František Nepil 10. 2. 1929 – 8. 9. 1995. „multimediální autor“ Fejetonista, scénárista, autor knih pro děti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 PUBLIC RELATIONS 1 Případové studie UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ.
Advertisements

NAŠIM NEJMENŠÍM. Partnerský projekt 3 sousedních MAS MAS Sdružení pro rozvoj Poličska o.s. MAS Boskovicko PLUS, o.s. MAS Partnerství venkova.
Jára Cimrman 1.
Jiří Suchý,Jiří Šlitr.
Erich Kästner 115. výročí narození. * Drážďany † Mnichov Německý prozaik a básník Autor knih pro děti.
Karel Poláček jeho život a tvorba.
VY_III/2_INOVACE_86_Zdeněk Svěrák
VY_III/2_INOVACE_85_Ondřej Sekora
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Jan Werich Jiří Voskovec
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_14.
Identifikátor materiálu: EU –
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Radek Pilař ( – ) autor: Kateřina Marková.
Název knihy: Kočka Linda, poklad rodiny Autor: Markéta Zinnerová Ilustrátor: Petra Jelenová Nakladatelství: Knižní klub, 2012 Počet stran: 132.
František Hrubín Jan Musil.
Jaromír Tomeček Český jazyk 5. ročník ZŠ
VY_32_INOVACE_ČJ.6.05_ F.Nepil, prezentace Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM – Jazyk a jazyková komunikace_Český.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_06.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Autor: Bc. Eva Doležalová
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Jiří Trnka ( – ) autor: Kateřina Marková.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Nepila Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_CJL_2 Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_09.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_17.
Spisovatelé dětské literatury
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ladislav Fikar  (29. června 1920 – 12. července 1975)
Ondřej Sekora ( – ) autor: Kateřina Marková.
Karel Čapek.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
spisovatel, překladatel, básník, tvůrce aforismů
Jan Werich Vytvořil: Jiří Burda
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Heleny Zmatlíkové Anotace: Seznámení s ilustracemi Heleny Zmatlíkové Autor:
Základní škola a Mateřská škola Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou Jak přišel na svět makový mužíček, František Nepil Marie Říčařová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ČESKÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_07_LITERATURA PRO DĚTI_ILUSTRÁTOŘI ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná dvojrole ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. JAN WERICH.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN WERICH - FIMFÁRUM - … KUS POLE ČTVRTÁ PLANETA VELMI MALÝ JEDNOTKA EL.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
 Anotace: Žák se dozví informace o spisovateli a jeho dílech. Převypráví pohádku Kráska a zvíře.  Ročník: 5.  Vzdělávací oblast: Český jazyk – čtení.
František Nepil 10. ÚNORA 1929 HÝSKOV – 8. ZÁŘÍ 1995 PRAHA BYL ČESKÝ SPISOVATEL.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
TÉMA: KULTURA A ŽIVOT V PŘEDVÁLEČNÉM ČESKOSLOVENSKU
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
„Jsme rovnocenní partneři“
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
František Nepil Proslavil se zejména svou prací v Československém rozhlase (od roku 1969) Známý svými prózami pro děti: Makový mužíček (stal.
Život v Československu mezi dvěma válkami
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 1_35
AUTOR: Světlana Havránková
„ Z pohádky do pohádky“ Projekt ŠD Medvědi, Pejsci, Zajíčci leden 2012
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Karel Čapek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislava Drnková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Transkript prezentace:

František Nepil –

„multimediální autor“ Fejetonista, scénárista, autor knih pro děti

Stručný životopis

Z rodiny dělníka (dílovedoucího na stavbách silnic) Obchodní akademie v Berouně (maturita v Praze-Karlíně) Propagační referent, textař (reklamní podnik Merkur) Od 1969 redaktorem vysílání pro děti a mládež v Československém rozhlase Od 1972 svobodné podnikání

Tvorba

Od 1961 – spolupráce s ČsRo – rozhlasové hry, humoristické scénky, fejetony, mj. propagační relace pro Wericha a Horníčka Od konce 40. let – významná periodika (Právo lidu, Junák) Od 60. let LN, Mateřídouška, Plamen, Pionýr, Ohníček aj. V 70. letech – Spejbl a Hurvínek Večerníčky: Makový mužíček; Domeček u tří koťátek; Kouzelník Žito; Naschválníčci; Já, Baryk; Štuclinka a Zachumlánek Dramaticky zpracováno: Makový mužíček, Strašpytýlek

Pro dospělé Kde jsi chodil, Satane? (1966) Dobré a ještě lepší jitro (1983) Jak se dělá chalupa (1968, přeprac. 1984, 1993, 1996 ) Kněžnin prsten (1990) Apokryfy z éteru (1989)

Pro děti Pohádková lampička (1992)

Já, Baryk (1977) Polní žínka Evelínka (1979)

Kola, strojky, nápady (1963)

Pohádky z pekelce (1967) Makový mužíček (1979) Naschválníčci (1981) Pět báječných strýčků (1987)

Strašpytýlek (1996)

Štuclinka a Zachumlánek (1994)