Protipovodňová opatření vč. možnosti vyvlastňování Přehrady a povodně - možnosti regulace seminář Senát PČR 29. října 2013, Praha Král Miroslav.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Advertisements

Programy prevence před povodněmi v gesci Ministerstva zemědělství.
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Vodní díla na cizích pozemcích Praha
1 Umísťování symbolů a jiných uvítacích zařízení územní samosprávy při pozemních komunikacích Porada Ministerstva vnitra Praha.
P OJIŠTĚNÍ NEMOVITOSTÍ V ZÁPLAVOVÝCH ÚZEMÍCH – MOŽNOST POVINNÉHO ZAVEDENÍ ? Ing. Daniel Pokorný RNDr. Pavel Punčochář, CSc. sekce vodního hospodářství.
VYVLASTNĚNÍ a nucené omezení vlastnického práva Filip Dienstbier.
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Jihočeský kraj realizované projekty 1. Opatření ke zpřístupnění pozemků Realizátor stavby: Pobočka Prachatice Název: „Společná zařízení v katastrálním.
Návrh věcného záměru zákona o stavebních úřadech - co by bylo, kdyby… Ing. Jiří Štochel, VITA software s.r.o. 1.
POVODEŇ Povodeň je přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda zaplavuje území mimo koryto vodního toku.
Konec ochrany zemědělské půdy před zástavbou? Legislativní ochrana půdy před záborem 24. května 2016.
Legislativa, finanční zajištění a návaznost ústředních orgánů na řešení problematiky dopravy a dopravní infrastruktury v Pardubickém kraji –
Studie možného VD Hanušovice Generel LAPV Strana 2 Proč byl Generel LAPV pořízen: za posledních 50 let se postupně zvyšuje průměrná roční.
Budování cyklostezek z pohledu správce vodních toků Mladá Boleslav Ing. Růžena Divecká Povodí Labe, státní podnik.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
ÚSPORY MINISTERSTVA VNITRA, POLICIE ČR A HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR V ROCE 2011 Ministr vnitra Radek JOHN.
Zelená stuha Možnosti financování projektů obcí MŽP.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
1 Dotčené orgány Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský úřad Plzeňského.
Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství
Ochrana ZPF v územních plánech
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
Úřad práce České republiky
„Váš kraj, Váš rozpočet“
SEMINÁŘ AKTIVNĚ S BESIPEM
ČESKÉ STAVEBNICTVÍ A LEGISLATIVA
SMĚRNICE 2000/60/ES Evropského parlamentu a Rady z 23
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Zpráva o uplatňování ÚP
Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Stavební uzávěra základní informace
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Krajský úřad Libereckého kraje
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
OPŽP PO 4 - Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Seminář s krajskými úřady
Rozvoj matematického modelování na Povodí Moravy od roku 1997
Zpráva o uplatňování územního plánu
Pozemkové úpravy.
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách v roce 2017
Ideová východiska záměru územní studie krajiny
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
STAVEBNÍ ZÁKON.
Vodní plochy jako VKP z pohledu práva
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Zvládání sucha a stavu nedostatku vody
Velkokapacitní skleníky
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Daň z nemovitých věcí 28. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
III. etapa programu Podpora prevence před povodněmi Ministerstva zemědělství RNDr. Pavel Punčochář, CSc., vrchní ředitel sekce vodního hospodářství.
Vodní plochy versus odnětí zemědělské půdy ze ZPF a odvody
Územní plán s prvky regulačního plánu
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
OP ŽP PO 4 - Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Informace k územním studiím krajiny z hlediska metodického
Transkript prezentace:

Protipovodňová opatření vč. možnosti vyvlastňování Přehrady a povodně - možnosti regulace seminář Senát PČR 29. října 2013, Praha Král Miroslav

Obsah Povodeň v červnu 2013 Preventivní protipovodňová opatření (PPO) Usnadnění realizace PPO - vodní zákon - zákon o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury - stavební zákon - zákon o vyvlastnění 2 Seminář Přehrady a povodně - možnosti regulace Senát PČR

Povodeň v červnu 2013 S.p. Povodí Celkem staveb DotčenoSplnilyJen do návrh. parametrů Částečně - problémy Nedokon- čeno Labe Vltava Ohře2724 Celkem Funkce staveb na ochranu před povodněmi v červnu 2013 Projekt Vyhodnocení povodně v červnu 2013 úkol MŽP podle us. vlády z č. 533 předběžná zpráva do závěrečná zpráva s návrhem opatření do Seminář Přehrady a povodně - možnosti regulace Senát PČR

Povodeň v červnu 2013 Návrhy hlavních zásad na zkvalitnění protipovodňové ochrany a pro omezování následků povodní Posílit retenční funkce vodních nádrží revizí manipulačních řádů vodních děl Rozšiřovat monitorování průtoků a instalaci varovných systémů na drobných vodních tocích Vymezovat stavby protipovodňových opatření v příslušné územně plánovací dokumentaci jako veřejně prospěšné stavby pro usnadnění jejich realizace (problém provedení, resp. vynucení změny ÚPD) Detailně prověřit možnosti protipovodňových opatření v dílčích povodích v procesu plánování v oblasti vod 4 Seminář Přehrady a povodně - možnosti regulace Senát PČR

