani časové lhůty – Proces je netransparentní a není možnost odvolání – Nejsou k dispozici žádné přehledy = nevíme, co je a co není hrazeno, ani za jakých podmínek

D ŮRAZ NA SOCIÁLNÍ / ETICKÉ HODNOTY Drummond 2007 ORPHANs

F LEXIBILNÍ WTP ANEB RŮZNÁ VÁHA PRO QALY

EPILOG Národní strategie pro vzácná onemocnění na léta 2010 až 2020 ( ) – „Cílem Národní strategie je zefektivnit diagnostiku a léčbu vzácných onemocnění a zajistit všem pacientům se vzácným onemocněním přístup k indikované a vysoce kvalitní zdravotní péči a následné sociální začlenění, a to na základě rovného zacházení a solidarity.“ Národní akční plán pro vzácná onemocnění ( ) (5. Zlepšení dostupnosti a kvality péče pro pacienty s RD) – …..zajistit všem pacientům se vzácným onemocněním rovnocenný přístup k indikované a vysoce kvalitní zdravotní péči a zavést taková organizační opatření, aby byly odstraněny bariéry v přístupu pacientů k takovéto péči. – V nejbližším dvouletém období je třeba vypracovat analýzu a návrh účelné a včasné farmakoterapie pomocí nákladných léčivých přípravků pro vzácná onemocnění (orphan drugs) v návaznosti na mezinárodně uznávané standardy a doporučené postupy ve smyslu zlepšení dostupnosti a efektivity péče.

Děkuji za pozornost !