Zelené potraviny – ječmen a chlorella GW a sportovci Zelené potraviny ječmen a chlorella GW a sportovci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Karolina Pátková Název : VY_32_INOVACE_7C_12_Téma_Člověk_a_zdraví.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_18_20_špatný spánek.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Karolína Konečná 8.třída
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Základy automatického řízení 1
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Regenerační přípravky I.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Diferencované stravování
Název projektu: Moderní škola
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Cukry (sacharidy).
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Plodiny budoucnosti Vypracovala: Veronika Vojáčková
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Autor: Mgr. Jana Burdzová
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VY_32_ INOVACE_ 20_ PŘÍRODOVĚDA 5
Neživá příroda - vzduch
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Zakázané látky Fyziologie sportu Doplňky stravy Dopingové metody 1000
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Zelené potraviny – ječmen a chlorella GW a sportovci Zelené potraviny ječmen a chlorella GW a sportovci

Zátěž/Regenerace ZátěžRegeneraceZRZRZRZR ZátěžRegeneraceZátěž RZRZZ Z – období zátěže, R – je období regenerace Náš život se vlastně skládá z úseků zátěže různého typu, které jsou proloženy fázemi odpočinku. Jenže máme v našich životech opravdu dostatečně dlouhou fázi regenerace? Nevypadá náš život spíše takto? Měli bychom vědět, že v regenerační fázi se dává dohromady náš imunitní systém, pokud chceme dlouhodobě dobře fungovat, je pro nás klíčová fáze regenerace. Sportovci regeneraci plánují, děláme to taky tak?

Co ruší tělo od regenerace – stres! Stres je především způsoben: A, prostředím ve kterém žijeme 10% (smog, znečištěné prostředí, apod. ) B, psychika 20% C, potrava 70%

Roste kortizol Stres není jen špatně, ale špatně je dlouhodobý stres, roste hladina kortizolu (to rozhodí další hormony) a to způsobuje: 1, hromadění tuků – i když více sportujeme 2, úbytek svalové hmoty 3, rozvoj únavy a depresí 4, narušení rovnováhy minerálů – dehydratace organismu 5, zhoršený spánek – chybí delta fáze, tělo neregeneruje, v noci roste svalstvo, pokud regeneruje nedostatečně, svaly nerostou. 6, stoupá cholesterol

Kvalitní jídlo snižuje stres Hladina kortizolu roste, pokud jídlo, které jíme, neobsahuje základní potřebné živiny. Máme hlad, jsme podvyživení – sice tloustneme, ale nutričně strádáme, máme chutě na sladké. Chybí nám základní živiny. Živiny (bílkoviny, minerály, vitamíny) obvykle chybí v průmyslově zpracovaných potravinách, tělo je nedokáže kvalitně dostat ani ze syntetických doplňků stravy (naopak tam hrozí předávkování jednotlivými separovanými vitamíny) a ani z nekvalitního ovoce a zeleniny. Nekvalitní jídlo nejen že neobsahuje potřebné živiny, ale obsahuje navíc i spoustu látek, které nám neprospívají (hnojení, postřiky apod.) Živiny obsahuje čistě pěstovaná, rostlinná strava a potraviny vyšší úrovně – což jsou potraviny, které si pro sebe z půdy nebo z vody vytáhly více výživných látek, které pak mohou předat nám. Když omezíme stres z jídla – tělo bude lépe regenerovat a celkově se nám bude lépe dařit. Mezi ně patří i zelené potraviny – ječmen a chlorella Green Ways.

Přiměřený fyzický stres zoceluje tělo Zátěž sama o sobě špatná není. Prodělaná infekce spojená s dostatečným odpočinkem dělá náš imunitní systém silnějším. Sportovní aktivita je zátěž pro řadu našich tkání, které se pak díky regeneraci stávají kvalitnějšími. Jednoduše řečeno, přiměřený fyzický stres zoceluje tělo a přiměřený psychický stres zoceluje ducha. Problém nastává, pokud fáze zátěže (a je lhostejno, jestli jsou to tréninky boxu nebo práce na projektu vyžadující plné soustředění) nejsou střídány dostatečně častým a dlouhým odpočinkem. Všichni jsme si mnohokrát v životě vyzkoušeli, jaké to je, prostě se přetáhnout. Naše tělo zvýšenou zátěž nějakou dobu vydrží, ale pak přichází únava a zastaví nás zpravidla bolest, zranění nebo nemoc. Ty nás k odpočinku jednoduše donutí.

