Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

Jak ovlivňuje můj život současná technika
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Jak získat nadané žáky pro nové technologie Dora Kroisová 1.
OECD PISA  mezinárodní projekt v oblasti měření výsledků vzdělávání  zjišťuje úroveň čtenářské, matematické a přírodovědné gramotnosti.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
Rozdíly mezi osobnostmi
Didaktické zásady výuky přírodopisu
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
(komentovaný přehled)
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
Ekosystémy přírodní a umělé
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvod do ekologie.
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Globální problémy.
aktuální problémy současného světa
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Ekonomika – základní pojmy.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Ekonomika životního prostředí
Název školy: Základní škola Městec Králové
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Polytechnické vzdělávání v DVPP VISK seminář KAP Středočeského kraje
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_31
Transkript prezentace:

Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek

Co je přírodovědná gramotnost? Co žáci musí znát a být schopni udělat, aby byli připraveni pro život v moderní společnosti? Přírodovědná gramotnost je definována jako znalost vědy a znalost o vědě.  Znalost vědy představuje vědomosti o přirozeném světě napříč hlavními oblastmi fyziky, chemie, biologie, vědy o Zemi a vesmíru a vědeckých technologií.  Znalost o vědě představují znalosti prostředků (vědecké zkoumání, bádání) a cílů (vědecké vysvětlení).

Žák by měl z hlediska přírodovědné gramotnosti: 1. Disponovat přírodovědnými znalostmi a umět je použít ke zodpovězení otázek, osvojit si nové znalosti, vysvětlit vědecké jevy a vyvodit závěry. 2. Porozumět charakteristickým znakům vědy jakožto formě lidských znalostí a osvojit si je. 3. Uvědomit si, jak věda a technologie formují naše materiální, duševní a kulturní prostředí 4. Být ochotný zabývat se otázkami souvisejícími s vědou jakožto uvědomělý občan.

1. Znalosti a použití znalostí ke zodpovězení otázek, osvojování si znalostí a vyvozování závěrů.  Znalosti nejsou jen vybavování si informací, faktů a názvů.  Jde o vědomosti o přirozeném světě a znalosti o vědě jako takové, tj. pochopení vědeckých pojetí a teorií, aktivní pochopení principů vědy a omezování dogmatických znalostí.  Informace získávat prostřednictvím vlastního zkoumání a informačních zdrojů – knihy, internet apod.  Vyvozovat závěry, tj. nalézat, vybírat a zhodnocovat informace a data, popř. i spekulace a hypotézy.

2. Charakteristické rysy vědy jakožto formy lidských znalostí  Porozumět tomu, jak získat vědecká data  Navrhovat vysvětlení  Rozpoznávat klíčové znaky vědeckého bádání a typy odpovědí na řešení problémů

3. Jak věda a technika ovlivňuje naše materiální, intelektové a kulturní prostředí Věda a technika je lidská snaha, která ovlivňuje naši společnost a konkrétní jedince  Věda a technika se liší v účelu, procesech a výstupech, zároveň spolu souvisejí a doplňují se  Slouží k zodpovězení různých otázek a problémů a současně nastolují nové otázky a problémy

4. Ochota zabývat se otázkami souvisejícími s vědou  Nejde jen o registraci otázek a problémů  Preferován je zájem o problémy  Vytváření si názorů Přírodovědná gramotnost souvisí s čtenářskou a matematickou gramotností.

Souvislosti Životní situace zahrnující vědu a techniku Kompetence -Identifikace věd. problémů -Vědecké vysvětlení pojmů - Použití věd. dokazování Postoje reagující na věd. problémy -Zájem -Podpora vědeckého bádání -Odpovědnost za životní prostředí - a přírodní zdroje Znalosti -o běžném světě (znalost vědy) - o vědě jako takové Uspořádání oblastí přírodovědné gramotnosti :

Životní situace a souvislosti aplikace přírodních věd v různých oblastech Osobní rovina (já,rodina,vrstevníci) Společenská rovina (sousedství) Globální rovina (život ve světě) Zdraví Podpora zdraví, úrazy, výživa Kontrola nemocí, jejich přenos Epidemie a jejich svět. šíření Přírodní zdroje Osobní spotřeba materiálů a energií Podpora populací, produkce potravin, energií Obnovitelné a neobnovitelné zdroje, růst populace Životní prostředí Postoj k ŽPOdpady, lokální změny počasí Biodiverzita, ekologická udržitelnost Riziko Rozhodování jedinceHodnocení rizik – změny v přírodě Klimatické změny, války, voda Hranice vědy a techniky Zájem, koníčkyVynálezy, procesyZkoumání vesmíru, zánik lesů

Přírodovědné kompetence  Rozpoznávání problémů, které lze vědecky zkoumat  Identifikace klíčových slov k nalezení vědeckých informací  Rozpoznávání klíčových znaků vědeckého zkoumání  Používání vědeckých znalostí v dané situaci  Vědecké popsání a interpretace jevů a předpovídání změn  Interpretace vědeckých důkazů a formulování závěrů  Uvažování o společenských dopadech vědeckého rozvoje

Vědecké znalosti – znalost přírodních věd - oblast: životní systém  Buňky (struktury a funkce, rostliny a zvířata)  Lidé (zdraví, výživa, subsystémy – dýchací, oběhový…vztahy mezi nimi, nemoci, reprodukce)  Populace (lidstvo, evoluce, biodiverzita, genetické variace)  Ekosystémy (potravní řetězce, látková a energetická výměna)  Biosféra (služby ekosystému, udržitelnost)

Literatura: KELBLOVÁ, L., SOUKUP. P. ED AL.: Motivace – aspirace – učení II. Praha: ústav pro informace ve vzdělávání, 2007