PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI Úvodem. Kontakt  Mgr. et Mgr. Jan Mareš, Ph.D.   Mgr. Tomáš Kohoutek, Ph.D.   PhDr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Pozitivní hodnocení sebe
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Osobnost Občanská výchova.
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
OSOBNOST.
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Motivační témata a životní příběhy
Rozdíly mezi osobnostmi
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Psychologie osobnosti a jejího vývoje
Motivační témata a životní příběhy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Duševní zdraví a psychohygiena
Osobnost – situace – predikce chování
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Teorie motivace Adéla Furiková.
Nákupní chování spotřebitele
Psychologie osobnosti
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Psychologie koučování
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociální psychologie osobnosti
Základy sociální psychologie
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
Řízení a plánování kariéry
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI Úvodem. Kontakt  Mgr. et Mgr. Jan Mareš, Ph.D.   Mgr. Tomáš Kohoutek, Ph.D.   PhDr.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Osobnost Psychologická charakteristika. Definice osobnosti Nositel lidské psychiky Individuální jednota člověka, jednota jeho duševních vlastností Psychologický.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Co je to osobnost?. Osobnost člověka je uspořádaný systém psychických a fyziologických funkcí jedince, které jsou v neustálé interakci s prostředím.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Jana Ženíšková, 3.B Behaviorismus. je psychologický směr, založený na tvrzení, že chování lze vědecky zkoumat bez odkazu na vnitřní duševní stavy druh.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Osobnostní faktory ovlivňující procesy učení
Zákony vývoje.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Zdeněk Helus OSOBNOSTNÍ DESATERO
OSOBNOST sportovce Seminář.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Temperament, charakter, motivace
Sociální psychologie.
Psychologie koučování
Dějiny psychologie současná psychologie.
Transkript prezentace:

PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI Úvodem

Kontakt  Mgr. et Mgr. Jan Mareš, Ph.D.   Mgr. Tomáš Kohoutek, Ph.D.   PhDr. Táňa Fikarová, Ph.D.   PhDr. Josef Lukas, Ph.D. 

Co číst?  Victor J. Drapela: Přehled teorií osobnosti. Portál 1997, překlad: Karel Balcar.  Calvin S. Hall, Gardner Lindzey: Psychológia osobnosti: úvod do teórií osobnosti. Bratislava: SPN  Vladimír Smékal: Pozvání do psychologie osobnosti. Člověk v zrcadle vědomí a jednání. Brno: Barrister&Principal,  Pavel Říčan: Psychologie osobnosti. Praha, Grada 2010  Milan Nakonečný: Psychologie osobnosti. Praha: Academia, 2009.

Co je osobnost?  V běžné mluvě pojem osobnost spíše synonymem úspěchu (osobnosti kulturního života, sportu…)  Individuálně specifická představa o druhých lidech  (řada pojetí – teorie mysli, „folk psychology“…)

Vymezení osobnosti  Drapela (1997) subjektivně vnímána jako jednotný a pevný celek; ve skutečnosti spíše proces; dynamický zdroj chování, identity a jedinečnosti  Helus (1982) osobností se člověk nerodí, nýbrž stává (tzv. potenciální osobnost)

Psychologická pojetí osobnosti – řada různých pojetí  Rozdělení podle řady různých kritérií  Podle Smékal (2005) – šest složek osobnosti: 1. Stavba těla: Jak vypadá? 2. Temperament: Jak rychle a intenzivně prožívá, reaguje a jedná? 3. Zaměřenost: Co chce a co nechce, za čím jde a co odmítá? 4. Schopnosti a dovednosti: Co umí a dovede, co neumí a nedovede? 5. Charakter: Jaký ten člověk je, co je zač? (jeho mravní zásady, jeho pocit odpovědnosti…) 6. Životní dráha: Odkud a kam jde?

Osobnost jako psychologický konstrukt  Individuální specifika chování a prožívání zahrnující dílčí složky a struktury psychiky  Idiografické a nomotetické paradigma (Allport, 1937) Nomotetické hledá obecné zákony a principy aplikovatelné na různé lidi (konstrukty jako extroverze, sebeaktualizace aj.) Idiografické se snaží popsat a pochopit specifické projevy konkrétní osobnosti  Různá pojetí osobnosti (volně dle Bahbouha):  Založená na motivaci (Freud, Murray)  Založená na učení (Watson, Dollard a Miller)  Založená na sebeuvědomění (Frankl, Laing, May, Rogers)  Založená na poznání (Kelley, Piaget)  Založená na pojetí celostního psychologického pole sil a vztahů (Kurt Lewin, Joseph Murphy)  Přístupy k poznávání osobnosti:  Biologický (člověk jako živý organismus – např. evoluční psychologie, sociobiologie)  Experimentální (zkoumá duševní funkce a jejich projevy v chování; vzorem jsou přírodní vědy; brain sciences atd.)  Sociální (osobnost utváří a je utvářena sociálními vztahy)  Psychometrický (matematicky vyjádřená syntéza projevů osobnosti)  Základními znaky osobnosti jsou:  Individualita (jedinečnost)  Organizovanost a integrace  Vývoj  Konzistentnost