Zvýšení výkonu se ZP Pokud už nějaký ten pátek jíte ječmen a chlorellu, určitě jste zaznamenali, že se vaše výkonnost zvyšuje. Máte více energie, rychleji si odpočinete, můžete zařazovat zátěž do svého života častěji než dříve, aniž by se dostavila obvyklá únava, bolest, nemoc nebo zranění. Kouzlo tkví v tom, že zelené potraviny výrazně zvyšují kvalitu naší regenerační fáze. Dodávají tělu pestrou škálu živin, které jsou pro dobrou regeneraci nutné. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro tvorbu bílkovin a růst svalové hmoty. Chlorella je tvořena ze 60 procent bílkovinami. Ječmen i chlorella jsou silně zásadotvorné a vrací tak rovnováhu do těla překyseleného vlivem stresu nebo výrazného fyzického výkonu. Velkým množstvím antioxidantů chrání tkáně vystavené působení volných radikálů. Minerály obsažené v zelených potravinách jsou důležité pro doplnění zásob ztenčených pocením a pro dobrý metabolismus sacharidů, které sportovcům slouží jako zdroj rychlé energie. A to je jen část výčtu ukazujícího, čím nám ječmen s chlorellou při výkonu konkrétně prospívají.

Jak to udělat prakticky Doporučuji ječmen zařadit vždy před sportem, během něj i v regenerační fázi. Je to kvalitní iontový a regenerační nápoj v jednom. Chlorella by, kvůli vysokému obsahu bílkovin, neměla být na talíři hodinu před výkonem a během něj. Pro vysoký obsah vlákniny ani v první fázi regenerace − do hodiny po výkonu. Po hodině ale doporučuji dopřát si ji ve velkém množství. Velice zkvalitní regeneraci a výtěžnost tréninku bude větší. Aktivní sportovec jistě ocení, že může trénovat častěji, tkáně jsou v lepším stavu a je méně často nemocný. O rychlejší rekonvalescenci po případných zraněních ani nemluvě. Některým lidem přijde dobré smíchat separované bílkoviny/minerály/vitamíny s umělými sladidly, barvivy, konzervanty, ochucovadly a aromaty. Dát to do pěkného obalu a podávat sportovcům jako směs, která má potěšit tělo a zvýšit jeho výkon. Já osobně doporučuji sáhnout raději po zelených krabičkách. Jsou v nich komplexní, čisté a vysoce hodnotné potraviny vyšší úrovně, které mají pro naše tělo nejen v rámci výkonnosti obrovský přínos. Nemají na obalu fotku naolejovaného polonahého svalovce a nejsou k mání v libovolné syntetické příchuti. Ale garantuji vám, že jsou ve sportovní výživě těmi nejpřirozenějšími odborníky. Jsou bezpečným a účinným prostředkem ke zlepšení zdraví, zvýšení naší odolnosti a výkonu jakéhokoli typu.

Výhody ZP při sportu 1, snižují nutriční stres – lepší regenerace, lepší spánek, srovná se metabolismus, klesá cholesterol, máme více energie a lepší náladu, menší svalová únava, méně křečí, klesá riziko zranění, růst výkonu při stejném tréninku 2, odkyselení – odbourávají kyselinu mléčnou ze svalů 3, zdroj stavebních látek – všechny esenciální aminokyseliny, chlorella 60% bílkovin BCAA aminokyseliny jsou všechny v ZP mnoho dalších látek v přirozených vazbách 4, vysoký obsah chlorofylu – protizánětlivý 5, enzymy – obsahují enzymy - spouštěče všech chemických procesů v těle, lépe se nám dýchá, tráví 6, minerály – ječmen je dobrý iontový nápoj 7, antioxidanty – čím více sportujeme, tím do sebe dostaneme více kyslíku – tím ale také vzniká více volných radikálů, se kterými si musí tělo pak poradit. ZP dodávají kvalitní antioxidanty

Dávkování ZP 5g ječmene a 5 g chlorelly vždycky udělá více díky synergickému působení než když jíme 10g jen ječmene nebo 10g jen chlorelly. Je to jako v rodině, tatínek a maminka jsou vždycky víc než jen tatínek a nebo jenom maminka. Nejlépe fungují dohromady a stejně tak i tahle zelená rodina. Optimální dávkování je individuální, ale normálně žijící člověk potřebuje alespoň 2x denně polévkovou lžíci ječmene a alespoň 30 chlorell denně. Pokud máte nějakou větší zátěž, dávku si zvyšte. Pokud nevíte, jak si dávkování nastavit, zeptejte se mě.

Na zdraví! V textu jsem použila ukázky ze článku MDDr. Ivy Černé a poznámky z její přednášky. Mějte krásné dny