2.10.2007 PhDr.Václava Masáková1 Administrator Psychosociální programy s psychoterapeutickým prvkem pro děti a mládež.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě ČB
Advertisements

Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Konference S.A.D. BEZDOMOVEC – KDO TO JE? DOBRÁ PRAXE Azylový dům pro matky s dětmi.
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Jak se (ne) stát závislákem! „Jak se (ne) stát závislákem !“ je interaktivní výchovný program pro „….náctileté“ s tématikou primární prevence některého.
Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ Metodika kurzů snižování nadváhy adolescenty
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
občanské sdružení Prev-Centrum
ohroženým domácím násilím
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
Horáčkova 1095/1 Praha4.  Jsme speciální mateřská škola se speciálně pedagogickým centrem.  Poskytujeme péči dětem se speciálními vzdělávacími potřebami,
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Sdružení Podané ruce, o.s.
Cílová skupina Děti, dospívající a mladí dospělý, kteří se připravují na svůj odchod do samostatného života. Mladí lidé, kteří již opustili náhradní péči.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Praxe na VOŠ Jabok Úvodní přednáška pro 1. ročník.
Programy dlouhodobé primární prevence Agentura pro občany Sídliště Za Stadionem 1358, Kyjov.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Ambulantní léčba ___________________________________
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Kazuistiky Problém Nejslabší místo Prvotní Intervence.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Dětské a dorostové detoxikační centrum NMSKB MUDr. Marian Koranda.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Pomoc pachatelům domácího násilí Mgr. Alexandra Lammelová SOS centrum Diakonie ČCE.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
Terapeutické komunity
Financováno Nadací Sirius
LET ZAPOJENÝCH DĚTÍ PROJEKTŮ 6 15 KOL PROJEKTU ROZHLED.
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Dobrovolnické programy
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

PhDr.Václava Masáková1 Administrator Psychosociální programy s psychoterapeutickým prvkem pro děti a mládež

PPP pro Prahu 1,2 a 4, Francouzská 56,Praha 10 2 Úvod –Cílová skupina: děti ve věku 3-19 let – indikace: citová deprivace nepřijetí rodiči poruchy chování problematika osobnostního vývoje úzkostné stavy problémy v sebepojetí apod.

PPP pro Prahu 1,2 a 4,Francouzská 56,Praha 10 3 Vlastní programy Cílová skupina: 6 – 16 let Dg.specifické i nespecifické poruchy chování Podmínka účasti: písemný souhlas rodičů Výběr do programu: soc. kurátoři, klienti poradny a dnes i rodiče sami Program pro děti s poruchami chování  Letní tábor  Nízkoprahový klub

PPP pro Prahu 1,2 a 4, Francouzská 56, Praha 10 4 Letní tábor Charakter práce – komunitní rámec Odlišnosti od běžných táborových aktivit – cíleně se pracuje se vztahy, hodně interaktivních aktivit Návaznost: celoroční „klub“ Od roku 1997 proběhlo 8 táborů. Průměrný počet účastníků – 30 na jeden pobyt

PPP pro Prahu n1,2 a 4, Franocouzská 56, Praha 10 5 Nízkoprahový klub, program Kolotoč Frekvence: 1x týdně 3x víkendový pobyt Účastníci : frekventanti tábora + klienti poradny Forma práce: interaktivní hry s terapeutickým potenciálem Evaluace: sledování dětí ve školách – 80% zlepšení v chování,50% v prospěchu

PPP pro Prahu n1, 2 a 4, Francouzská 56, Praha 10 6 Poznej sám sebe aneb jak nebýt sdám mezi lidmi Cílová skupina: 16 – 21 let/iVOŠ/ Cíl programu: sebepoznání, hledání cest k druhým, pro zájemce o další aktivity, event. pomáhající profese zprostředkování zážitku na sobě. Motivy založení programu: Původně - chybějící preventivní programy ve středních školách Cílová skupina 16 – 22 let

PPP pro Prahu 1, 2 a 4, Francouzská 56, Praha 10 7 Forma práce Komunitní rámec 130 hodin, z toho 10 setkání v PPP 3 prodloužené víkendy

PhDr.Václava Masáková 8 Skladba programu a jeho náplň Práce ve skupinách - individuálními témata účastníků Komunitní programy – tematické bloky /závislosti, vztahy v rodině, vztahy ve skupině,rozhodování, rasismus. sekty apod./

PPP pro Prahu 1, 2 a 4, Francpouzská 56, Praha 10 9 Klíčová témata účastníků Zejména rodinné vztahy a rodinná patologie Osobní zkušenosti se závislostí, se separací od rodiny Hledání identity

PhDr.Václava Masáková 10 Zkušenost účastníků programu s návykovými látkami Posun od nelegálních drog k alkoholu a nikotinu – koresponduje zcela se známou statistikou Nelegální drogy nejsou pro účastníky stěžejním životním tématem

PPP pro Prahu 1, 2 a 4, Francouzská 56, Praha Výsledky programu Program každý končí esejem na téma „Co mi program dal a vzal“ Cca 25% účastníků pokračuje v realizaci preventivních aktivit aktivně Cca 35% zkušenosti využije v profesi, popř. volbě pomáhající profese 40% program využívá pro sebe

PhDr.Václava Masáková12 Poznatky,které program přinesl Hlásí se do něho stále vyšší počet jedinců s rodinnou patologií Program“unese“ i stabilizované jedince s psychiatrickou dg. Stabilizuje jedince po léčbě Experimentátory s návykovou látkou zastaví na cestě k závislosti Vysoce rizikoví jedinci program neunesou – jsou odesílání na specializovaná pracoviště

Organizace, nabízející podobné programy 1. Státní – PPP, SVP, programy v zařízeních s režimovým systémem Výhoda: kvalifikovanost zařazení do systému školských zařízení – možnost spolupráce Nevýhoda: někdy nadstandard, uzavřenost systému

Nestátní organizace Nabízejí řadu programů, vázne však obvykle návaznost na další organizace Výhoda: svobodnější volby specifičnosti programu Nutnost supervize Nevýhody:často dobrovolníci s neucelenou profesní přípravou Hodně entuziasmu, které přináší také hodně zklamání PhDr.Václava Masáková14

Další spolupracující subjekty Zařízení zdravotnícká : Neurologie/ u dětí mladších/ Psychiatrie/ napříč věkovým spektrem/ Specializovaná pracoviště – nestátní organizace – psychoterapie, doprovázení rodičů, klientů PPP pro Prahu 1, 2 a 4, Francouzská 56, Praha 10 15

Děkuji za pozornost PPP pro Prahu 1,2 a 4, Francouzská 56, Praha 10 16