Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Rekvalifikace realizované Úřadem práce ČR a projekt UNIV 3
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Terénní sociální práce
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Pečovatelské centrum Praha 7 Realizace systému profesního vzdělávání v Pečovatelském centru Praha 7.
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
INDIVIDUÁLNÍ PROJEKT OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST Prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí lékařů, zubních lékařů a farmaceutů.
Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Mgr.Kateřina Dosoudilová, DiS.
Legislativa.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Vzdělávání sociálních pracovníků
Novinky ve specializačním vzdělávání
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Závěrečné shrnutí projektu „ Podpora a rozvoj poskytovatelů sociálních služeb v Hodoníně formou vzdělávání jejich zaměstnanců“
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Kvalita pracovních sil v cestovním ruchu. Trošku statistiky  Celkový počet pracovních úvazků v cestovním ruchu: *  Celková návštěvnost ubytovacích.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
1.  Má svoji odbornou společnost v rámci ČLS JEP  Má svoji subkatedru v rámci IPVZ  Nemá svůj obor, jednotný systém vzdělávání RL  Kvalifikace RL.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Informace ze sociální oblasti
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Mezinárodní den sester květen 2009
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Fakulta zdravotnických studií
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Sociální šetření a legislativa
NOVELA ZÁKONA č. 95/2004 Sb. Konference NCO NZO 12. září 2008
Studijní program Ošetřovatelství
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Ing. Stanislava Správková
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Cesta k uplatnění na trhu práce
Transkript prezentace:

Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?

Potřeba dalšího vzdělávání v sociálních službách? „Vzdělávání je i naše věc, to není něco, co za nás rozhodne ministerstvo.“ PhDr. Jiřina Šiklová, Csc. socioložka a pedagožka

Požadavky zákona o sociálních službách na další vzdělávání zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů: § další vzdělávání sociálních pracovníků, § 116 – další vzdělávání pracovníků v sociálních službách, Zaměstnavatel je povinen zabezpečit další vzdělávání v rozsahu nejméně 24 hodin za kalendářní rok, kterým si zaměstnanec obnovuje, upevňuje a doplňuje kvalifikaci. Tato povinnost se vztahuje i na pracovníky s dohodami o provedení práce, se zkrácenými úvazky, atd.

Požadavky zákona o sociálních službách na další vzdělávání Povinnost dalšího vzdělávání se nevztahuje: na zaměstnance ve zkušební době, na zaměstnance, který v daném roce absolvoval kvalifikační kurz Pracovník v sociálních službách, nebo např. na zdravotní sestry v pobytovém sociálním zařízení, - je zohledněna nepřítomnost v práci v rozsahu delším než jeden kalendářní měsíc,

Formy dalšího vzdělávání v sociálních službách A) specializační vzdělávání, B) akreditované vzdělávací programy, C) odborné stáže, D) školicí akce. - NE Studium SŠ, VOŠ nebo VŠ.

Formy dalšího vzdělávání Specializační vzdělávání -zajišťují vysoké školy a vyšší odborné školy, -navazuje na získanou odbornou způsobilost k výkonu povolání sociálního pracovníka,

Formy dalšího vzdělávání Akreditované vzdělávací programy -akreditace vzdělávacích zařízení a vzdělávacích programů uděluje MPSV, -realizuje se na vysokých školách, vyšších odborných školách a ve vzdělávacích zařízeních právnických a fyzických osob, nebo tzv. „na klíč“ v zařízeních poskytovatele služeb.

Formy dalšího vzdělávání Odborné stáže - výkon odborné činnosti na základě písemné smlouvy mezi zaměstnavatelem a zařízením zajišťujícím odbornou stáž, -zaměstnanec jednoho poskytovatele je vyslán na stáž k jinému poskytovateli.

Formy dalšího vzdělávání Školící akce -organizovaná zaměstnavatelem, -případně odbornou organizací, jejíž je zaměstnavatel členem, a která je vzdělávacím zařízením akreditovaným ministerstvem -v maximálním rozsahu 8 hodin.

Přínos jednotlivých forem kvalita, finance, čas, souvislost s praxí, přenos do praxe.

Vzdělání zaměstnanců jako jeden z pilířů zajištění kvality při poskytování sociálních služeb poskytovatel je povinen nejen pracovat individuálně s klienty sociálních služeb, ale také individuálně a systematicky pracovat se zaměstnanci, zohledňovat jejich vzdělávací potřeby, rozvíjet jejich profesní znalosti a dovednosti a v neposlední řadě podle nich sociální službu plánovat, vybírat takové kurzy, které budou směřovat k naplnění individuálních vzdělávacích cílů zaměstnanců.

Albert Einstein: „Učení má být takové, aby to, co se jim předkládá, chápali jako cenný dar a ne jako cosi povinného, co jim má zkazit dobrou náladu.“

Další možnosti vzdělávání účast na konferenci – je navrženo, aby se po novelizaci započítávala, supervize, konzultace - externí – s kolegy v jiném zařízení, - interní – porady.

Vzdělávání v Sociálních službách města Havlíčkova Brodu Celkem 60 zaměstnanců podléhajících povinnému dalšímu vzdělávání, zapojení do projektů – akreditované kurzy, vlastní školící akce – individuální plánování, ochrana práv, atd. stáže – v ČR (realizované) i v SR ve Spišské Nové Vsi (plánované), rekvalifikace uklízeček na PvSS,

Závěrem Další vzdělávání je důležité a potřebné. Žádné vzdělávání však člověka až v dospělosti nenaučí empatii, porozumění druhému nebo přirozené opravdovosti ve vztahu, což jsou jedny ze základních principů sociální práce. K těmto hodnotám musí být člověk veden již od narození. Je však třeba si je připomínat a nerezignovat na ně.

Děkuji za pozornost! Mgr. Miloslav Kozlík vedoucí sociální péče Sociální služby města Havlíčkova Brodu Reynkova 3643, Havlíčkův Brod   /