BORNEO.  Borneo je 3. největší ostrov na světě. Nachází se v jihovýchodní Asii. Skoro po celém Borneu se rozkládá deštný les, ale rok po roku upadá,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
C H R Á M C H M E L E A P I V A Regionální operační program NUTS II Severozápad.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
Rýchorská bouda. Historie   Rok 1927 Klub českých turistů => postavení Rýchorské boudy (ubytování, hospoda, taneční zábavy)   V poválečném období.
A – Z kvíz: Máme na výběr!
VY_32_INOVACE_Fi_II_03 Název Jihovýchodní Asie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Obyvatelstvo Asie Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-3 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
 Co je to cestovní ruch?  Cestujeme s cestovní kanceláří, cestovní agenturou nebo individuálně  Návštěvnost České republiky  Cestovní ruch Jihomoravského.
Využití v praxi Pythagorova věta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu
Tropický deštný prales je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Tento biom nalezneme zejména v rovníkových oblastech Země. Nejrozsáhlejší.
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech …..rychlé a úspěšné nalezení pohřešovaných dětí.
Blanka Hofmanová.  zeměpisná šířka  množství vody (srážky, podz. voda, řeky,...)  nadmořská výška  geologické podloží  fytocenóza, zoocenóza Stručně.
Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivační a věrnostní programy jako nástroj budování loajality zákazníků Autor práce: skopalová.
Fotosyntéza je váš kamarád
VY_32_INOVACE_Vac_II_05 Afrika –fauna a flora
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
Analýza konkurenčního prostředí
Český MODRÝ mák z.s. sdružuje členy, kteří v ČR pěstují, zpracovávají a obchodují s mákem a makovinou založen v roce 2001 od roku.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Hlavní město praha a integrace cizinců
Stanovení kapacity úseku Chomutovky v km 17,2-18
REZERVY ČESKÉHO TRHU PRÁCE A JEHO BUDOUCNOST
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
JIHOVÝCHODNÍ ASIE.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
El Monasterio construido encima de un volcán
VY_32_INOVACE_19_Z_TROPICKÝ DEŠTNÝ LES
OPŽP PO 4 - Ochrana a péče o přírodu a krajinu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
ŠALAMOUNOVY OSTROVY.
KASTELÁN Svazky klíčů.
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle). Kterými světadíly.
Vychovávejme srdcem Dona Boska,
Název školy: Základní škola Městec Králové
Zvířata domácí, volně žijící a exotická
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
PODNEBÍ ROZLOŽENÍ NEJROZSÁHLEJŠÍ Z NICH
NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Pardubický kraj
Šalamounovy ostrovy.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
kam vlastně směřujeme ??? 
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Poznatky ze života zvířat
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
Mgr. Lenka Nováková – 1.ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_08_Pralesy
Ing. Pavlína Tomková Odbor drážní a vodní dopravy
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Ústecký kraj Marková Vendula.
Liberecký Kraj Ondřej sedlák.
Integrovaný dopravní systém Jihočeského kraje (IDS JK)
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
Ustavující jednání Řídícího výboru MAP II, Praha 1
Výstavba D35 metodou PPP? Ing. Martin Janeček, Odbor strategie MD
Modelová oblast PR Příhrazské skály
Periklés (Περικλής).
Transkript prezentace:

BORNEO

 Borneo je 3. největší ostrov na světě. Nachází se v jihovýchodní Asii. Skoro po celém Borneu se rozkládá deštný les, ale rok po roku upadá, protože se zde pěstují plantáže palmy olejné. Tyto plantáže mají velký dopad na faunu i floru celého Bornea.

FAUNA  Žije zde spousta zvířecích druhů:

FLORA  Borneo je hodně rozmanité na svou floru:

AKTUÁLNÍ SITUACE NA BORNEU Projekt Balikpapan: Ochranářský projekt začal v květnu roku 2007 na tiskové konferenci. Navázal na již probíhající projekt Stanislava Lhoty a jeho indonéských spolupracovníků v Balikpapanském zálivu na ostrově Borneo. Stanislav Lhota je výzkumným pracovníkem ústecké zoo a v Indonésii se věnuje především výzkumu a ochraně opic kahau nosatých. Zároveň je však i koordinátorem řady dalších aktivit. Cílem projektu je zvýšit povědomí o této oblasti a zajistit jí statut chráněného území a zavést zde ozbrojené hlídky.

PLANTÁŽE PALMY OLEJNÉ  Založení palmové plantáže znamená nutně zábor zemědělské půdy nebo vykácení či vypálení původního pralesa. Kvůli plantážím se rapidně snížila velikost deštných pralesů na minimum.

ORANGUTANI BOJUJÍ KVŮLI ROZRŮSTÁNÍ PALMOVÝCH PLANTÁŽÍ O PŘEŽITÍ V současné době jich je ve volné přírodě už jen 50 až 60 tisíc. Osmdesát procent z nich žije v Indonésii, další jsou v malajsijských státech Sabah a Sarawak na Borneu. Kvůli tomu, že orangutani ožírají mladé sazenice palmy olejné, musí být zastřeleni, protože pro majitele plantáží to jsou škůdci.

ZDROJE   o-preziti-1ce-/zahranicni.aspx?c=A091108_121518_vedatech_stf o-preziti-1ce-/zahranicni.aspx?c=A091108_121518_vedatech_stf   treti-nejvetsi-ostrov-sveta-1x2-/kolem- sveta.aspx?c=A100622_104914_igsvet_ber treti-nejvetsi-ostrov-sveta-1x2-/kolem- sveta.aspx?c=A100622_104914_igsvet_ber   pralesy-i-obzivu-mistnich-obyvatel pralesy-i-obzivu-mistnich-obyvatel  Projekt Pesisir Balikpapan | ZOO Ústí nad Labem Projekt Pesisir Balikpapan | ZOO Ústí nad Labem