Mistr Jan Hus (14. stol.)  kněz, myslitel, reformátor a kazatel  vyučoval na univerzitě v Praze a dva roky byl jejím rektorem  navrhl reformu pravopisu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

JAN HUS.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Jan Hus Vlastivěda 4.ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Husitská revoluce konec.
DOBA HUSITSKÁ 1.
Myslitel, reformátor a kazatel
Mistr Jan Hus.
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
HUSITSTVÍ Lenka Venclová 7.ročník.
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Jan Amos Komenský.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Vlastivěda 4. ročník ZŠ „Významné osobnosti českého národa“
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/55 Anotace Husité a husitské války – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si.
Mistr Jan Hus.
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Jan Amos Komenský 8. ročník.
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Opakování Doba husitská
Jan Amos Komenský 1592−1670 Život Uherský Brod, Nivnice, Komňa
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Bitva u Lipan, husitský král TÉMA:
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Martin Kreutzer MISTR JAN HUS.  Narození- kolem 1370, Husinec  Umrtí- 6.července 1415, Kostnice  Rektor Karlovy Univerzity, Kněz, Spisovatel  Vystudoval.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jan Hus TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.5 Školství v 17. a 18.století Téma: Vývoj školství u nás Číslo.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
JAN HUS.
Druh učebního materiálu
Význam J.A. Komenského 5.část
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Jan Amos Komenský
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
ŠABLONA III/2 Jan Ámos Komenský, literatura 8. roč. ,Mgr. L
JAN ÁMOS KOMENSKÝ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_DĚJEPIS
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_05_MISTR JAN HUS
BAROKO významní představitelé
ŠABLONA III/2 Jan Hus, literatura 8. roč. , Mgr. L
Přehled významných panovníků
Středověk – husitství a Jiří z Poděbrad
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jan Hus, husitství.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Mistr Jan Hus (14. stol.)  kněz, myslitel, reformátor a kazatel  vyučoval na univerzitě v Praze a dva roky byl jejím rektorem  navrhl reformu pravopisu se zavedením diakritických znamének  kázal v Praze v Betlémské kapli  kritizoval mravní úpadek katolické církve  církev ho obvinila i z názorů, které nikdy nehlásal  ani po dlouhém vězení, tělesných trestech a psychickém tlaku neustoupil ze svých názorů a na kostnickém koncilu (církevním sněmu biskupů) byl odsouzen a 6. července 1415 byl v Kostnici upálen na hranici  6. června je státní svátek Den upálení Mistra Jana Husa

Jan Žižka ( stol.)  významný husitský vojevůdce  horlivý posluchač a zastánce kázání Jana Husa  sjednotil české husity  útočištěm husitů se stalo město Tábor  byl prý velmi statečný a odvážný a sedláci ho ochotně následovali a poslouchali  bitvy vyhrával pomocí dobré bojové taktiky a využití vozové hradby

Jiří z Poděbrad (15. stol) po smrti císaře Zikmunda se české země ocitly bez vládce, docházelo k roztržkám katolíků s kališníky a šlechty s městy Jiří z Poděbrad nejprve dobyl Prahu a později byl zvolen českým králem byl jediným českým panovníkem pocházejícím z české domácí šlechty vystupuje jako král „dvojího lidu“, tj. lidu husitského i katolického přispěl k rozvoji českého království, obnovil hospodářství země poškozené dlouholetými válkami zasloužil se o obnovu dolování stříbra v Kutné Hoře a o ražbu českého groše byl výborný diplomat a politik do dějin se nejvíce zapisuje svojí snahou o vytvoření všeobecné mírové unie v Evropě poslední český král

Jan Amos Komenský (17. stol.) - UČITEL NÁRODŮ o poslední biskup Jednoty bratrské o jeden z největších českých myslitelů a spisovatelů, zakladatel pedagogiky o velký význam přikládal výchově, která podle něj má tři hlavní cíle: poznat sebe a svět – vzdělání ve vědách, uměních a řemeslech ovládnout sebe – výchova mravní povznést se k Bohu – výchova náboženská o kladl důraz na kázeň, odmítal tělesné tresty za neznalost, ale za porušení kázně je připouštěl o jeho učebnice latiny Svět v obrazech a Brána jazyků patřily ve své době mezi nejrozšířenější knihy na světě o psal latinsky i česky o jeho nejslavnější česky psané díl je Labyrint světa a ráj srdce, ve které využil svých zážitků z cest o jako nekatolík byl donucen opustit Čechy o umírá v Naardenu poblíž Amsterodamu v Holandsku

Sepsal dílo Didactica magna (latinsky Velká didaktika) – na svou dobu byl velmi pokrokový spis o vyučovacích metodách. Výchovu zde rozdělil do čtyř stupňů po šesti letech:  do 6 let mateřská škola,  do 12 let povinná školní docházka pro chlapce i dívky, pro bohaté i chudé,  do 18 let latinské školy, gymnázia,  poté university. V díle Didactica stanovuje obecně platné vyučovací zásady:  učit se musí od mládí  povinná školní docházka (chytří, hloupí, chudí, bohatí, …)  názorné vyučování.  přiměřenost látky k věku  vyučovat od jednoduššího ke složitějšímu  nutnost stálého opakování Bojuje zde proti mechanickému učení, tvrdí, že vzdělání má být zdarma. Poprvé definoval pojem školní rok, školní prázdniny a školní týden. Ve třídách by měli být žáci stejného věku a stejné úrovně znalostí. Každá třída by měla mít svou místnost pro výuku, každý žák by měl mít učebnice.

15. Naši slavní předkové 2 Jan Hus – kazatel v Betlémské kapli, reformy (= úpravy) českého jazyka, kázal proti odpustkům a hříchům → kritika církve → upálen v Kostnici Jan Žižka – husitský vojevůdce, snažil se ve svých táborech zavést rovnost, správnou taktikou vyhrál mnoho bitev Jiří z Poděbrad – král, diplomat - snaha o mír v Evropě, rozvoj českého království Jan Ámos Komenský – učitel národů, významné reformy ve školství, moderní názory na školu, výchovu a vyučování, též spisovatel