Důležitá témata v psychologii osobnosti  R.J. Sternberg - odpovědi na otázky typu:  „Proč jsou někteří lidé sami a jiní samotu nesnášejí?“,  „Proč jsou někteří jedinci nervózní i za zcela běžných okolností?“,  „Proč jsou někteří lidé pracovití a spolehliví, jiní však nikoliv?“[1].  V. Smékal vymezuje důležité oblasti zájmu psychologie osobnosti takto:  Existence či neexistence svobodné vůle  Vliv a význam dědičnosti vs. výchovy na vývoj jedince  Motivace a její podoba, dosahování cílů  Struktura a složky osobnosti  Vývoj osobnosti v čase

Pojetí osobnosti  Kolekcionistické (1. pol. 20. století; např. Allport)  Osobnost jako sběrná nádoba obsahující jednotlivé rysy temperamentu, charakteru, dále zájmy a potřeby, schopnosti či sklony  Cílem je tyto dílčí složky kategorizovat a popsat  Strukturní (od 60. let 20. století)  struktura a vzájemné vztahy jednotlivých složek osobnosti  Cílem tvorba modelů osobnosti

Big five  Navazuje na úvahy Eysencka (2 dimenze) a rozvíjí je  Autoři R. Mccrae a P.T.Costa,Jr., v češtině M. Hřebíčková  Dotazník zjišťuje individuální osobnostní variace pomocí 5 faktorů OCEAN (akronym)  Otevřenost (Openness)  Svědomitost (Conscientiousness)  Extraverze (Extraversion)  Vstřícnost (Agreeableness)  Neuroticismus (Neuroticism)  Široce používán v různých aplikovaných psychologických oborech

Může se osobnost člověka vůbec měnit?  V principu tři možné odpovědi: 1. Osobnost se nemění, je stabilní; proto v psychologii používáme pojem osobnost. 2. Osobnost se mění po celý život, vyvíjí se. V některých obdobích rychleji a výrazně, v jiných pomalu a téměř nepozorovaně. 3. Osobnost má z hlediska struktury různé úrovně: některé se příliš nemění, jiné se mění výrazněji.  Do značné míry i otázka vymezení klíčových pojmů (osobnost, změna, stabilita…)

Může se tedy osobnost měnit?  Tři úrovně osobnosti (McAdams, 1994)  dispoziční rysy (dispositional traits)  osobní zaměřenost (personal concerns)  životní příběh (life narrative).  Takže – ano i ne.

Dispoziční rysy (McAdams)  Relativně nezávislé na vnějších vlivech a kontextu  Zdrojem srovnání lidí mezi sebou  Do jisté míry vrozené, během života relativně stabilní  V psychologii označovány jako rysy osobnosti  např. Big Five (pětifaktorový model osobnosti - dimenze neuroticismus, extraverze, otevřenost vůči zkušenosti, přívětivost, svědomitost)

Osobní zaměřenost (McAdams)  Co čeho chce člověk v určitém období svého života dosáhnout,  Ale také, co nechce dělat, čemu se chce vyhnout.  Konkretizace v podobě plánů, osobních cílů, i strategií.  Kontextově ovlivněné i závislé  Řada teorií např.: osobní usilování o něco (Emmons, 1986), perspektivní motivace člověka (Pavelková, 1990, 2002), osobní projekty (Palys, Little, 1983), aktuální životní úkoly (Cantor, 1990)  Ovlivnitelné

Životní příběh (McAdams)  Integrace, jednota, soudržnost dílčích složek, celková zaměřenost osobnosti, její životní směřování, smysl života.  Tato úroveň se týká proměn jedincova „já“(self), včetně jeho identity.  Identita je zde chápana jako vnitřní, rozvíjející se příběh, který v sobě integruje rekonstruovanou minulost, vnímanou přítomnost a anticipovanou budoucnost do koherentního, životadárného mýtu; tento životní mýtus posiluje daného člověka (McAdams, 1994, s. 306)

Stabilita a změny  V různých složkách osobnosti různé, i z hlediska rychlosti a obsahu (srv. novorozenec, kojenec; dospívání…)  Osobnost nemůže být rigidně stabilní; musí reagovat na změny v sociálním (aj.) okolí  Vývojová, sociální psychologie

Změny osobnosti  nezbytné v případech, kdy se člověk ocitne před novým, závažným adaptačním problémem (Weinberger, 1994, s. 339). V zásadě tři možnosti  systematickým dlouhodobým úsilím lidí kolem jedince (rodičů, učitelů, psychologů, trenérů)  jednorázově - vlivem těžké životní události, zažitého traumatu (nemoc, úraz, vážná nemoc či úmrtí v rodině, dopravní neštěstí, přírodní katastrofa atp.)  z iniciativy jedince samotného, který se snaží sám na sobě pracovat. Když vykrystalizuje jeho nespokojenost s dosavadním stavem – crystallization of discontent (Baumeister, 1994)

Facilitace změny  Když jedinec očekává, že v daném aspektu osobnosti vůbec může dojít ke změně  Otázka subjektivního vnímání změny