Strukturální Technická opatření (vodní nádrže, úpravy koryt vodních toků ochranné hráze a poldry, odsazení hrází, čištění koryt vodních toků a údržba břehových porostů, odbahnění rybníků, zvyšování bezpečnosti vodních děl, pozemkové úpravy s protierozními a vh. opatřeními a další) Přírodě blízká opatření (zvyšování retenční schopnosti krajiny – průlehy, příkopy, zasakovací pásy, záchytné sedimentační nádrže, hrazení bystřin, pozemkové úpravy, revitalizace koryt vodních toků a údolních niv k rozlivům povodní a další) Koncepce řešení problematiky ochrany před povodněmi v České republice s využitím technických a přírodě blízkých opatření (us.vl. č.799/2010) Nestrukturální Nestrukturální (zlepšení systému povodňové služby, povodňové plány, mapování povodňových rizik, územní plánování, agroenvironmentální opatření a vhodné zemědělské a lesnické obhospodařování krajiny, a další) 5 Seminář Přehrady a povodně - možnosti regulace Senát PČR Preventivní protipovodňová optření

6 Seminář Přehrady a povodně - možnosti regulace Senát PČR Preventivní protipovodňová optření Území určená k řízeným rozlivům povodní - § 68 VZ (NV č.203/2009 Sb.) Obnova přirozených rozlivů povodní (záplavových území) - § 66 VZ

7 Seminář Přehrady a povodně - možnosti regulace Senát PČR Preventivní protipovodňová optření

Preventivní protipovodňová opatření Program podpora prevence před povodněmi III ( ) podpora projektové dokumentace od roku 2014 podpora PPO s retencí a PPO podél vodních toků rozsah cca 4,5 mld. Kč obce – žadatelé o podporu při budování protipovodňových opatření lokálního charakteru zaměřených na snižování rizika povodní z přívalových srážek na drobných vodních tocích výstavbou a obnovou (rekonstrukcí) suchých nádrží (poldrů) v kombinaci s případnou úpravou koryt vodních toků (zkapacitnění) v intravilánech obcí (jen pro obce, které jsou určenými správci drobných vodních toků) 8 Seminář Přehrady a povodně - možnosti regulace Senát PČR

9 vodní zákon Usnadnění realizace PPO - vodní zákon Novela vodního zákona č.254/2001 Sb. zákonem č.181/2008 Sb. Novela vodního zákona č.254/2001 Sb. zákonem č.181/2008 Sb. (účinnost od ) Vyvlastňovací titul pro veřejně prospěšné stavby na ochranu před povodněmi – vloženo ustanovení § 55a § 68 Území určená k řízeným rozlivům povodní – pozemky pro potřebné stavby dohodou nebo vyvlastněním, pro pozemky zátopy omezení vlastnických práv (věcné břemeno) a náhrada za škodu vzniklou řízeným rozlivem na půdě, polních plodinách, lesních porostech a stavbách. rezerva státních pozemků Podle zákona o Pozemkovém fondu ČR vytvořena rezerva státních pozemků (NV č.237/2011 Sb.) a každoročně se aktualizuje dohoda Pro získávání vlastnického práva k pozemkům pro uskutečnění veřejně prospěšné stavby na ochranu před povodněmi s upřednostňuje dohoda

10 Seminář Přehrady a povodně - možnosti regulace Senát PČR zákon o urychlení výstavbydopravní, vodní a energ. infrastruktury Usnadnění realizace PPO – zákon o urychlení výstavby dopravní, vodní a energ. infrastruktury Novela zákona č.416/2009 Sb. zákonem č.209/2011 Sb. Zákon č. 416/2009 Sb. upravuje podmínky přípustnosti vyvlastnění za účelem urychlení procesu výstavby Novela rozšířila původní zákon o vodní a energetickou infrastrukturu v § 1 doplnila odst. 3 „Vodní infrastrukturou se pro účely tohoto zákona rozumí stavba vodního díla umisťovaného v plochách a koridorech vymezených v platné politice územního rozvoje nebo veřejně prospěšné stavby na ochranu před povodněmi“. Další novela zákonem č.405/2012 Sb. (netýká se vodní infrastruktury)

11 Seminář Přehrady a povodně - možnosti regulace Senát PČR stavební zákon Usnadnění realizace PPO – stavební zákon Novela stavebního zákona č. 183/2006 Sb. zákonem č.350/2012 Sb. (účinnost od ) Doplnění výčtu technické infrastruktury v § 2 odst. 1 písm. k) bod 2 o stavby ke snižování ohrožení území živelními nebo jinými pohromami Díky tomu lze využít vyvlastňovací titul v § 170 odst. 1 písm. a) pro technickou infrastrukturu, včetně plochy nezbytné k zajištění její výstavby a řádného užívání pro stanovený účel, pro vymezené veřejně prospěšné stavby ve vydané ÚPD provedení, resp. vynucení změny ÚPD Základní problém k řešení - provedení, resp. vynucení změny ÚPD § 44 - o pořízení ÚP rozhoduje zastupitelstvo obce v samostatné působnosti

zákon o vyvlastnění Usnadnění realizace PPO - zákon o vyvlastnění Novela zákona o vyvlastnění (účinnost od ) Zákon č.405/2012 Sb., kterým se mění zákon č.184/2006 Sb., o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění), zákon č.357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č.416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury, ve znění zákona č.209/2011 Sb. Úprava § 24, 25 a 28 řeší odkladný účinek soudního sporu (zrušen, je-li podána žaloba jen proti výši náhrady) Úprava § 10 Náklady při vyvlastňování (cena podle odhadu podle původního stavu a užití) – neplatí min. ceny pozemků podle výměru MF č. 01/2010 Seznam zboží s regulovanými cenami (Cenový věstník MF 13/2009) 12 Seminář Přehrady a povodně - možnosti regulace Senát PČR

Děkuji za pozornost Ing. Miroslav Král, CSc. Ministerstvo zemědělství ředitel odboru vodohospodářské politiky a protipovodňových opatření tel miroslav. 13