Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a dílo Karla Jaromíra Erbena.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Český jazyk a literatura
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_02 TÉMA: SLAVNÍ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Hudební písňová forma Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_04_HUDEBNÍ PÍSŇOVÁ FORMA.
Karel Jaromír Erben Kytice O sbírce celým názvem Kytice z pověstí národních vyšla v roce 1853 (téměř dvacet let po napsání „Polednice“)
Spisovatelé národního obrození a jejich nejznámější díla.
OB 21-Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_03_INOVACE_ 0606_Erben Téma: Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_01_Počátky.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Shrnutí uměleckého směru romantismu Ročník.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
Karel Jaromír Erben Kytice
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_16 K. J. Erben
GYMNÁZIUM PLASY, Stará cesta 363, Plasy
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5_karel_jaromir_erben Název:
ŠABLONA III/2 Literatura 8. ročník Test osobností „ KDO TO JE. “Mgr. L
Balada Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Ukázky lidových pohádek, práce s texty pohádek.
BOŽENA NĚMCOVÁ.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
FRÁŇA ŠRÁMEK Čjlit − VIII. třída
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Jan Burian NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hudba a slovo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_18_HUDBA A SLOVO Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Spisovatelé a ilustrátoři
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Informační a komunikační technologie
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
Karel Jaromír Erben Kytice
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Počátky slovesného umění
ŠABLONA 2/III Literární test pro 8. roč
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a dílo Karla Jaromíra Erbena. Prezentace je v závěru doplněna o text a otázky, kterými si žáci zopakují probranou látku. Metodický pokyn: Vyučující za pomoci multimediální techniky použije materiál k výkladu a samostatné práci žáků.

K AREL J AROMÍR E RBEN

K AREL J AROMÍR E RBEN - ŽIVOT historik, právník, archivář, spisovatel a překladatel * 1811 v Miletíně studia v Hradci Králové a Praze na studiích se se setkal s K. H. Máchou a později se seznámil s F. Palackým stal se zaměstnancem Královské české společnosti nauk a sekretářem Českého muzea, později působil jako archivář města Prahy celý život pronásledován nemocemi a starostmi o hmotné zajištění rodiny v Praze

K AREL J AROMÍR E RBEN - DÍLO tvoří v období romantismu, přesto jeho dílo není čistě romantické známý především jako sběratel lidové poezie snažil se poodkrýt lidové písně, pověsti a obyčeje → informace a svědectví o duchu a charakteru českého národa

K AREL J AROMÍR E RBEN - DÍLO České pohádky vpravované příběhy pastýřů a pracujících žen na polích O Zlatovlásce, Tři vlasy děda Vševěda, Pták Ohnivák a liška Ryška, Sněhurka, Dlouhý, Široký a Bystrozraký, apod. Prostonárodní české písně a říkadla Písně národní v Čechách

K AREL J AROMÍR E RBEN - DÍLO Kytice z pověstí národních

K AREL J AROMÍR E RBEN - DÍLO Kytice z pověstí národních první vydání roku 1853 soubor 13 balad, které byly tvořeny 20 let Kytice, Poklad, Svatební košile, Polednice, Zlatý kolovrat, Štědrý den, Holoubek, Záhořovo lože, Vodník, Vrba, Lilie, Dceřina kletba, Věštkyně balady mají promyšlenou kompozici – zrcadlově protilehlé balady mají shodné atributy (balada Lilie dodána až do 2. vydání) základním principem sbírky je otázka viny a trestu a osudovost vinná je vždy osoba, která se dopustila porušení mezilidských vztahů po vině vždy následuje trest celé sbírce dominuje vztah matky a dítěte nad vším vládne nezměnitelný zákon - osud

O TÁZKY K UKÁZCE Zařaďte autora do kontextu české literatury. Zařaďte dílo Kytice z pověstí národních do kontextu autorovy tvorby. Určete literární žánr výňatku a charakterizujte jej. Identifikuje v básni otázku viny a trestu. Čím je možné se vykoupit? Doložte prvky z ukázky. Určete ve druhé sloce ukázky druh rýmu.

K YTICE - UKÁZKA Svatební košile 1 3 Již jedenáctá odbila, Ráno, když lidé na mši jdou, A lampa ještě svítila, v úžasu státi zůstanou: A lampa ještě hořela, hrob jeden dutý nahoře, Co nad klekadlem visela. panna v umrlčí komoře a na každičké mohyle [...] útržek z nové košile. 2 4 Maria, panno přemocná, Dobře ses, panno, radila, Ach budiž ty mi pomocna: na boha že jsi myslila Vrať mi milého z ciziny, A druha zlého odbyla ! Květ blaha mého jediný; Bys byla jinak jednala Milého z ciziny mi vrať – Zle bysi byla skonala: aneb život můj náhle zkrať: Tvé tělo bílé, spanilé U něho život jarý květ – Bylo by co ty košile! něho však mě mrzí svět. [...]

Ř EŠENÍ UKÁZKY Zařaďte autora do kontextu české literatury. období romantismu není typický romantik díla nemají romantického hrdinu x objevují se romantická tajemná místa

Ř EŠENÍ UKÁZKY Zařaďte dílo Kytice z pověstí národních do kontextu autorovy tvorby. nejvýznamnější Erbenova básnická sbírka ostatní díla - Erben vynikl jako sběratel lidové slovesnosti České pohádky, Prostonárodní české písně a říkadla, Písně národní v Čechách Určete literární žánr výňatku a charakterizujte jej. balada lyrickoepická báseň s pochmurným obsahem a velmi často tragickým koncem

Ř EŠENÍ UKÁZKY Identifikuje v básni otázku viny a trestu. Čím je možné se vykoupit? Doložte prvky z výňatku. vina – panna se rouhala, nechtěla žít bez milého Vrať mi milého z ciziny, Květ blaha mého jediný; Milého z ciziny mi vrať – aneb život můj náhle zkrať. trest – pro pannu si přišel její mrtvý milý a chtěl ji také usmrtit vykoupení – upřímné motlitby a prosba k Bohu dívku zachránily Dobře ses, panno, radila, na boha že jsi myslila A druha zlého odbyla !

Ř EŠENÍ UKÁZKY Určete ve druhé sloce výňatku druh rýmu. rým sdružený (aabb) Maria, panno přemocná, Ach budiž ty mi pomocna: Vrať mi milého z ciziny, Květ blaha mého jediný; Milého z ciziny mi vrať – aneb život můj náhle zkrať: U něho život jarý květ – něho však mě mrzí svět.

P OUŽITÉ ZDROJE Literatura 1. Erben, K. J. Kytice. 2. vyd. Brno: Tribun EU, ISBN Prokop, V. Literatura 19. a počátku 20. století (od romantiků po buřiče). 1. vyd. Sokolov: O.K.-Soft, Sochrová, M. Český jazyk a literatura. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN

P OUŽITÉ ZDROJE Obrázky jpg jpg full.jpg full.jpg