Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Interpretace právní normy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRAMENY A PRAVIDLA OBCHODNÍHO PRÁVA
Advertisements

Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Legislativní proces Realizace práva
Interpretace práva.
Správní právo Pojem správního práva.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Předmět a prameny pracovního práva
INTERPRETACÍ se rozumí výklad práva,tj. právního textu, psaného práva
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Jsou situace, kdy by měli zdravotníci žádat pacienty, aby žádali o soudní rozhodnutí? Radek Policar.
Interpretace práva Jiří Vítek. Obecná charakteristika interpretace práva = výklad práva poznávací funkce a argumentační mezistupeň mezi tvorbou a aplikací.
Správní činnosti.
Trestní právo I. (hmotné) – 2. seminář Výklad trestního zákona
Právní normy Struktura a druhy
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
BRUSEL Ia Tomáš Břicháček Seminář ČAK Uznávání a výkon.
Teorie práva 3 Semináře – sudý týden.
Interpretace a aplikace práva
Aktivní veřejný pořádek (Nutně použitelné normy) Přednáška pro kurs MPS podzim 2006,
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Teorie práva Interpretace a aplikace práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Správní právo Pojem: ta část právního řádu, která upravuje veřejnou správu Předmět úpravy: široký okruh právních norem, které upravují práva a povinnosti.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Vnitřní závazné předpisy
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
INTERPRETACÍ se rozumí výklad práva,tj. právního textu, psaného práva
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
9. Realizace práva a jeho aplikace
Výhrady k mezinárodním smlouvám Výklad mezinárodních smluv
PŘEDNÁŠKA Č. 6 POUŽÍVÁNÍ CIZÍ KOLIZNÍ NORMY
Základy správního práva trestního
Aplikace práva Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Evropský standard správního uvážení. Pojem správního uvážení dvojí pojetí správního uvážení 1. užší pojetí: případy, kdy právní úprava výslovně dává veřejné.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Realizace a aplikace práva Katedra práva.
1 ČESKÝ SVAZ ZAMĚSTNAVATELŮ V ENERGETICE NEOPRÁVNĚNÝ ODBĚR ELEKTŘINY V ČR Vít KLEIN, Ph.D.
Správní právo  Soubor veřejnoprávních norem, které upravují organizaci a činnost veřejné správy  Samostatné právní odvětví 1. Předmět 2. Metoda právní.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
TEORIE PRÁVA Interpretace práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Zpětný a další odkaz Simulace a obcházení zákona v MPS Kolizní problematika obecné části soukromého práva Přednáška pro kurs MPS I Zdeněk Kapitán Zápatí.
Právo člena zastupitelstva obce na informace
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Správní právo procesní
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Struktura právních norem
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
APLIKACE PRÁVA INTERPRETACE PRÁVA PRÁVNÍ ODPOVĚDNOST
Interpretace a aplikace práva
Základy právní argumentace, Výklad adekvátní, restriktivní a extenzivní; aplikace práva podle analogie a extenzivní výklad.
Právní normy (pojem, struktura, působnost)
Právo.
Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann.
INTERPRETACÍ se rozumí výklad práva,tj. právního textu, psaného práva
Interpretace práva.
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Právní normy ON 1. M.
Základy práva I 1. přednáška
Transkript prezentace:

Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Interpretace právní normy

Interpretace Výklad (interpretace) právních předpisů je mimořádně důležitou právní disciplínou, neboť ze samotného znění normy nelze ve složitějších případech vyčíst, jaké pravidlo na daný skutkový stav dopadne a jak přesně mu v daném kontextu rozumět.

Interpretace Výklad je považován za "královskou" disciplínu práva, mezi právníky velmi ceněnou; kreativním výkladem právních předpisů lze dojít například i k opačným závěrům. Známé je pořekadlo: co právník, to názor, nebo dva právníci, tři názory

Dělení Základní dělení právního výkladu je: -Extenzivní – výklad rozšiřující – umožňuje aplikaci na širší okruh případů (z lat. ex- + tendere = natahovat) -Restriktivní - výklad zužující (z lat. re- + stringere = svázat).

Metoda výkladu Žádnou normu nelze vykládat izolovaně. Pravidlo v normě obsažené musí být vždy nahlíženo v kontextu právního řádu, tedy všech souvisejících norem a všech obecných pravidel norem vyšší právní síly. Právo rozeznává různé metody výkladu. Ke správnému výkladu lze dojít jedině jejich kombinací, nikoli izolovaným použitím jedné z nich.

Metoda výkladu Základní druhy metod Gramatický výklad Logický výklad Výklad z judikatury (soudní) Systematický výklad Doktrinární výklad Analogický výklad Teleologický výklad Historický výklad

Metody výkladu Gramatický výklad je přímočarý jazykový výklad normy z jejího textu. Při výkladu se vychází z větné stavby, z použitých sousloví a spojek, rozebírají se vztahy mezi jednotlivými částmi souvětí i jednotlivých vět, (poměr slučovací a vylučovací mezi větami i větnými členy), použití čárek, zkoumá se, co použité výrazy obvykle znamenají apod.

Metody výkladu Logický výklad hledá mezi normami logické souvislosti, např. má-li se hypotéza rozpadat na dvě neslučitelné alternativy, musejí se tyto části hypotézy vykládat tak, aby nemohly nikdy nastat současně. Logický výklad užívá tradiční ustálené argumenty. (Viz níže)

Metody výkladu Výklad z judikatury je obdobou výkladu doktirnárního.Norma se zde vykládá na základě ustálené judikatury. Soud totiž právo pouze nevykládá, ale často dotváří – stanoví podrobná pravidla, dává obsah obecným výrazům v normě. (Např. ustálený výklad pro ublížení na zdraví a těžkou újmu na zdraví, ustálený výklad hranic policejní provokace při nasazení agenta v trestním řízení apod.)

Metody výkladu Systematický výklad pracuje s umístěním právní normy v systému předpisu. Např. zařazení do určitě hlavy zákona naznačuje úmysl zákonodárce, jak normu využít. Obecná ustanovení se týkají celého předpisu, zvláštní část obsahuje pravidla pouze pro dané situace apod.

Metody výkladu Doktrinární výklad vykládá normu nebo právní pojem tak, jak je to obvyklé v právní nauce (doktríně, teorii), aniž by se takový výklad nutně musel opírat o explicitní zákonné ustanovení. Jedná se o výklad opírající se o pravidla vědeckých disciplin práva.

Metody výkladu Analogický výklad (výklad a simili) se použije, pokud právní předpis neobsahuje příslušnou normu upravující danou situaci. Lze využít buď analogii legis – pravidlo vycházející ze smyslu předpisu, nebo analogii iuris – pravidlo vycházející ze smyslu právního odvětví. V některých právních odvětvích, např. trestní právo, je analogie částečně nepřípustná.

Metody výkladu Teleologický výklad vychází ze smyslu zákona, úmyslu zákonodárce, společenského konsenzu v dané problematice, vychází z účelu, pro který byl předpis přijat. Často bývá zkoumána důvodová zpráva k předpisu, ve které zákonodárce své úmysly vysvětluje. Bývá využívána argumentace ad absurdum: „pokud by platil tento výklad, došli bychom až do absurdní situace, kdy …“

Metody výkladu Historický výklad podobný výkladu teleologickému. Zkoumá poměr normy k předchozím úpravám, důvody jejího přijetí (při tomto druhu výkladu se například čtou stenozáznamy z parlamentu z doby vzniku normy).

Argumenty logického výkladu Arg. a contrario (z opaku) – zkratka a contr., stanoví-li norma něco výslovně, nemůže platit opak. Norma se nemůže vztahovat na jiné adresáty než v normě vymezené, na jiné případy než v normě vymezené apod. Arg. a maiori ad minus (od většího k menšímu) – např. má-li určitou povinnost osoba určitého právního postavení,tím spíše bude platit povinnost pro osobu postavení slabšího. (vlastník – nájemce) Arg. a minori ad maius (od menšího k většímu) – Splňuje- li osoba jednu z podmínek získání nároku, tím spíše nárok vznikne, pokud bude splňovat podmínek více.

Použitá literatura: Varvařovský, P.: Základy práva – o právu, státě a moci. ASPI Publishing, Praha 2009 Jiří Boguszak, Jiří Čapek, Aleš Gerloch: Teorie práva. ASPI Publishing, Praha vyd. Internetový server Iuridictum (Encyklopedie)

Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu OBZORY Autor: Eva Romancovová Předmět: Základy práva Datum: 31. ledna 2010